Szerelmi üzenetek a húsvéti tojásokon
hirdetés
Címlap / A nyúlon túl / Szerelmi üzenetek a húsvéti tojásokon

Szerelmi üzenetek a húsvéti tojásokon

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-19

Nézzük milyen jelképes értelme van a húsvéti tojások díszítményeinek! A régi világban a leányok többféle tojást festettek, amit szívesen ajándékoztak. Azoknak a legényeknek, akik közömbösek voltak számukra nem számított, hogy milyet kapnak, de aki iránt érdeklődött a lány, ő kapta a legszebbet. Mit rejt a tojások titkos szimbolikája? 


Rendezvénynaptár

Számtalan díszítés létezik, de egy biztos, ha a lány vonzalmat érez a fiú iránt, akkor minden szeretetével igyekszik a legszebb tojást festeni kedvesének.

Milyen színű a húsvéti tojás?
Már a tojás színe üzenetet közvetít számunkra.
A hagyományos magyar hímes tojások jellemzően pirosak, ritkán festettek más színeket. A barna, a lila, bordó színek néha megjelentek, de a kék, zöld és sárga színek nem jellemzőek. A magyar népi hagyományok szerint a húsvéti tojásokat pirosra kell festeni: a vörös szín Krisztus vérét jelképezi.

A piros szín a szerelem és az élet színe is, a Naphoz és a tűz elemhez kapcsolható, baj és betegségelhárító szín, szerencsét hoz. Nem véletlen kötöttek a kisgyermekek nyakára piros szalagot ill. a piros gyöngysort is ezért hordták. Ha egy lány piros tojást adott a fiúnak, az arra utalt, hogy szereti.

A tojások díszítésének szerelmi üzenete
A hímes tojások díszei eredetileg a tojás termékenységvarázsló, gyógyító, bajelhárító szerepét erősítő mágikus ábrák voltak. Szerelmi üzeneteket is közvetítettek .

A tojások hímzésének számtalan variáció létezik, a hímes tojás készítője mindig „beleteszi” saját magát, gondolatait az alkotásba. Ezért a legtöbb tojás egyedi, de nézzünk néhány fő motívumot, ami megjelenik a tojásokon.

 

Kép forrása: Pixabay


Szív:
a szeretet, az odaadás, a megértés, az öröm, az érzelmek jelképe. Létezik többféle variációja pl.: szomorúszív, lángolószív, boldogszív minták stb. Ritkán szerepel önmagában, inkább a kompozíció része. A tulipán és a fordított szív a férfi női egyesülés jelképe, ahol a tulipán a nőt, a fordított szív a férfit jelképezi.

Gyümölcsök: szerelmi szimbólumok, főként a piros, gömbölyű gyümölcsök. Az alma a nőt jelképezi. Régi szokás, hogy a fiú almát ad a lánynak és ha a lány beleharap az almába fogadja az udvarlást, ha visszaadja, akkor visszautasítja a fiút. A páros piros gyümölcsök, mint a meggy és a cseresznye is ismert szerelmi szimbólumok.

Hal: sokrétű szimbólum. A hal a keresztény szimbolikában Jézus jelképe. Jelöli a hozzá kapcsolódó foglalkozást, a halászatot, továbbá szimbolizálja az éberséget is. A hal és a virág együtt termékenységre utal, kifejezi a szerelmet. A hal a női nemi szerv jelképe is lehet. A hal a dunántúli húsvéti tojásokon jellemző díszítmény.

Nap és a hold: A napot általában valamilyen kör alakú motívummal (napjelek) ábrázolják: pl.: forgórózsa. A Nap a férfierő jelképe, a Hold a női energiákat szimbolizálja.
Csillagok: is megjelennek a hímes tojásokon. A csillag lélekszimbólum. A szerelmesek egymást „csillagomnak” nevezik.

Virágok: A kelyhes virág (liliomfélék) a befogadó, női energiát, a napforma virág az aktív, férfi energiát képviseli. A hervadt virág az elmúlást, betegséget, bánatot, halált jelenti. A virágcsokor a családot, szerelemeseket, a házastársakat jelképezi.

Tulipán: A nőiséget jelképezve a születéssel van kapcsolatban, „a tulipán lényegében a két széttárt combnak és az élet kapujának ikonikus ábrázolása” Jankovich Marcell: Jelképtár
A különböző méretű, formájú és színű tulipánokkal a nők különböző életszakaszait lehet megidézni. A bimbó a kislánykákat jelöli, a nyíló tulipán a fiatal, eladósorban lévő lányokat, a a kinyílt virág a megházasodott asszonyokat jelöli.

A fias tulipán (a tulipán kelyhének belsejében egy magocska vagy egy másik tulipán van) az áldott állapotban lévő asszonyokat jelöli, akik szívük alatt hordják magzatukat. A tulipánba gyakran szilvamag kerül, így lesz a tulipán a női szeméremtest, a mag pedig a termékenység szimbóluma. A visszazáródó tulipán: az idősebb asszonyok jelképe, akik már nem szülőképesek. A tulipán sokszor az életfa ábrázolás részeként jelenik meg a női teremtő erő jelképeként. Az életfa csúcsán nyílik, az ég felé, így a kinyíló virág a lélek virága, az ég felé tárulást jelképezi.


Kép forrása: Pixabay

Rózsa: a piros rózsa a szerelem szimbóluma. Így nem jelenik meg a tojásokon, mivel a minták (technikától függően változhat) áltálban fehérek. A rózsának termékenységvarázsló szerepe van, kifejezhetjük vele a kiteljesedett szerelmet.

Páros motívumok pl.: a páros galamb vagy tyúk a kakassal is az összetartozás szimbóluma.
A patkolt tojás magyar jellegzetesség, szerencsét hozhat akár a szerelemben is.
Pl. patkolt tojás szív motívummal.

A fenti szimbólumokból meríthetünk és meglephetjük szívünk választottját egy igazi hímes tojással. A népi hiedelem szerint, ha nagypénteken festjük, akkor nem romlik meg a tojás. A húsvéti locsolkodás és a hímes tojás egymástól elválaszthatatlanok, mint a nő és a férfi, amikor szerelmesek. Szinte minden húsvéti szimbólumra és hagyományra kimondható, hogy termékenységvarázslás, a természet, az „új” indulásának serkentését igyekszik elősegíteni.


 
 
 
[ 14560 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x