Játszmák: Hogyan tesszük tönkre kapcsolatainkat? Interjú...
Címlap / Te+Én+Szex / Játszmák: Hogyan tesszük tönkre kapcsolatainkat? Interjú F. Várkonyi Zsuzsa pszichológussal

Játszmák: Hogyan tesszük tönkre kapcsolatainkat? Interjú F. Várkonyi Zsuzsa pszichológussal

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

A Mesterkurzus-könyvsorozat legújabb kötetében ismét egy izgalmas témáról, a mindennapi játszmákról, az emberi kapcsolatok lélektanáról gondolkodik négy kitűnő magyar pszichológus: Popper Péter, Prof. Dr. Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa és Szendi Gábor. A könyv egyik szerzőjével, az emberi játszmákat évtizedek óta tanulmányozó F. Várkonyi Zsuzsával beszélgettünk. 

Évtizedek óta foglalkozik a pszichológiai játszmák természetével, és a Mesterkurzus legújabb kötetében is leszögezi: életünket gyakran nem a józan ész vezérli, hanem valamiféle mögöttes program, amely kényszerítő erővel hat a viselkedésünkre. Honnan erednek ezek a forgatókönyvek, az úgy nevezett "sorskönyvek", melyeket akaratunkon kívül is beteljesítünk életünkben?

F. Várkonyi Zsuzsa: Eric Berne, a pszichológiai játszmák "felfedezője" szerint ezeket az önártó viselkedés-lemezeket első életéveinkben alakítjuk ki. Céljuk pedig az, hogy igazolják az életről alkotott korai hiedelmeinket. Később újra meg újra olyan helyzeteket keresünk, amelyek hasonlítanak az eredeti, sérülést okozó helyzethez - majd csodálkozva látjuk, hogy a végkimenet is hasonló lesz: vesztes. Nehéz megmagyarázni, miért hajlamos az emberek többsége ilyenfajta önártásra. De cáfolni még senkinek sem sikerült, hogy ezeknek a játszmáknak óriási az erejük, és hogy csak a tudatosítás teszi ezeket a késztetéseket - előbb-utóbb - kontrollálhatóvá.

Miként ismerjük fel egymásban a megfelelő partnert a magunk játszmáihoz? Hogyan működik ez a folyamat?

F. V. Zs.: A játszmapartnerek megtalálása egyszerűbb, mint gondolnánk. Ha a játszmaindító beszélgetést magnóra vennénk, könnyű lenne mondatról mondatra felfedezni benne, mivel "csábít" a kezdőjátékos, és mivel ad engedélyt, sőt bátorítást a folytatásra a "behívott" partner. Bizonyos reakciókból (például erőszakosság, önsajnáltatás, leckéztetés, angyali megmentői szándék) a legtöbb embernek előbb-utóbb elege lesz, és kilép a kapcsolatból. Azok viszont, akiket tudattalanul pont egy ilyen szereposztás vonz, benne maradnak. Ilyen egyszerű!

Segíthet-e az önismeret vagy valamely tanfolyam, tréning, hogy megszabaduljunk egy adott esetben évtizedek óta berögzült magatartásformától vagy kapcsolati konstrukciótól?


F. V. Zs: Igen, ahogyan sok más szakértő, én is másfél évtizede vezetek ilyen célkitűzésű tréningeket. Az önismeret kiépítése az egyetlen ismert lehetőség, hogy megszabaduljunk az önártó programok kontrollálatlan uralmától.

Ön látott már játszmák nélkül működő párkapcsolatot?

F. V. Zs.: Hogyne! És még azt sem látom tragikusnak, ha egy kapcsolatban viszonylag ártalmatlan, tehát kevés kárt okozó játszmákkal oldanak meg bizonyos nehézségeket. Az ő esetükben persze szintén jobb lenne a játszmázás helyett egyenes kommunikációval érintkezni, de ha kicsi a fájdalom-tét, akkor egy ilyen játszma még nem teszi pokollá az életet.

A Párkapcsolatok Iskolája című Mesterkurzus-kötetben fejtette ki, hogy bizonyos visszatérő párkapcsolati konfliktusokat némi jóindulattal és szervezéssel könnyű megoldani, a legtöbbnek azonban nagyon mély gyökerei vannak. "Gyökérkezeléssel" van remény ilyen esetekben is?

F. V. Zs: Minél önártóbb egy játszma, annál mélyebbek a gyökerei, és annál nehezebb lényegi változást elérni. Talán a legsúlyosabb esetben sem mondható kizártnak a siker, de a valóságban ritkán sikerül olyan intenzív, hosszú és hozzáértő segítői kapcsolatot kialakítani, amely örökre biztonságosan megszabadítaná az életjátszmák "hőseit" csapdáiktól.Szendi Gábor a kötet egy másik fejezetében azt írja, hogy szerinte a játszmáknak evolúciós perspektívából funkciójuk van, és semmilyen módon nem lehet kiiktatni ezeket. Ön mit gondol erről?


F. V. Zs.: Ebben a kérdésben inkább Eric Berne-nel értek egyet, aki a játszmát pótszernek tekinti azok számára, akik - a közelség dolgában szerzett, fájdalmas, korai tapasztalataik miatt - nem tudják elviselni a bensőséges összetartozást, és ennek pótlására választják az érzelmi háborúzás által megszerezhető közelséget. Ami pedig a játszmák kiiktathatóságát illeti, sokan vagyunk a segítő foglalkozásúak között, akik már számtalan sikert értek el ezen a téren. A fejlődés kulcsa természetesen az, hogy feleslegessé váljon a "pótszer", vagyis a játszma, mert a kliens engedélyt kap önmagától a valódi intimitások átélésére.

Mesterkurzus
Kép: piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 18875 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x