Magyar kutyafajták: Erdélyi kopó - a vadászkutyák Pavarottija...
Címlap / Otthon / Magyar kutyafajták: Erdélyi kopó - a vadászkutyák Pavarottija

Magyar kutyafajták: Erdélyi kopó - a vadászkutyák Pavarottija

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A vaddisznókat hajtó kutya különleges, "éneklő" hajtóhangja csak az egyik különlegessége ennek a kutyának. Impozáns megjelenése, csillogóan bársonyfekete szőrzete, intelligens tekintete tűnik először szembe. Igazi önálló, egy gazdás, markáns jellemű vadászkutya. 

Elfogult leszek – az erdélyi kopó a kedvenc kutyafajtám, csak lelkesedni tudok, ha róla van szó. Az erdélyi kopó véreb – ez nem jelenti azt, hogy vérengző volna. Sokan ebben a tévhitben élnek, és megijednek, ha erről olvasnak. A véreb egyszerűen annyit jelent, hogy a kutya sikeresen követi a vércsapát, vagyis a vadászaton a megsebzett állatot könnyen megtalálja.

A lábát figyeld!
Az erdélyi kopó létezik hosszú és rövid lábú változatban, és két, valamint háromszínű változatai is elfogadottak. A hosszú lábú erdélyi kopót a nagyvadra, a rövid lábút az apróvadra tartották megfelelőnek. A nemesi birtokok meghatározó vadászkutyája volt. Jóindulatú, bátor nagyon kitartó, lendületes kutyák. Általában higgadtak, nem bohóckodnak, nagyon figyelmesek. Határozottak és temperamentumosak egyszerre, a jó vérvonalú erdélyi kopó erős idegzetű, nyugodt állat, könnyen tűri a lövést, az erős zajokat. Általában igénytelen, a szélsőséges időjárási körülményeket is jól bírja – de nem szereti, ha kikötik. (Persze melyik kutya szereti?)

Ezek a 25-30 kg közötti, 55-65 cm marmagasságú, intelligens tekintetű kutyák elsősorban a vidéki életet kedvelik, nagy a mozgásigényük, de nagyszerűen tarthatók lakásban is, ha élettanilag fontos mozgásszükségletüket kielégíthetik a gazda mellett – például rendszeresen járnak a természetbe.

Tudtad? Az erdélyi kopó valamennyi hazai kiállításon díjtalanul nevezhető, olyan kevés van ebből a gyönyörű kutyából!

HarmoNet tipp: Magyar kutyafajták: Kuvasz, a félelmet nem ismerő >>

A székely góbé furfangos kutyája

Az erdélyi kopó sajátosan gondolkodik. Akinek már volt szerencséje ehhez a különleges észjárású fajtához, az tudja, milyen nehéz is leírni ezt a képességet. Aki egy német juhász feltételen odaadásához, vagy egy vizsla örök imádatához szokott, annak kicsit furcsa lesz egy erdélyi kopóval. Olyanok, mint a székely góbék – furfangos, csavaros észjárással gyakran előbb a célba érnek, mint a gazdájuk. Igen jól tájékozódnak, erődben, mezőben könnyen visszatalálnak.


Csapázás és más kopós kalandok

Erdélyi kopót kiképezni nem két perces dolog, de nagyszerű kaland. Az alapvető engedelmesség mellett a kopók meg kell tanuljanak a vadászathoz – különlegesen a vaddisznó hajtásához – szüksége alapvető dolgokat. Ilyen a csapázás, a füzérben haladás, és a hajtás. Egy komoly vadászeb kiképzése éveket vehet igénybe, ha még vizsgázni is szeretnénk a kutyussal, akkor biztosan. Élethosszig tartó foglalatosságot és hobbit kínál a gazdának és kutyájának ez a sport.

HarmoNet tipp: Magyar kutyafajták: Mudi - az örökmozgó multifunkcionális energiabomba >>

Elsősorban felnőttek kutyája – bár kedves a gyerekekkel, nem elsősorban az ő pajtásuk, lévén inkább egy erőteljesebb gazdához kötődő jellem. A többieket elfogadja ugyan, de a „fő gazda” szava a döntő.

Sors karmája: Erdély karma-stigmáját viseli magán. A Caucescu rendszer alatt majdnem sikerült teljesen kiirtani ezt a csodálatos kutyafajtát. A fajta talán a legtehetségesebb és leginkább méltatlan sorsú védett magyar kutya, csodálatos társ, nagyszerű családtag.

Innen válassz erdélyi kopót >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 16521 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x