Karácsonyi ételek - Dánia
Címlap / Asztalra / Karácsonyi ételek - Dánia

Karácsonyi ételek - Dánia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ismered a dán karácsonyi szokásokat vagy a jellegzetes ételeiket? Megismertem egy kedves dán lányt, Sannet aki mesélt nekem a szokásaikról, jellegzetes ételeikről, a dán karácsonyról!  

Milyen ételeket esztek karácsonykor?
A dánok nem esznek levest így a karácsonyi menü is többnyire a főétellel kezdődik. Abból viszont több féle is készül. Nagyon szeretik a húst és jellemző, hogy az ünnepre sokféle tartalmas ételt sütnek-főznek.

Tipikus főételek a karácsonyi ebédhez és vacsorához:

- kacsasült: sóval,borssal ízesítve, a belsejébe szeletelt almával, aszalt szilvával
- sertéshúsból készült hurka
- heringsaláta
- lazac
- húsgombóc
- egyben sült bőrös karaj

Köretként nagyon puhára - már majdnem püré állagúra - párolt fehér káposztát készítünk amelyet fahéjas cukorral megszórva tálalunk ill. a párolt vöröskáposztát sok cukorral párolva. A másik különleges köret a barna krumpli ami aprószemű burgonyából készül, ez sok cukorból készült vajas  karamellbe forgatjuk és kínáljuk a főételek mellé. Jellemző még a sima, főtt burgonya és a mártások.

A magyarok által is ismert svéd húsgombóc részben hasonlít dán rokonához, sertés és marha húsból készül vegyesen. Mellé viszont jó sok petrezselyemmel ízesített besamellszerű mártást és főtt burgonyát kínálnak. Fontos még a kenyér, Dánia ismert a kitűnő pékségeiről! A karácsonyi menühöz rendszerint a sötét barna kenyeret választják!

Milyen desszerteket készítetek?
A karácsonyi desszert mindig a tejberizs amelyet mi mandulával ízesítünk és fahéjas cukorral szórunk meg. Emellett fűszeres és mézes aprósüteményeket sütünk mindenki örömére.

Karácsonyi szokások Dániában:
- December 24-én a Mikulás hozza az ajándékot a gyerekeknek.
- Este a vacsora után közösen énekelnek és körbetáncolják a karácsonyfát.
- A törpék részére egy adag karácsonyi tejberizst - cukros fahéjjal megszórva - tesznek a padlásra - ami általában el is fogy.
- A karácsonyi tejberizsbe egy egész szem mandulát tesznek és aki megtalálja a vacsoránál az ajándékot kap

Következzen most néhány recept Sanne konyhájából:

Egyben sült bőrös karaj

Egy jó darab 1,5 - 2 kg súlyú karajt megmosom, a bőrét óvatosan - kb. fél centinként - bevagdossák. Bőrrel lefelé egy edénybe teszik, vizet öntenek alá és 200 fokon 15 percig párolják. Ezután kiveszik a vízből, rácsos tepsibe teszik bőrrel felfelé, sózzák, borsozzák, babérlevelet és 1-2 felvágott hagymát dobnak mellé. 250 fokon 15 percig nyitott ajtónál majd 160 fokon kevés vizet aláöntve 1-2 óráig sütöm. Tálalás előtt még 250 fokon kicsit rápirítanak!

Karácsonyi tejberizs

180 gramm rizst 3 dl vízben megfőzik, amikor már majdnem puha akkor 1 liter tejet öntenek hozzá és készre főzik. A hűtőben hagyják másnapig amikor 100 gramm darabolt mandulát, 4 dl felvert tejszínt, vanília rúd kikapart belsejét adják hozzá. Összekeverik és a hűtőben hagyják állni!
Forró cseresznyemártást kínálunk hozzá!


Köszönöm a sok hasznos információt és a kellemes beszélgetést! Bízom benne, hogy a kedves olvasók is találtak benne érdekességeket.

Ezúton kívánok békés, boldog, finomságokban gazdag karácsonyt mindenkinek!

 


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12259 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x