Bizonyítható-e Isten léte? A teodicea tudománya
Címlap / Ezotéria / Bizonyítható-e Isten léte? A teodicea tudománya

Bizonyítható-e Isten léte? A teodicea tudománya

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Isten létének bizonyítására tett filozófiai kísérletek és módszerek igen változatosak, egy adott kor történelmi, társadalmi, tudományos, kulturális feltételeinek megfelelően mindig eltérő formában jelentkeznek.  

Az ősi, pogány kultúrákban az istenek léte még magától értetődő dolog volt, különösebb filozófiai érvekre nem volt szükség létezésük bizonyításához, hiszen az adott rendszer legfelső fokát jelentették. Az ókori görög gondolkodók voltak az elsők között, akik filozófiai módszerrel próbáltak érvelni isteneik léte mellett. Platón, vagy Arisztotelész elképzelései ugyan kizárták a monoteista világvallások Istenének mindenhatóságát és gondviselését, a léttökéletesség fokozataiból, a mozgásból, vagy a célszerűségből kiindulva mégis meggyőzően érveltek egy magasabb rendű szellem léte mellett, rendkívüli hatást gyakorolva még a középkori keresztény vallási gondolkodókra is.

A teodicea
Az istenérvek mennyiségének és minőségének szempontjából a középkori keresztény világ volt az egyik legérdekesebb időszak. A filozófusok olyan érveket próbáltak felvonultatni, melyek segítségével a hívő logikai úton is beláthatta Isten létezését. Maga a teodicea elnevezés Gottfried Wilhelm Leibniz felvilágosodás korabeli filozófustól ered, aki a világban tapasztalható rossz jelenségét próbálta összeegyeztetni egy gondoskodó Isten képével. Később a fogalom jelentése bővült, ma a teodicea a skolasztikus filozófia azon ágát jelöli, amely Isten létének értelmi úton történő bizonyítását szolgálja. A tudomány jeles művelői a középkorban Canterburyi Szent Anzelm és Aquinói Szent Tamás voltak.

Canterburyi Szent Anzelm ontológiai istenérve
A XI. századi érsek-teológus, Canterburyi Szent Anzelm Proslogion c. munkájában Isten létét a fogalmi létből vezeti le. Gondolatmenete szerint Isten az, akinél nagyobbat elgondolni nem tudunk. Szent Anzelm azt mondja, hogy ha ez így van, akkor Istennek a valóságban is léteznie kell, ellenkező esetben elgondolhatnánk egy nála nagyobbat is, aki annyival több, hogy valóságos. Ezt viszont nem tehetjük meg, hiszen Istennél nagyobb nem gondolható el, ennek megfelelően a valóságban is léteznie kell.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 6064 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x