A Prérifarkasok falkavezére 67 éves lett
Címlap / Boldog szülinapot / A Prérifarkasok falkavezére 67 éves lett

A Prérifarkasok falkavezére 67 éves lett

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-20

Sok, azóta tisztességben megőszült rocker elérzékenyül ma is, ha szóba kerül a hatvanas évek végének egyik igazi kemény együttese, a Steppenwolf. A zenekar németes neve ellenére az Újvilágban eresztett gyökeret, bár a 67 esztendős John Kay révén német szálak is kimutathatók a banda történetében. 

 

Rendezvénynaptár
Az életrajzi jegyzetek szerint John Kay - eredeti neve Joachim Fritz Krauledat – az akkor Németországhoz tartozó Tilsitben született 1944. április 12-én, amely szovjet megszállás alá került, innen később az anyjával együtt kalandos körülmények között szökött Hannoverbe, majd 1958-ban családostól a kanadai Torontóba került.


Már elmúlt húszéves, amikor a zene főszereplővé vált életében. Eredetileg barátaival a Sparrows együttessel blues-rock jellegű, folkos muzsikát játszott Kanadában, majd két társával, a zseniális billentyűssel, Goldy McJohnnal és Jerry Edmonton dobossal - mindketten kanadaiak - tovább lépett a Steppenwolf-ba.


A "Prérifarkas"-ok együtteséhez csapódott még az amerikai Michael Monarch gitárjával és Rushton Moreve basszusgitárjával. A klasszikus felállás hatásos és viszonylag egyszerű zenét követelt, hiszen nagy tömeghez akartak szólni, olyan közönséghez, amelynek addigra elege lett az ígéretesen induló beat-kultuszból - abból a hatvanas évek végére már jórészt nyúlós slágerzene maradt.


Aki meghallgatta a Pushert, a Sookie, Sookie, s persze nem utolsó sorban a Born To Be Wild című dalukat, rájöhetett, hogy a Steppenwolf megalkuvás nélkül a dübörgős és igen jól táncolható stílusnak maradt a híve, ameddig bírta szusszal. A Born to Be Wild és a The Pusher - nagyban hozzájárult az Easy Riders című film sikeréhez. Természetesen ez fordítva is igaz, hiszen az együttes is nyilván haszonélvezője volt a film sikerének.

Az a bizonyos első lemez 1968-ban lendületével, kemény hangzásával, s a rajta hallható kitűnő dalokkal egy-kettőre siker lett, az amerikai lista hatodik helyéig jutott és természetesen aranylemez lett. A Born to Be Wild második helyezett és igazi nemzedéki himnusszá vált, még azok is bömbölték, akik nem születtek vadnak. Erre a lemezre került a korai sikerek közül a Sookie, Sookie és a The Pusher is, amely a kábítószer korszakában a drogok ellen szólt.


Következő év elején megszületett a második lemez, amelynek "találó" címe, Steppenwolf The Second, s ugyancsak nagyon hamar aranylemez lett. Önmagában is megállta a helyét a Magic Carpet Ride és a Rock Me - mindkét dal a listák élvonalába tornászta fel magát és az együttest.
Azután megindult a személycserék sora. Kay mellé érkezett még egy német legény, a hamburgi születésű Nick St. Nicholas basszusgitáros. Már vele készült el a The Monster című album 1970-ben, amely szintén aranylemez lett.


A közönség szerette és követelte ezt a zenét, de érdekes módon ez nem lódította a slágerlisták élére dalaikat. A második-harmadik helyezés az akkori "sűrű" mezőnyben nem számított gyenge teljesítménynek. A "nagy korszak" vége előtt még futotta egy Steppenwolf Gold válogatásra, azután a megfáradt tagok elszéledtek a szélrózsa minden irányába. John Kay a 70-es években három nagylemezt is megjelentetett szólóban, de ezekkel még megközelítenie sem sikerült a Steppenwolf-fal elért diadalokat.

1990-ben John Kay & Steppenwolf néven világkörüli turnéra indultak, amelynek során Budapesten is felléptek. Ezeknek a buliknak a hangulatából ragadott meg valamennyit a Steppenwolf Live. A lendületes zenét produkáló Steppenwolf hívei minden igyekezete ellenére eddig nem került be az USA-ban a rock dicsőségcsarnokába, de 2004 óta szerepel a nevük a kanadai Walk of Fame-en.


A Steppenwolf pályafutásnak 40. évfordulóját egy turnéval ünnepelte, amelynek utolsó buliját 2007 októberében rendezték. Tavaly július 24-én felléptek Louisville-ben, a háromnapos HullabaLOU zenei fesztiválon, de idén is több koncertet adnak az Államokban.

Végül egy kis személyes „intimitás” hősünkről, az hogy szinte mindig sötét szemüvegben látni, nem divat vagy flanc nála, hanem szemének fokozott fényérzékenysége az oka, ami nála színtévesztéssel is párosul. Mindez azonban nem zavarja hobbijában, ugyanis lelkes videós. 
 
[ 2219 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x