Lelkek az életben és azon túl - Thaiföldön, a mosoly országában...
Címlap / Utazás / Lelkek az életben és azon túl - Thaiföldön, a mosoly országában

>

Lelkek az életben és azon túl - Thaiföldön, a mosoly országában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Cikksorozatunk lényege, hogy különböző testi és lelki aspektusait mutassuk meg egy lenyűgöző országnak olyan utazó szemszögéből, aki immáron húsz éve mélyen a lelkében tartja ezt a kincset. Szó lesz spiritualitásról, kapcsolatokról, étkezésről, harmóniáról, kolostorokról és a mindennapokról.  

Lelkek az életben

Mint előző cikkemben írtam, a spiritualitás minden szinten áthatja a thai társadalmat. A lélek tisztelete az első! Minden más másodlagos! Egy lélekkel úgy beszélnek és cselekszenek, ahogy elvárnák, ha önmagukhoz hasonlóképpen állna szemben egy lélek a jövőben.

Nem sminkelni állnak a tükör elé (egyébként dehogynem), hanem magukba néznek. Mérlegelik a cselekedeteiket egy másik lélek felé, átgondolják annak lehetséges következményeit, és igyekszenek javítani azon, amin tudnak.



Aki ismeri a thai kultúrát, megtanul bocsánatot kérni, mert a bocsánatkérés nem csak egy olcsó gesztus, hanem annak a jele, hogy átgondoltuk a hibánkat, és sajnálatunkat fejezzük ki, ha véletlenül tévedtünk. A véletlenül szó fontos, mert gyakran tényleg véletlenül botlunk el az aszfalton a friss rollerrel másfél évesen. A tanult thai emberek azonban tudják, hogy ha egy látó mester javasolja a bukósisakot, akkor érdemes azt megvenni... (a mesterekről később).

A legfőbb tiszteletet a nők és a gyermekek kapják. Nem véletlenül: édesanyánk nyilván fontos. Gyermekünk, vagy más gyermeke a mi jövőnk. Ez szimpla Thai logika, amit itt mi nyugaton nem ismerünk ilyen formában. Kérnék mindenkit a karma szabályára, ami az ok-okozat törvénye. Ahogy gyermeked neveled, úgy fog Téged istápolni amikor rászorulsz. És nem csak gyermekről beszélünk, de majd egy későbbi cikkben kifejtem a thai kapcsolatok lényegének értelmét.

Lelkek az életen túl

A thai ember tudja, legalábbis úgy gondolja, hogy a lélek hallhatatlan. Emiatt a megboldogult lélek számukra nem elhunyt (megvakult), hanem felébredt, megvilágosodott és megboldogult. Emiatt igen fontos szerepe van a megboldogult családtag tiszteletének. És intenzív napi kapcsolatot ápolnak a lelkével.

Úgy tartják, hogy a megboldogult sokkal közelebb van halála után, mint bármikor. Emiatt szellemházikókat raknak a ház elé, és oltárt a házon belül. Ennek két oka van: az ártó szellemeknek házon kívül állítanak fel csinos szellemházikót, hogy érezzék magukat ott kényelmesen, ne jöjjenek be a házba.

Házon belül viszont személyes hozzátartozójuknak rendeznek be egy oltárt, egy "kislakást", természetesen a szokásos kisbuddhákkal és egyéb szimbólumokkal együtt.  


Ha a lélek sört ivott életében, akkor naponta kitesznek neki egy kis üveg sört. Ha a gyermek gumicukrot evett, akkor azzal invitálja a lelket, és így maradnak kapcsolatban. Többen megkérdőjelezik ezt a szokást, arra hivatkozva, hogy ezzel magunkhoz láncoljuk a megboldogultakat. Ezt mindenki maga döntse el.

Emlékszem, ahogy mesterem részletesen elmagyarázta a thai kultúrában élő médiumitást, és már tudom, miről beszélt. A thaiok tanácsokat kérnek a lelkektől bizonyos élethelyzetekben, imádkoznak a lelkekhez, hogy segítsenek útjukon, és imádkoznak a lelkek érdekében, hogy azok nyugodjanak meg, érezzék magukat jól, legyenek boldogok.

A lélek nem hal meg soha a thaiok szerint.  

 

  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2890 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x