Hipnoszüléssel a gyorsabb és természetesebb szülésért
Címlap / Otthon / Hipnoszüléssel a gyorsabb és természetesebb szülésért

Hipnoszüléssel a gyorsabb és természetesebb szülésért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-27

A természetes és örömteli szülés mindenki számára megtanulható, elérhető. A módszer alapjait Kuharcsik Réka, a hipnoszülés módszer magyarországi képviselője ismertette. 

Sajnos a hazai gyakorlatban még mindig általános, hogy a szüléseket „levezetik”, orvosi feladatnak tekintik, holott létezik egy természetesebb, kevesebb fájdalommal járó, mesterséges beavatkozásokat minimalizáló, mindenki számára elérhető módszer is.

Az ötvenes években dolgozták ki a hipnoszülés (hypnobirthing) alapjait az Egyesült Államokban, szülésznők, pszichológusok, hypnoterapeuták számára. Marie F. Mongan saját gyermeke világra hozatalához igyekezett olyan alternatívát találni, amely nem az akkor általánosan elfogadottnak tekinthető kívülről vezérelt szülést tekintette alapvetőnek, hanem a szülés természetes lefolyást igyekezett erősíteni. Tapasztalataiból született a „Szülés, ahol én irányítok!” könyve magyarul is megjelent. A könyv mellett tréning is elérhető, amely a módszer gyakorlati alkalmazására készít fel.A felkészülés hosszabb folyamat, de a technika elsajátítható már egy öt alkalmas felkészítő tréning alatt is. Erről Kuharcsik Réka, a hazai hipnoszülés egyik vezető terapeutája számolt be, aki már négy éve tart kurzusokat a témában. A szakember az alapokat tíz éve, saját szülésénél ismerte meg, ennek hatására kezdett a test és az elme mélyebb kapcsolatával foglalkozni.
A kanadai Hypnosis Training Institute of Alberta hypnoterápiás intézet kurzusain elérte a legmagasabb, regisztrált klinikai hypnoterapeuta minősítést, amelyet kiegészít hazai, Károli Gáspár Református Egyetemen szerzett mentálhigiénés végzettsége. A hypnobirthing oktatói képzést az európai központok egyikében, Svájcban sajátította el, a szülésfelkészítő anyagok magyarra ültetése is részben az ő munkáját dicséri. Maga a módszer nagyon elterjedt a világban: a 24 éve indult programhoz kötődően 44 országban léteznek hipnoszülés központok.Miért lesz egyre népszerűbb?
Mindenki számára megtanulható, vallja a szakember, nem szükséges hozzá speciális képesség vagy tudás. Valódi hipnózisról van szó, melynek során a szülő nő lemerül önmagába, s így tudatosan segíti a természetes szülési folyamatait, csökkentve a vajúdás elhúzódását és a szüléssel járó fájdalmakat is.

A hipnoszülő anyát megismerni végtelen nyugalmáról, ellazultságáról
Érdemtelenül van negatív felhangja hazánkban a hipnózis fogalomnak, állítja a hipnoterapeuta, aki szerint, ha valaki már aludt életében, akkor sokszor átment ezen az állapoton. A hipnózisban elért természetes állapot egyfajta köztes lét az alvás és az éberlét között. Spontán módon is sokszor megtapasztaljuk naponta, csak többnyire nem ismerjük fel, ám a HypnoBirthing® tanfolyamokon megtanulják az édesanyák tudatosan elérni ezt az állapotot.

Az önhipnózis és a mélyrelaxálás számos előnnyel rendelkezik. Ezek egyike, hogy serkenthető a természetes ellazulást előidéző emberi hormon, az endorfin termelődése, amely egyébként a morfium fájdalomcsillapító hatásánál erősebb. Speciális légzéstechnikával, szülést segítő vizualizációkkal és az ellazultság lehető legjobb szintjének elérésével válik könnyedebbé a szülés.

Test, idegrendszer, félelem, fájdalom
A program egyik alapköve a félelem elengedése. Amikor a félelem nincs jelen, nem telítődik a szervezet olyan stresszhormonokkal, amik a szövetekben felesleges feszültséget okoznak, meggátolva ezzel a szülés előrehaladtát.

A relaxált testben az izmok ellazulnak, rugalmassá válnak, és a test telítődik saját természetes endorfinjaival. Az endorfinok hatására a központi idegrendszerben lelassul az idegek impulzus kisüléseinek intenzitása és ez a fájdalomérzet csökkenését eredményezi.

A HypnoBirthing előnyei
 • Sok-sok nyugodt, együttműködő, elégedett anyuka
 • Felszámolja a félelem-feszültség- fájdalom szindrómát
 • Csökkenti, sőt akár szükségtelenné teszi az igényét a gyógyszeres érzéstelenítésnek, gátmetszésnek
 • Az anya friss, energikus, amikor világra hozza gyermekét
 • Több órával lerövidíti a szülés tágulási szakaszát
 • Csökkenti a medencefenék sérülésének kockázatát
 • Az anyát, babát és szülési kísérőtársat egy csodálatos kötődési élményben kovácsolja össze
 • A szülési kísérőtárs a szülés lényeges szereplője, nem kívülálló nézője
 • A hipno-szülő anyáknál szinte soha nem lép fel a szülés utáni depresszió
 • Az anyákat nem fenyegeti a sekély légzés okozta hiperventilláció
 • A szülés biztonságosabb, békés, örömteli élmény, amilyennek a természet szánta.
HypnoBirthingről
A HypnoBirthing® program azon az alapvető hiten alapul, hogy minden gyermeknek a gyengédség, nyugalom és az öröm hangulatában kellene a világra jönnie. Amikor egy édesanya lelkileg és mentálisan is felkészült a szülésre, megtapasztalhatja azt az örömet, hogy gyermekét békésen, könnyebben, akár fájdalommentesen szülheti meg.

A HypnoBirthing® program mély relaxációs gyakorlatok, az önhipnózis és a felvilágosítás segítségével készít fel egy békés és biztonságos szülésélményre.

A HypnoBirthing rávilágít, mennyire fontos a várandóssághoz és a szüléshez való nyugodt hozzáállás. A kurzus során megérti az anyuka, hogy a mentális félelem hogyan változik testében fizikai feszültséggé, amely felesleges fájdalmat okoz, majd egy kész programon keresztül megtanulja, hogyan késztetheti elméjét és testét harmonikus együttműködésre.

A HypnoBirthing® program remek lehetőség, hogy az anya kapcsolatba kerüljön magzatával, és már a születése előtt is kommunikálni tudjon vele.

A program 20 éve működik, 40 országban elterjedt, rengeteg a rendelkezésre álló dokumentáció, film, tanulmány, ami segíti a magyar népszerűsítést.


A kép forrása: http://www.hypnobirthing-online.com/siteimages/3/8/9/38923/4546296.jpg
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2915 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x