Nagyheti elmélkedés
hirdetés
Címlap / A nyúlon túl / Nagyheti elmélkedés

Nagyheti elmélkedés

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-17

Kik Jézus igazi rokonai? Ő azt felelte, hogy azok, akik hallgatják az ő igéjét. Aki tanúságot tesz őróla az emberek előtt, azokról ő is tanúságot fog tenni a mennyei Atya előtt.  


Rendezvénynaptár
Hat nappal húsvét előtt Jézus Betániába ment. Itt élt Lázár, akit Jézus feltámasztott a halálból. Vacsorát rendeztek Jézus tiszteletére. Márta felszolgált, Lázár pedig ott ült Jézussal a vendégek között. Mária pedig vett egy font illatos, drága nárduszolajat, megkente vele Jézus lábát, majd hajával megtörölte. A ház betelt a kenet illatával. Jézus tanítványai közül az egyik, aki elárulni készült őt, a karióti Júdás, megszólalt: „Miért nem adtuk el ezt a kenetet háromszáz dénárért, és miért nem osztottuk szét a szegények között?” Ezt azonban nem azért mondta, mintha gondja lett volna a szegényekre, hanem mert tolvaj volt: ő kezelte a pénzt, és az adományokat ellopkodta. Jézus azt mondta neki: „Hagyd békén őt, hiszen temetésem napjára teszi.

Mert szegények mindig lesznek veletek, én azonban nem leszek mindig veletek.” A zsidók közül sokan megtudták, hogy Jézus Betániában van, és odamentek nemcsak Jézus miatt, hanem hogy lássák Lázárt, akit feltámasztott a halálból. Ekkor a főpapok elhatározták, hogy Lázárt is megölik, mivel miatta a zsidók közül sokan hittek Jézusban.
Jn 12,1-11

Elmélkedés:
A vendégszeretet szokásos formáját messze felülmúlja Máriának az a cselekedete, amikor a házukba vendégként betérő Jézus lábát drága olajjal megkeni és hajával törli meg. Tettét ne értékeljük egyszerű hálaként azért, mert az Úr korábban feltámasztotta a halálból testvérét, Lázárt, hiszen ennél sokkal többről van. De pazarlásnak se tekintsük, ahogyan ezt az áruló Júdás gondolta.

A most olvasott János evangéliumból, de Máté és Márk szövegváltozatából is egyértelműen kiderül, hogy Mária tette Jézus temetésének előkészülete. Amit napokkal később nem tudnak megtenni – bebalzsamozni Jézus holttestét a sírba helyezés előtt – most Mária megteszi. Húsvétvasárnap hajnalban az asszonyok azért indulnak Jézushoz, hogy a pénteken elmaradt megkenést elvégezzék, de ekkor már felesleges lesz szándékuk, hiszen nem találják Jézus holttestét a sírban, hanem magával a feltámadottal fognak találkozni.

Mária Jézus hűséges tanítványait jelképezi a mai történetben, Júdás pedig a hamis, hűtlen tanítványokat, akik nem Jézussal, de nem is szegényekkel törődnek, hanem lopni akarnak maguknak. Aki Jézus közelében van, még nem biztos, hogy igaz barátja is. Cselekedeteink mutatják meg, hogy mi lakik a szívünkben!

(Horváth István Sándor)
Vallás fórum


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3853 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x