A Bóbita költője, ahogy talán még te sem ismered
Címlap / Ezotéria / A Bóbita költője, ahogy talán még te sem ismered

A Bóbita költője, ahogy talán még te sem ismered

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-17

Weöres Sándor neve hallatán először talán a gyermekversek jutnak eszünkbe, (a Bóbita mindenképpen) de az emlékezetünkből könnyű szerrel előhívható sorokon kívül igazán jelentős a bölcselettel, mítoszokkal, ezotériával kapcsolatos munkássága is. Századunk egyik legnagyobb költője, egyedülálló gondolkodója. 

 

Rendezvénynaptár

A nagy utazó
Húszas évei elején hatalmas utat tett meg hajóval, bejárta Egyiptomot, Indiát, Sri Lankát, eljutott Szingapúrba, Manilába és Sanghajba is. Gondolkodására és írásaira nem csak az úton szerzett tapasztalatok hatottak, hanem azok a gondolkodók, írók is, akik a világ értelmezésekor nem ragaszkodtak racionális, kézzel fogható magyarázathoz.

Ezek közül talán a legjelentősebb Hamvas Béla volt, akit A teljesség felé című könyvében mesterének nevez, valamint kijelenti, hogy neki köszönheti a mű megírását, és nem utolsósorban belső harmóniájának megteremtését. Bölcseleti szempontból joggal nevezhetjük Weöres legjelentősebb alkotásának, mely tulajdonképpen életfilozófiája, mely egyben egy ”recept” a huszadik század emberének.

Weöres Sándor: A teljesség felé című könyve>>

A teljesség felé- a teljesség igénye nélkül
A teljesség igénye nélkül próbálom tolmácsolni számomra fontos gondolatait. Sokan tudják már a titkot, hogy azért születtünk a Földre, hogy tanuljunk az Élet iskolájában. Weöres szerint az igaz tanulás a mindenkiben szunnyadó tudás felszínre hozatala. Ír a teljességről, Istenről, a Halálról. Mindegyik olyan kérdésfeltevés, melyek mindannyinkat mélyen foglalkoztatnak.

Ki vagy te?
„Testedet, értelmedet, személyedet ne cseréld össze lényeddel, önmagaddal. Csak segédeszközöd; csak batyu, mely szükségleteid őrzője is, görnyesztő teher is.
Tested nem te vagy, hiszen csak anyag, mely folyton cserélődik: negyvenéves korodban húszéves kori testedből egyetlen parány sincsen”
–írja Weöres. Az utalás itt egyértelmű a reinkarnáció tanára.

Vágyaink, szenvedélyeink kezelése
Manapság egyre növekszik azok száma, akik valamilyen szenvedélybetegséggel küzdenek, vagy nem is próbálnak ellene harcolni. Weöres azt tanácsolja, hogy meg kell élni a vágyakat, de nem szabad azok rabja lenni: „Visszafojtott szenvedélyekkel vánszorogni éppoly keserves, mint szabadjára eresztett szenvedélyek közt morzsolódni”.

A szeretetről
Ez az egyetemes téma tértől, időtől, kultúrától függetlenül foglalkoztatta az emberiséget. Kétségkívül mindenki számára fontos, véleményem szerint nélkülözhetetlen mind adni, mind kapni az emberi lét teljes megéléséhez. Érdemes Weöres gondolatai után nézni ebben a témában.

Az ellenszenvről és a gyűlöletről
Napjainkban ez is nagyon aktuális kérdés, sajnos. „Ha valami iránt ellenszenvet érzel, ez annak jele, hogy nem ismered eléggé. Mindaz, ami a világban szenny, csak hozzád való vonatkozásában szenny és nem önmagában; húzódj ki belőle és már nem szenny többé, hanem semleges jelenség. (…) Ne gyűlölj, ne irtózz, ne undorodj. Ha valami iránt ellenszenvet érzel, ez egyrészt megértőképességed csonkaságának jele, másrészt annak, hogy ellenszenved tárgya valamilyen formában benned is jelen van”.

Weöres könyvét lapozgatva rá kell ébrednünk: embereszménye a nyitott, minden körülmények között tisztán maradó ember.

Ha szeretnéd jobban megismerni Weöres Sándor életét és művészetét>>

Révész Márta


 
 
[ 5687 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 72
 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x