Matera egy csoda! Íme a város, ahol az új James Bond filmet...
Címlap / Utazás / Matera egy csoda! Íme a város, ahol az új James Bond filmet forgatták

>

Matera egy csoda! Íme a város, ahol az új James Bond filmet forgatták

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A dél-olasz Basilicata régió gyöngyszeme, Matera nem először tűnik fel a filmvásznon. Mel Gibson itt forgatta A passiót, Timur Bekmambetov a Ben-Hur 2016-os verzióját, tavaly pedig a legújabb James Bond film, a No Time To Die jeleneteit vették fel a 7000 éves múltra visszatekintő településen.  

Matera ráadásul 2019-ben Európa kulturális fővárosa volt. Mivel a közeli Bariba van közvetlen fapados járat Budapestről, tavaly év végén eltöltöttem pár napot a városban, és rendesen tátva maradt a szám.



A város nevezetessége a Sassi di Matera (a sassi azt jelenti, kövek), azaz a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek összessége.



Alkalmi kalauzom, Rocco Turi szociológus és újságíró Materában végezte az egyetemet. Pár évtizedes kihagyás után visszatérve lenyűgözve tapasztalta, milyen népszerű lett a város az utazók körében. Mint mondja, annak idején senki se törődött igazán a páratlan történelmi értékkel, turisták sem jártak ide, csak a helyi fiatalok bandáztak az elhagyott barlanglakásokban.



Egy kicsit Olaszország szégyenének is számított ez a hely, hiszen még az 1960-as években is sokan éltek a komfortmentes, közművesítés nélküli, mészkőbe vájt otthonokban. Nem sokkal jobb körülmények között, mint elődeik ugyanitt, még a neolitikumban.



Sassi di Matera városrész 1993 óta tartozik az UNESCO Világörökségéhez, de a köztudatba igazából azt követően került be, hogy Mel Gibson itt találta meg a tökéletes helyszíneket a 2004-ben bemutatott A passió c. filmje forgatásához.



Elnézve a városka kanyargós, szűk utcáit, egészen érdekes lehetett itt felvenni a No Time To Die (Nincs idő meghalni) autós üldözéses jeleneteit. Ez az utolsó James Bond film, amiben még Daniel Craig játssza a főszerepet.



Murgia Timonét (amely A passióban a Golgota-hegy volt) Sassi di Materától mély szurdok, a gravina választja el. A vadregényes környezetben barlangok egész sora húzódik. Több közülük szent hely, sziklakápolna. Erről az oldalról páratlan kilátás nyílik az óvárosra.





















Fotó: roziutazik.hu


 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5758 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x