Félrevezetik jin-jang jellel a spirtuális keresőket! Ne hagyd...
hirdetés
Címlap / Ezotéria / Félrevezetik jin-jang jellel a spirtuális keresőket! Ne hagyd magad!

Félrevezetik jin-jang jellel a spirtuális keresőket! Ne hagyd magad!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

Fogadjunk, te sem tudod pontosan mit jelent az a fekete-fehér kör, amit annyi helyen látni manapság; a jin és jang jele. Ez az ábra az őskezdetet szimbolizálja és egy ősi kínai motívum.  


Rendezvénynaptár

Sokan úgy vélik, hogy a mai kor embere elvárja a szenzációt, az érdekességet. Miután fogynak a tippek, egyre többször fordulnak  különböző szerzők a "varázslatos kelet" felé, hogy onnan közelítsenek meg egy témát. Ilyen divatos téma a Taoista filozófia egyik alapgondolata a yin, és yang elv. Nem is lenne ezzel baj, ha tényleg ismernék rendszert, mert akkor az olvasóik nem tennék fel egymásnak a kérdést "Te Yin vagy, és Én yang vagyok?" Ezt így meg lehet határozni? A hiteles válasz az, hogy csak részben. Nézzük meg, hogy miért van így.

A Taoizmus megalkotója a legenda szerint Lao-Ce, vagyis öreg mester, (öreg gyermek, vagy fiú) i.e. 5 század körül élt. Műve a Tao Tö King, (könyv a világtörvényről) csak az i.e. 3. vagy 2. század. óta viseli ezt a nevet. 

Lao-Ce filozófiája különbözött a korabeli vallásoktól. Gondolatmenete szerint a világot nem egy természetfeletti lény alapította, hanem saját szabályai szerint a (tao) hatására alakult ki, és érte el jelenlegi egyensúlyát.  A filozófia középpontjában a Tao áll. Jelentése (út, ösvény). Jelenti a csillagok útját az égbolton, jelent bölcs utat is, amely a célhoz vezet, néhány filozófus gondolata szerint ez az ősanyag is.

Világ teremtése a Taoizmus szerint
Az ősanyag poláris kettéválásából jön létre a föld ég az ég. Az ősi matéria nyugalmi állapotban volt, és a tao (az út) rendező erejétől indult el az átalakulás. Később a Tao hatására a két őserő, amelynek jelzői a Yin és a Yang különválik egymástól. Ezt az állapotot jeleníti meg az ismert ábra.

A yin és a yang fogalma írásban először egy sokat emlegetett műben a Változások Könyvében (Ji King) olvasható: "Minden lét úgy keletkezik hogy a két őserő a yin és a yang törvényszerű változások során átmegy egymásba".
A mű valószínűleg az i.e. 1. évezredben keletkezett, mint jóskönyv. Az i.e. 5-4. században különböző kiegészítések révén filozófiai művé lett, amely nagy hatást gyakorolt sok kínai gondolkodóra. Feltehető, hogy akkoriban lesz népszerű keleten a yin és yang elv.

A Yin és a Yang meghatározása
A yin-yang elmélet megismerése feltétlenül fontos mind a gyógyászat, mind a kínai gondolkodási rendszer megértése szempontjából. Yin és Yangnak nevezzük a természet, a környezet, a világ minden jelenségében meglévő ellentétek egységét. Eszerint a világ egységes egész, és ez az egész a két ellentét egyenlő arányának a következménye. A yin-yang elmélet olyan rendszer, amely a két pólus által alkotott egységen alapul. Önállóan sem energiájuk, sem anyagi természetük nincs.  A világegyetem minden jelensége tartalmazza a Yin és a Yang jelleget  pl. hideg-meleg, nappal-éjszaka, mozgás-állás, aktív-passzív stb.

A Tao elve szerint, semmilyen dolog nem létezhet csupán magában, vagy önmagáért. Minden jelenség magában hordja változás, az ellenkezőbe fordulás lehetőségét. Így azt mondhatjuk, hogy a világ a Yin és a Yang jellegű erők állandó változásából áll. Ezek az erők normális körülmények között egyensúlyban vannak. Egyik sem létezhet a másik nélkül, hisz egymást tartják mozgásban. Az orvoslás az alapok megértéséhez, az un. 8 princípiumot (alapot, alap modellt) használja.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 22408 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x