A világ legnagyobb nőirtása - boszorkányüldözés
Címlap / Ezotéria / A világ legnagyobb nőirtása - boszorkányüldözés

A világ legnagyobb nőirtása - boszorkányüldözés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Varázslat, mágia, seprűn lovaglás, hatalmas üst, boszorkányszombat, átváltoztatás, cimboraság az ördöggel és még sorolhatnám. Napjainkban az emberek többsége nemigen hisz bennük. Néhány évszázaddal ezelőtt viszont a mindennapi élet része volt. Most újra reneszánszát éli a boszorkányhit. 

Mégpedig annyira, hogy soha nem lehetett tudni, mikor vádolják a család valamelyik hölgy- (néha férfi-) tagját a szigorúan tiltott tevékenységgel.

Nézzük, mi a boszorkányüldözés hátterében álló hétköznapi, tulajdonképpen társadalmi konfliktus mint valós ok. Ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy a boszorkányok erejében és létében kételkednék, csupán arra szeretnék rámutatni, hogy a bevádolt, megkínzott, halálra ítélt emberek zöme nem folytatott mágikus tevékenységet. A mágiát ténylegesen alkalmazó asszonyok és férfiak többsége sem ártó szándékkal, hanem gyógyítás céljával teremtett kapcsolatot a természetfeletti erőkkel.

Boszorkányos vádaskodás
A boszorkányüldözés egyértelműen a kereszténység intézményéhez, a katolikus egyházhoz kapcsolódik. Felettébb érdekes, hogy a Krisztus utáni második században a keresztény csoportok maguk is „eretnekeknek” számítottak a többségi pogány társadalom szemében.  Tipikusan sztereotip vádaskodások érték a korai keresztényeket: például, hogy a szamárfejet illetve a pap nemi szervét imádják; tésztába burkolt gyermeket döfködnek halálra, majd a vérét isszák; lakomákon vedelnek, a kutyákat a lámpához kötik, majd eloltják a lámpát; vagy  vérfertőzés, orgia esete áll fenn. A végtelenségig lehetne folytatni a sort.

A történelem folyamán tapasztalható sztereotip vádaskodás jellemvonásai hasonlatosak: egy viszonylag kis létszámú, valamilyen szempontból ellenséges csoport titkos helyen találkozik, és olyan tevékenységet folytat, mely a saját (többségi) csoport, közösség szemszögéből nem ildomos. A vádaskodásnak az a célja, hogy kisebbségi csoportot megbélyegezze, kiiktassa. Nem kell vitába szállni velük, mert egyszerűen nem tartoznak az emberi kategóriába. Azokat a dimenziókat túlozzák el, nagyítják fel, melyek a saját csoport számára elfogadhatatlanok (vérfertőzés, gyermekgyilkosság, stb.).

Tömeges emberirtás
A boszorkányüldözés, ami tulajdonképpen tömeges emberirtást jelentett, sajátos európai jelenség volt a 13-18. század között. Egyes források szerint 8 millió áldozata volt a boszorkánypereknek, a reális szám kb. 1-1,5 millióra tehető. A vádlottak illetve elítéltek 90%-a volt nő – bár férfiáldozatok is előfordultak.

A felvilágosodás eljövetelével, a 18. században az abszolutista államok ugyan véget vetettek a jelenségnek, de ennek ellenére továbbra is rendeztek pereket. A felvilágosodás embere szerint a boszorkányüldözés nem más, mint eltorzult felfogás, az értelem hiánya, sötét középkor illetve a jogrendszer hiánya. Az utóbbi értékelés nem egészen állja meg a helyét, mert csak korunkban jogszerűtlen, akkor az adott kor jogrendszerét követte.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 10982 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x