A karácsony varázslatos illatai
Címlap / Otthon / A karácsony varázslatos illatai

Havasi Patrícia

A karácsony varázslatos illatai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-24

A karácsony mesés illatai sokunkat az orrunknál fogva kalauzolnak el gyermekkorunk csodás világába, mikor oly izgatottan vártuk az ünnepet, a karácsonyi zenét, a karácsonyi bejglit és persze a nagymama süteményeit. Ha szeretnénk egy kicsit nosztalgiázni a régmúltba, hívjuk cinkosul otthonunkba a karácsonyi illatokat, melyek a fahéj, a szegfűszeg, a tömjén, a mirha és a narancs illatai.  

Tömjén és mirha

A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz a kis Jézusnak.  Természetesen ezeknek szimbolikus jelentésük is van. Az arany a Nap szimbóluma, ami Jézus napszerűségére utal, a mirha már előremutat az áldozati tettre, a tömjén pedig Jézus tisztaságát szimbolizálja. Lelki szempontból úgy is értelmezhetjük az ajándékokat, mint a szeretet aranya, az ima tömjénje és a hit mirhája.  A tömjén az emberiség egyik legősibb kereskedelmi és luxuscikke volt, vallási szertartásaikon füstölőszerként használták spirituális képességeik kiterjesztésére. Biztos, sokan hallottuk a szólást, hogy "Fél, mint ördög a tömjénfüsttől". Nem tudni, hogy a tömjénnek tulajdonított rontást megelőző hatás volt-e a korábbi vagy a tömjén vallási szertartási használata, amelynek során alakult ki a mitológia, hogy a gonosz nem képes elviselni a tömjén füstjét. A lényeg, hogy a tömjénben van valami misztikus, valami varázslatos, valami csodás, ami hatásos lehet, használjuk bátran mi is! Mai modern világunkban az aromaterápiában is használjuk mind a tömjén olaját, mind a mirha olaját párologtatva a mentális ellazulás elősegítésére. A tömjén és mirha tiszta olaját a gyanta gőzdesztillációjával nyerik. A tömjén és a mirha fás-fűszeres, magával ragadó olajait a parfümipar is hasznosítja fixálószerként. Ha 100%-os tisztaságú, terápiás hatású, jó minőségű mirha vagy tömjén olajakat alkalmazunk, akkor nagyon jót teszünk az egészségünk érdekében is, az utóbbi ízületi panaszok enyhítésére jó hatással van, a mirha olaja pedig kedvezően hat bőrünkre, sebek, bőrhibák és hegek kezelésében, fertőtlenítésében nélkülözhetetlen a levendula és a teafa olajával együtt.

Fahéj

A fahéj kulináris felhasználásának hosszú története van. Fűszerként adhatjuk desszertekhez és forró italokhoz, vagy bóléhoz. .A fahéj is egyike azon kevés illóolajaknak, amelyeket az Ószövetség megemlít összetéveszthetetlen illata és nyugtató tulajdonságai miatt. Párologtatva nagyszerű a karácsonyi időszakban melegítő tulajdonságai és fűszeres illata miatt.  A 100%-os tisztaságú, terápiás hatású, jó minőségű fahéj olaja segíthet a test megnyugtatásában, elősegítheti az egészséges immunrendszer működését és az egészséges emésztést, a cukor anyagcsere egyik legfőbb támogatója. A karácsonyi asztal díszeként egy szép szalaggal csokorba köthetjük a fahéjrudacskákat, s így az adventi dekoráció mellett az illatát is élvezhetjük.


Szegfűszeg

A szegfűszeg  egy örökzöld fa, amelynek rózsaszín rügyeiből desztillációval nyerik ki a szegfűszeg illóolaját. Keleties, édeskés jellegű illat. A középkorban nehezen lehetett hozzájutni, drága fűszerként volt ismeretes, olyannyira, hogy háborúk is dúltak érte. Fűszerként a szegfűszeg csodás ízt ad egyes ételeknek, hús mellé mártásnak vagy desszertnek és elengedhetetlen kelléke a forralt bornak, miközben egészségügyi előnyei is vannak. A 100%-os tisztaságú, terápiás hatású, jó minőségű szegfűszeg illóolaját évek óta használják a fogorvosi készítményekben fájdalomcsillapító és tisztító képessége miatt. Fő alkotó eleme az eugenol, ami stimuláló esszenciális olajjá teszi, emiatt jól használható melegítő masszázsolajként is. A szegfűszegnek erőteljes antioxidáns tulajdonsága is van. Tűzdeljünk szegfűszegeket pár narancsba és tegyük őket a fahéj rudak mellé,  hiszen a szegfűszeg naranccsal jól kombinálható, mutatós dekoráció és kitűnő illatosító is egyben az ünnepekre.

Narancs

A narancs a Karácsony egyik legkeresettebb „kelléke”. A Karácsony egyre többek számára már nemcsak az illatok nélkül nem Karácsony, hanem narancs nélkül sem. A narancs aromája energiával tölt fel mindenkit és számos egészségügyi előnye is van, azonkívül hogy finom, édes, frissítő illattal látja el az otthonunkat. Karácsonykor díszbe öltöztetjük otthonunkat, ünnepi finomságok kerülnek az asztalunkra, gondoljunk közben az illatosításra is! A különféle illóolajokat keverhetjük magunknak is, saját keveréket alkotva, azonban ügyeljünk arra, hogy mit mivel társítunk, és figyeljünk oda az arányokra is, hiszen az olajok van, hogy erősítik és van, hogy gyengítik egymás hatásait. Ha részletesebb információt szeretnél az illatok kombinálásról, vagy szeretnél személyes aromatanácsadásban részesülni, akkor a következő linken találsz útmutatást, hogyan juthatsz el egy illatbemutató estre: https://www.facebook.com/Hogyanlegyekokotrendy/

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10301 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x