Erőszak a családban – Az áldozat: A férfi!
Címlap / Te+Én+Szex / Erőszak a családban – Az áldozat: A férfi!

Erőszak a családban – Az áldozat: A férfi!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-29

Az általános vélekedéssel szemben nem igaz, hogy a családi erőszak áldozatai midig a nők. Manapság egyre többször fordul elő, hogy a férfi húzza a rövidebbet.  

Egyre többet foglalkozik a közvélemény is, a tudomány is és a törvénykezés is a családon belüli erőszakkal. Az ok sajnos rendkívül egyszerű: sokkal több ilyen eset történik, mint azt valaha is gondoltuk volna. Még úgy is, hogy az esetek többségére sosem derül fény, elmondható, hogy majd’ minden családban történik fizikai vagy lelki erőszak, és bizony egyre több ezek közt a durva bántalmazás. Régen nem volt szabad ilyesmiről nyilvánosan szót ejteni, a téma az egyik legszigorúbb tabu, sok esetben még manapság is. A bíróságra, orvosok elé kerülő esetek növekvő száma, és a tény, hogy egyre többen szegik meg a tabut, és kérnek segítséget, arra ösztönözte a családi erőszakkal valamilyen formában foglalkozó szakembereket, hogy alaposabban is utánanézzenek ennek a tragikus jelenségnek.

Minden 3. férfit bántalmaz  a párja
A kutatások közben érdekes dologra figyeltek fel a bántalmazott családtagokkal beszélgető pszichológusok: az erőszak elszenvedői nem minden esetben a nők! Ezt ugyan korábban is sejtették, és nem is ez az igazán meglepő, hanem az, hogy például az amerikai lakosság körében végzett felmérés szerint minden harmadik férfit bántalmazott már párja valamilyen formában! Ez a megdöbbentő adat komolyabb kutatásra ösztökélte a témával foglalkozókat.

Nem mernek róla beszélni
A férfiak családon belüli bántalmazásáról még kevesebb szó esik, mint a nőkéről, hiszen a férfiak még kevésbé mernek erről beszélni. Ha nyilvánosságra kerül a dolog, a megaláztatáson kívül nekik még azzal is szembe kell nézniük, hogy nevetségesek lesznek, így ők még inkább hallgatnak, mint a gyengébb nem képviselői, akik azonnali együttérzésre számíthatnak az esetleges gúnyolódás helyett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiakat sosem bántják! Sőt, rohamosan növekszik az ilyen esetek száma. Vagy a nők lettek durvábbak, vagy a férfiak lettek bátrabbak, és merik felvállalni, hogy bizony néha ők húzzák a rövidebbet.


Ellenben az is tény, hogy a megkérdezett férfiak, akik beismerték, hogy családon belüli erőszak áldozatai lettek, sokkal kevésbé értékelték durvának párjuk tettét, mint a bántalmazott nők. A férfiakon elkövetett erőszakos cselekmények leginkább lelki terror, verbális agresszió, és csak ritkábban tettlegesség, akkor is csak kivételes esetben súlyos cselekmény. A nők ellen elkövetett bántalmazás viszont az esetek nagy részében durva tettlegesség, gyakran brutális fizikai agresszió.

HarmoNet tipp: Szex, vagy erőszak?>>>

Támadás vagy védekezés?
Arról nem szól a fáma, hogy a bántalmazott férfiak valóban „csak” áldozatok, vagy saját erőszakos cselekedeteikkel váltották ki párjukból a védekezést, vagy provokálták ki a támadást. Annyi biztos, hogy manapság a nők sokkal magabiztosabbak, és azok a társadalmi nézetek is megdőltek, hogy egy férfi bármit tehet feleségével, társával, a nőnek pedig kötelessége azt eltűrni. Sőt, mostanában a filmekben, képregényekben, játékokban is hódít az agresszív, harcias női típus, és valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a családokban sem mindig a gyengébb nem az, aki kapja.

Fórumozók ide!>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 6772 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x