Milyen társasjáték kerüljön a fa alá?
Címlap / Otthon / Milyen társasjáték kerüljön a fa alá?

Milyen társasjáték kerüljön a fa alá?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-19

Cikkünkben segítséget adunk ahhoz, hogy milyen korú gyermeknek milyen típusú társasjáték lehet az igazi ajándék és bemutatunk néhány igazán jópofa, igényes magyar társast. 

Nagyon sok fajta társasjáték van. Az egészen piciknek is árulnak, bár azok még nem a szó szoros értelmében vett „társasok”, lévén a csöpp még a gyakorló játék, a felfedező, világot megismerő szinten van.

Az első társasjátékok még nem a nyerésről szólnak, inkább arról, hogy minden résztvevő ügyes. A memóriajáték, a dominó egyszerű szabályait már az egészen kicsik is értik. A „te jössz, majd én jövök és a végén együtt örülünk az eredménynek” előkészíti a későbbi társasjáték élményt, ahol a nyertes mellett bizony vesztes is lesz.

Az igazi társasozásról olyan 4-5 éves kor után beszélhetünk, amikor a gyerek képes felfogni:
  • hogy nem mindig ő nyer,
  • hogy vannak szabályok, melyeket be kell tartani,
  • hogy a szabályok mindenkire egyformán érvényesek
  • hogy a társasban néha „szivató pályára állít” minket a sors, és hatodszor is vissza kell lépni ötöt …
  • hogy van következő játék, amikor majd másvalaki kezdhet és nyerhet.Tanulságos volt számomra egy rokon kisgyerek:
a karácsonyi „társasjátékot” még aznap este tönkretette, ugyanis a játék, bár tetszetős és divatos volt, nem felelt meg a gyerek életkori sajátosságainak. A kicsi roppant boldog, majd nagyon csalódott volt. Az ajándékozó még inkább. A divatos játék ugyanis sokba került. Hogy ezt meg tudjuk előzni, nem csak a nagyon drága megoldás lehet jó. Megkérdeztünk két magyar szakembert, hogyan válasszunk társasjátékot: Kellermayer Sándort, a Keller&Mayer társasjátékgyártó és forgalmazó cég fejlesztő-formatervezőjét, valamint Bohony Beatrixot, a különlegesen szép forma- és színvilágú Marbushka manufaktúra tulajdonosát és illusztrátorát.

"A játékainkat óvodai csoportokon teszteljük – mondja Kellermayer Sándor –, így egészen biztos, hogy a minőségük megfelelő és kibírják akár egy több gyermekes családban is a generációkon keresztül tartó igénybevételt. Nagyon fontosnak tartom a játékok formavilágát, grafikai kivitelezését. A mi játékainkon például a Bartos Erika által megalkotott, a hazai mesekultúra legigényesebb „sztárjai”, Bogyó és Babóca is megjelennek. Az idei legsikeresebb ajándéktippünk az „Úton az oviba” című játék, mely tele van apró ötletekkel, térbeli elemekkel, vicces fordulatokkal.Fontosnak tartom, hogy a játékokra írt életkori ajánlás ne csak a „szükséges rossz”, hanem valódi iránymutatás legyen! A Keller&Mayer játékok között például a „Játszva megismerjük …” sorozat az egészen kicsiknek – és persze szüleiknek, testvéreiknek is – remek elfoglaltságot nyújt, játszva fejleszti a gyerekeket. A színek, a formák, a betűk megismerése minden kicsi természetes kíváncsiságára épít, és sikerélményt nyújt. Ezek a játékok a 2-6 éves korosztály számára készültek. A szabályokat betartató, a 6-os számkörben számolást megkövetelő játékokat inkább a 4-5 éves korosztálytól ajánljuk. A mi játékaink tömeggyártással készülnek, így áruk és minőségük miatt könnyen piacvezetők lettek, a külföldi játékokkal is könnyedén felvéve a versenyt."


Bohony Beatrix, a Marbushka játékokat egészen máshogy közelíti meg. A két játékgyártó egyáltalán nem konkurense egymásnak, ugyanis a Keller&Mayer tömegigényekre szakosodva gyárt hosszú ideig használható, tartós, szép játékokat, a Marbushka pedig a különleges művészi igényességet tartja szem előtt, nem pedig a mennyiséget.


Bohony Beatrixék nem szeretik a versenyzős játékokat, ugyanis  kisóvodás korban még előfordul, hogy sírás lesz a vége, ha valaki nem nyer. A Bújócska a városban játékban például bár valaki a végén kimondja, hogy megtaláltalak, de ezzel mindkét játékos nyer, hiszen megkerültek az elveszett kutyusok, és ehhez a játékosok együttműködésére van szükség. Ahogy a gyermek növekszik, úgy kerül előtérbe a logika, a formagazdagság és a színek mellett az önálló megoldások, a többféle felhasználhatóság igénye is. Az ő játékai ezekre az igényekre felelnek.

"A gyerekek tárgyi kultúrája nagyon fontos, 3-8 évesen pedig különösen fogékonyak arra, mi veszi körül őket. Ezért is igyekszünk minél gazdagabban illusztrált játékokat készíteni. Azt gondolom, hogy aki szívvel-lélekkel gyerekjátékot készít, annak ezek kellenek, hogy a legfontosabbak legyenek: nem ad olyat a gyerek kezébe, ami ártalmas lehet, ami alacsony minőségű. Nem akarunk szemétbe való játékot kiadni, olyat szeretnénk adni, ami maradandó az anyag szépsége és minősége miatt. Azon igyekszünk, hogy minél több természetes anyagot, például fát, féldrágaköveket használjunk fel a játékoknál. Nagy szívfájdalmam, hogy a játékokat bevonó fóliát, ami a tartósság miatt kell, nem tudjuk elhagyni.

A társasjátékok tervezésében pedig fontosnak tartottuk, hogy viszonylag rövid legyen a játékidő, és hogy lehetőség legyen arra, hogy a család együtt játsszon. Két-négy személyre készült, 15-30 perc játékidejű társasaink vannak. Mi mindig együtt játsszunk, ezért fontos, hogy családi társasokat készítsünk.A szülőkkel való együttjátszás során ráadásul sok olyan dolog, kérdés jön elő, melyek a hétköznapokban egyébként nem biztos, hogy felmerülne, de nagyon is fontos. A játékokat egyébként a kislányom sokszor játssza egyedül is: a Kalóz sziget című játékból a kalózokkal például szívesen szerepjátékozik, kitalál róluk egy történetet, és azt előadja a szigetet formáló játéktáblán."


Lelőhelyek az igényes társasjátékokhoz:
www.kelleresmayer.hu
http://marbushka.com/

Gáspár Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8111 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x