A változtatás szintjeinek titokzatos piramisa
Címlap / Te+Én+Szex / A változtatás szintjeinek titokzatos piramisa

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

A változtatás szintjeinek titokzatos piramisa

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Tudjuk: nem a külső stresszt okozó események az ártalmasak, amik megbetegítenek, hanem az, ahogyan értelmezzük ezeket az eseményeket. Nem az a legfontosabb, ami velünk történik, sokkal fontosabb, hogy mi történik bennünk.  

 Hajlamosak vagyunk az élet negatív oldalára koncentrálni, gyakran felfújjuk, túlreagáljuk a problémákat. Úgy teszünk, mintha életünk egyetlen hatalmas vészhelyzet lenne, amiben ráadásul mindent egyedül nekünk kell megoldani. Pedig az élet már számtalanszor bebizonyította: azok a problémák, melyek leküzdhetetlennek látszanak, gyakran megoldódnak saját maguktól. Minél inkább felfújjuk, túlreagáljuk az élet apróbb nehézségeit, annál kevésbé tudunk megbirkózni velük.

Álljon itt egy ismert, régi mondás kissé átalakított változata:
 
"Változtass azon, amin változtatni tudsz (és megéri a befektetett energiát)!
Fogadd el azt, amin nincs módod változtatni!
És próbáld meg felfedezni a különbséget a kettő között…"
 
 


Visszatérve a változás szintjeihez, a legfontosabb kérdés, hogy hol kezdjük a változtatást, a változást? Sokan olyan régen érzik rosszul magukat a bőrükben, annyira a körülményeik foglyának érzik magukat, hogy el sem tudják képzelni, hogy egyáltalán lehet tenni valamit.

 
 
 
Robert Dilts, az NLP (neuro-lingvisztikus programozás) kiemelkedő képviselője egy egyszerű és áttekinthető sémát dolgozott ki a személyes változások, a tanulás és kommunikáció modellezésére.
 

A logikai szintek piramisa 




 
Ezek az úgynevezett logikai szintek jól használhatók arra is, hogy a minket érő stresszről, valamint megbirkózási stratégiáinkról, vagy akár párkapcsolatunkról gondolkodjunk. Segítségével számba vehetjük, milyen tényezőket befolyásolhatunk, és mely szinteken érhetjük el a kívánt változást.
 
  1. Az első szint a környezet - Vagyis minden ami körülvesz bennünket. Lakásunk, berendezése, hangulata. A többi ember – párunk, gyermekeink, a család, a barátok – szintén környezetünk részét képezik. Egyes elemeit szabadon változtathatjuk, másokat azonban nem. Vajon tudunk-e különbséget tenni?

  2. A második szint a magatartás - Magatartásunk, viselkedésünk tartozik ide; vagyis minden, amit csinálunk. Mindaz, amit megteszünk. illetve nem teszünk meg önmagunkért, (vagy önmagunk ellen) a párunkkal együtt, (vagy egymás ellen) a boldogságunkért. Az, hogy hogyan élünk, hogyan bánunk önmagunkkal és párunkkal, hogyan kommunikálunk, mennyi és milyen színvonalú szeretet-kapcsolatot alakítunk ki. 



     
  3. A harmadik a képességek szintje - Ide magatartáscsoportok, szokásrendszerek, általánosan alkalmazott stratégiák tartoznak. Például az, ha nem tudunk lazítani, ezzel szemben kiváló stratégiáink vannak önmagunk (és párunk) felidegesítésére. A legnagyobb probléma az, hogy azt hisszük: képességeink velünk születnek. Pedig születésekor senki nem tud sem autót vezetni, sem zongorázni. Mégis meg tudjuk tanulni. Éppen így megtanulhatunk relaxálni, vagy fejleszthetjük kommunikációs készségünket, megtanulhatjuk a párunk szeretetnyelvét, vagy bármi mást, amivel javíthatjuk, harmonikusabbá tehetjük kapcsolatainkat. 



     
  4. A negyedik szint a meggyőződések és értékek szintje - Ide tartozik egyréazt mindaz, amit önmagunkról és a világról gondolunk, hiszünk. Ezektől a cselekedeteinket befolyásoló alapelvektől függ, hogyan szemléljük önmagunkat, hogyan értelmezzük tapasztalatainkat, hogyan reagálunk másokra. Mit gondolunk a szerelemről, szeretetről, összetartozásról, egymás iránti elköteleződésről.

    Az értékek pedig azok a dolgok, amik fontosak a számunkra. Ilyen az egészség, a boldogság, a szeretet, a siker, a jólét, a pénz, a karrier, a hatalom - és még sorolhatnánk vég nélkül. Értékeink, és azok fontossági sorrendje (hierarchiája) döntően megszabja magatartásunkat. Egy párkapcsolatban nagyon fontos, hogy értékeink hierarchája minél közelebb álljon egymáshoz. 



     
  5. Az ötödik szint az identitás - Ez a szint jelenti önmagunkról alkotott képünket, öntudatunkat. Legfontosabb értékeink, meggyőződéseink tartoznak ide, amelyek meghatároznak bennünket és küldetésünket az életben. Nagyon fontos, hogy énképünk megfelelő önismereten alapuljon, hogy szeressük, becsüljük azt az egyszeri és megismételhetetlen lényt akik vagyunk. Párunkat, sőt gyermekeinket is akkor tudjuk igazán szeretni, ha önmagunkkal jóban vagyunk. 


A hatodik szint…

 
A logikai szintek piramisa felfelé kinyitható. Az identitás feletti ún. spirituális szint egy mélyebb, szellemi, metafizikai szintet jelent. Itt jelenik meg a mindenséghez való kapcsolódásunk és mindaz, ahogy erről gondolkozunk.
 
Boldogságunk sikereink, testi-lelki egészségünk érdekében valamennyi szinten elérhetünk változásokat. Néha elég egy apró módosítás a környezetben, azonban minél magasabb szinten történik változás, annál többrétű, annál mélyrehatóbb. Mindenesetre érdemes végiggondolni, milyen szinteken, és mit tudnánk tenni azért, hogy életünk, párkapcsolatunk, családunk minél harmonikusabb, minél boldogabb legyen.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 6355 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x