Hűségesnek lenni: tudatos döntés vagy megszokás?
Címlap / Te+Én+Szex / Hűségesnek lenni: tudatos döntés vagy megszokás?

Hűségesnek lenni: tudatos döntés vagy megszokás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mit jelent a hűség? Egy ígéret arra, hogy csak egy bizonyos irányba fordítjuk a szeretetünket, a figyelmünket és másfelé nem. De lehet-e ilyesmit ígérni? Hiszen a szeretet nem kizárólagos, nem szorítható keretek közé. Egy egyszerű, közérthetőnek tűnő szó, amely rengeteg különböző jelentést rejthet - csoda, hogy ilyen sokszor félreértjük egymást? Tamás Krisztina Tara írása a hűség napja alkalmából.  

Amikor elkezdtem írni ezt a cikket, még nem is sejtettem, hogy mennyi különféle aspektusát látom meg a hűségnek. Ahogy azonban elmélyültem benne, hogy mit is jelent mindez, és hogyan, milyen formákban nyilvánul meg a világban, magam is rácsodálkoztam, hogy egy egyszerű, közérthető szó mennyi mindent takarhat. Mennyi különféle erő mozoghat a háttérben. Fokozatokra és mélységekre bukkanok, többféle jelentésre, amelyek egyidejűleg igazak, ugyanakkor néha ellentmondanak egymásnak. Csoda, hogy ilyen sokszor félreértjük egymást?

Hűnek lenni. Mihez szoktunk hűségesek lenni? Hazához, családhoz, ígéreteinkhez, társunkhoz, barátainkhoz, adott szavunkhoz, céghez, munkához, csapathoz, termékhez, önmagunkhoz, stb.

Mit jelent a hűség?


Egy ígéret arra, hogy csak egy bizonyos irányba fordítjuk a szeretetünket, a figyelmünket és másfelé nem. De lehet-e ilyesmit ígérni? Hiszen a szeretet nem kizárólagos, nem szorítható keretek közé.

Létezik-e önzetlen hűség?


Hiszen valamiért cserébe tartunk ki egy dolog, egy személy mellett. Hűek vagyunk, ha számíthatunk viszonthűségre, ajándékra, kedvezményekre, eredményekre, jó érzésekre, biztonságérzetre, fizetésre, megélhetésre. Attól függ, melyik területét nézzünk az életnek. Ez alapján tehát inkább egy hallgatólagos szerződésre hasonlít, mint egy magasztos és igazsággal, szeretettel átitatott érzelemre.

A cégek előszeretettel emlegetik a termékhez való hűséget. De úgy látszik, összekeverik a hűséget a kedveléssel.  Például XY márkát használom rendszeresen. Nem hűséges vagyok, csak ez vált be. Ha kipróbálok egy másikat és az jobban tetszik, akkor azt fogom venni. Akkor már nem vagyok hűséges?


A tudatos és tudattalan hűség


A tudatos hűség egy döntés, egy választás. A tudattalan hűség pedig megszokás, esetleg függőség. Mert ebben az esetben nem azért tartunk ki valami mellett, mert úgy döntöttünk, hanem mert úgy kényelmes a számunkra. És senki sem szeret sokat a konfortzónáján kívül tartózkodni.

A tudattalan és a tudatos kapcsolódása
Az áttételes hűség, avagy a befolyásolhatóság

Nézzünk egy példát. Valóban az én döntésem volt?
Egy barátom ajánl egy terméket, ami neki tetszik. Én azt mondom, akkor én is azt fogom használni, mert elhiszem neki, hogy jó. Ezentúl csak ezt a terméket használom, hű vagyok hozzá, tehát hű vagyok a barátomhoz, tehát igazolom magam számára azt, hogy jó ember vagyok, hiszen hűséges, ami egy elfogadottan jó tulajdonság a közös megegyezések szerint.

Kérdések:
- kipróbáltam-e a terméket és valóban azért használom, mert Nekem tetszik?
- a barátom azért használja-e, mert ténylegesen neki tetszik, vagy neki is hasonlóképpen javasolta valaki? Ő kihez hűséges?
 
Másik példa, reklámszöveg: “Aki a Languszta csapat szurkolója, az csak ezt a sört issza. A Languszták a nyerők!”
- Ha az adott sört választom, ennek hatására, kihez vagyok hűséges? A sörhöz? A csapatomhoz? A barátaimhoz, akik szintén ezt a sört isszák és ezt a csapatot szeretik? Önmagamhoz?

Hol van az a pont, amikor valóban az én döntésem, az én választásom?



Bilincs-e a hűség?


Én azt mondom, inkább egy választás. Egy döntésem arról, hogy milyen értékrenddel azonosulok, önmagam kinyilvánítása. Így jelenek meg a világban mások és önmagam számára. Tehát ha szabad választásomból vagyok hűséges valamihez, valakihez, akkor az nem zár be.

Párkapcsolatban hűségesnek lenni nem erőfeszítés kérdése. Ha igazán hű vagyok, akkor eszembe sem jut a lehetősége annak, hogy bármi is megkísértsen. Egyszerűen ez az opció nem létezik a számomra. Ha már másfelé kacsingatok, ott már a hűség várának alapozása inog. Manapság azonban egyre inkább kezdjük másként megélni a párkapcsolatokat, alakulóban vannak az értékrendek. Sok a válás, kevés az esküvő, cserélődnek a partnerek. Elveszítettünk vajon valamit?

Ahogy egyre többen ébrednek ön(-Én)tudatra, először újra meg kell határozniuk magukat a világ és önmaguk számára is. Ezért sokan bizonytalanok, illetve állandó keresésben vannak. Amíg valaki nincs tisztában azzal, hogy ő kicsoda, addig önmagához sem tud igazán hűséges lenni, hiszen kihez is?

Igen, képesek vagyunk önzetlenül hűségesek lenni - amennyiben önmagunkhoz vagyunk azok. Ez automatikusan kinyit minket mások felé is, így minden máshoz könnyen tudunk hűségesek lenni, ha úgy döntünk. Betartjuk az ígéreteinket, felelősséget vállalunk a döntéseinkért.

Számodra mit jelent a hűség?




Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 10498 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x