HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-19
Címlap / A nyúlon túl / Sonka, tojás, rítus, hagyomány - Húsvét ízei (Recepttel!)

Sonka, tojás, rítus, hagyomány - Húsvét ízei (Recepttel!)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-19

Közeledik a megújulást, a tavasz eljövetelét hirdető ünnepünk, a húsvét, amikor megemlékezünk Jézus keresztre feszítéséről, feltámadásáról, és megünnepeljük a természet újjáéledését. Elődeink már a húsvét egyházi bevezetése előtt is tartottak tavaszünnepeket, és a régi, európai termékenységi rituálék szintúgy a feltámadás, újjászületés bűvkörében teltek, akárcsak a mai ünneplések. 

 

Avarkori tojások
Egy-egy húsvéti szokásunkkal gyakran több évezredes hagyományokat elevenítünk fel. A tojás kultusza is nagy múltra tekint vissza: kevesen tudják, hogy már az avar korból is kerültek elő a mai hímes tojáshoz hasonló, díszített tojások. A napjainkban is népszerű húsvéti locsolkodás mellett kevésbé ismert, ám falvainkban még mindig jellemző szokás a villőzés, amikor is zöld ágakkal csapkodják meg a lányokat, hogy azok mindig egészségesek legyenek.

Ilyenkor gyakran virágba borult barkaágakkal díszítjük a lakást, amelyeknek gyógyító erőt tulajdonítanak.

Tejes bárány


Amellett, hogy fontos egyházi és családi esemény, és hagyományőrző jellege is hangsúlyos, a húsvét kulináris szempontból is nagy jelentőséggel bír. A nagyböjt végezetével, ahogy lezárult az előkészület, az önmegtartóztatás időszaka, ismét asztalainkra kerülnek a finomabbnál finomabb húsételek. Az ünnep gazdagságát nem csupán a hagyományok sokszínűsége, hanem változatos étkezési szokásaink is jelzik. Nincsen húsvét tojás és sonka nélkül, ám kedvenc elkészítési módjuk szinte családonként változik.

A tojás egészségügyi hatásai
A tojásételek amellett, hogy számos változatban percek alatt elkészíthetőek és magas tápértékűek, teljes értékű fehérjét, és számos vitamint is tartalmaznak. Mivel a tojás íze kiválóan keveredik más ízekkel, felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt. Szinte minden családnak meg van a maga biztos receptje a tojássalátától kezdve a kaszinótojáson át, egészen a tojáspörköltig.

Sokak kedvence a töltött tojás, amely gyorsan és egyszerűen elkészíthető elegáns étel: májkrémmel, kolbásszal, sonkával, vagy akár garnélarákkal töltve is népszerű. Különleges íz világú tojásokat kapunk akkor is, ha együtt főzzük őket a húsvéti sonkával, de ez a főzőlé levesek ízesítéséhez is kiváló. A főtt sonkához hagyományosan friss torma, újhagyma illik, frissen sült kenyérrel vagy húsvéti foszlós kaláccsal.

Azoknak, akik idén tavasszal megújítanák megszokott ételeiket, Fazekas László, az Arcade Bistro séfje ajánl két újragondolt húsvéti receptet:

Szarvassonka

Házi szarvassonka fekete spárgával, öreg balzsamecettel:
Hozzávalók: egy darab szarvascomb, ízlés szerinti mennyiségben eper, málna, boróka, méz, kakukkfű, cukor, só, egy csomag fekete spárga, vaj, pirított, darált dió, ízlés szerinti mennyiségű sonka, öreg balzsamecet

A tisztított szarvascombot eperrel, málnával, borókával és mézzel valamint kakukkfűvel ízesített nedves pácban 3-4 napig érleljük. Az előkészítés folytatásaként szárazra töröljük, és cukor valamint só 2-1 arányú keverékében szárítjuk további 10-14 napig. A szárítást követően lemossuk, letöröljük a szarvascombokat és hideg füstben 1-2 órán keresztül füstöljük.
A fekete spárgát folyó víz alatt megtisztítjuk majd kevés vajon félkeményre pároljuk, és még forrón beleforgatjuk pirított, darált dióba. A sonkát ízlés szerint öreg balzsamecettel, eperrel és fekete spárgával tálaljuk.

Tejes bárány sütőtökös rizottóval, fürjtojás öntettel
Hozzávalók: egy tejes bárány, friss koriander, egy gerezd fokhagyma, három darab fürjtojás, egy darab sütőtök, rizottó, ízlés szerinti mennyiségű só, bors, méz, narancslé, citromlé

Egy egész, tejes bárányt kicsontozunk, a csontjaiból pedig nem túl sűrű alaplevet főzünk. A bárányhúst befűszerezzük, friss korianderrel, kevés konfitált fokhagymával valamint tengeri sóval és friss borssal, majd feltekerjük, megkötözzük és vákuum zacskóban 82 Celsius-fokon 6 órán keresztül sous vide-oljuk. 

Átlagos, háztartási körülmények között pedig 6-8 réteg folpack fóliával szorosan áttekerjük és 80 Celsius-fokos sütőben vízfürdőben – a húst egy tepsibe tesszük, amit éppen annyi vízzel töltünk meg, hogy épp csak ellepje – 8-10 óra alatt puhára főzzük. A húst lejegeljük, majd vastagabb szeletekre vágva megpirítjuk. A fürjtojások sárgáját pár csepp narancslével, egy csipet sóval és kevés bárány-alaplével gőz fölött krémes állagúra sűrítjük. A főtt, puha sütőtökből mézzel, sóval, citromlével pürét készítünk, majd felváltva öntögetjük fel a rizottót a pürével és a bárány-alaplével.
 






 
 
[ 5637 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x