Halloween partyra vagy hivatalos? És tudod, mi az?
Címlap / Ezotéria / Halloween partyra vagy hivatalos? És tudod, mi az?

Halloween partyra vagy hivatalos? És tudod, mi az?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Úgy tűnik, hozzánk is begyűrűzött a Halloween őrület. Egyesek ágálnak persze ellene, mondván, ez is egy újabb üzleti fogás. Mások viszont kitörő örömmel vetik bele magukat e nap megünneplésébe. De mit is ünneplünk? 

A főleg a fiatalok körében dívó Halloween azonban más: a Halottak napját cseréli fel vagy talán egészíti ki. A Halloween valójában a gyerekek ünnepe: csokit lehet gyűjteni, izgi szellem vonat túrákat tenni és felcseperedvén farsangszerű, sejtelmes hangulatú bulikon, parádékon részt venni.

Kevesen tudják, hogy Halloween eredetileg egy ie. 8-9 századi kelta ünnep volt. Méghozzá a kelták kedvenc istene Samhain (a Nap és a Halott lelkek urát) ünnepelték október 31-én. A napos időszak végét és a sötét kezdetét jelzi, amikor a legvékonyabb az élőket a holtaktól elválasztó függöny. Október 31-e volt egyben a kelta Új Év kezdte is. Hittek abban, hogy a halottak állatok formájában térnek vissza közénk, leginkább fekete macska formájában. Tehát, az új év méltó ünneplése végett a kelta papok kivonultak egy elhagyott tölgyerdőbe és barátságos tábortűz mellett állatokat áldoztak fel Samhainnak és táncoltak.

Az 1. században megjelent rómaiakkal némiképp megváltozott az ünnep: Feralia és Poloma fesztiválja lett e jeles nap: a halottak és a szüret, a gyümölcsök ünnepe.

Később a keresztények október 31-ét, november 1-ét és november 2-át a Mindenszentek napjává tették 835-ben. Az emberek angyaloknak és az ördögnek öltöztek az ekkor tartott parádék és fesztiválok idejére. A Halloween, ahogy ma ismerjük, e három ünnep keveréke, végleges formáját Amerikában nyerte el.

Ma egy átlegos Los Angelesi Halloween a következő képen néz ki: a gyerekek Superman-nek, vagy nyuszinak öltözve a papa kíséretében egy kosárkával felszerelkezve körbejárják a szomszédságot trick or treat-et (trükk vagy fenyegetés) kiabálva begyűjtik a csokit. A szokás onnan ered, hogy az ősi kelták hitték: a halottak lelke kint kísért mindenféle boszorkányok és kísértetek társaságában és csak némi élelem ellenében hajlandóak visszatérni saját világukba. Egy tisztességes halloweenezőnek illik szellemnek, boszorkánynak, vámpírnak, fekete macskának vagy vérfarkasnak öltözni, de ma már inkább a farsangi jelmezek láthatóak az utcán.

Kis hazánkban egyelőre csak az október 31-ei Halloween partyk dívnak. De ne feledjük másnap meglátogatni saját halottainkat sem!

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 9306 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x