HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-06-24
Címlap / Ezotéria / Mit árul el rólad szemszíned?

Mit árul el rólad szemszíned?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-06-24

A szem színe kisgyermekkorban majdnem minden gyermeknél egységesen szürkéskék, amolyan bébi-acélkék. Sok anya ilyenkor álmodozik - hátha kék marad! Ám a barna szemű szülőktől származóknál genetikai okból többnyire besötétedik. Általában már 6 hónapos korban látható a végleges szemszín. 

 

Megint másoknak tinédzserkorban, sőt akár húszas éveikben is változhat szemük árnyalata. Az európai emberekre a legjellemzőbb a (kevert árnyalatú) kék szemszín – legnagyobb százalékban az izlandiakra. Mint azt egy kísérlet tudósai nem régiben felfedezték, ezek a kék szemű egyedek szívesen választanak maguknak szintén kék szemű párt, különösen a férfiak, hiszen az apa kiléte így biztosabban megállapítható.

Az Európán kívüli népességeknél leggyakoribb a barna szem, annak azonban rengeteg különböző finom árnyalata megtalálható az egyes népeknél.

Akikben jobban megbíznak
Pszichológiai tény, hogy a világos, tiszta tekintetű egyedekben jobban megbíznak társaik, mivel szemük rostjai, s így egész belsejük áttekinthetőbbnek tűnik. A vakító kék szemű, barna hajú, fehér bőrű, igazi lovag külsejű férfiakban viszont nem mindenki képes megbízni, mivel kisugárzásuk olyannyira leveszi a legtöbb nőt lábukról, hogy az az állandó partnerekben gyakran félelmet kelt.

A legritkább szemszín
A legérdekesebb észrevétel a kutatók részéről azonban az, hogy a valódi tiszta zöld szemszín a legritkább a Földön, mindössze 2% büszkélkedhet ezzel. Gyakran zöld színű szemünk ugyanis nem tiszta, hanem barnás, ún. savószínű.


Fotó forrása: Pixabay 

És amelyik nem is létezik…
Ma már azt is tudjuk, hogy az embernek miért nem lehet lila szivárványhártyájuk színe; egyszerűen nincs ilyen színű pigment testünkben. A szemben található melanin ugyanis egy barna festékanyag. Ha szemünk sok pigmentet tartalmaz, akkor szemünk kékes, áttetszőbb lesz, ha sokat egészen sötétbarnának fog ez hatni. Aki lila szemmel megy a buliba, annak tehát vagy bemostak egyet, vagy kontaktlencsét hord - abból ugyanis egész őrült színek kaphatók ma már - vagy egy UFO.

A zöld szeműeknél bizonyos esetekben jelen van egy másik fehérje is a szemben, ez a xantin – máskor csak szimplán közepes mennyiségű melanin-koncentrációtól jön létre - , ami sárga színű pigment, s valójában a színkeverésnek köszönhetően – kevés kéknek ható melanin – optikailag tűnik csak zöldnek.

 Fotó forrása: Pixabay 

Szemszínek sztereotípiái
A szemszínekhez rengeteg sztereotípia társul:
így például, hogy a fekete szemű férfiak egyediek, különlegesek, a sötétbarna szemű nők (mélybarna, fekete) vadak, harciasak, olykor durvák; illetve, hogy a kék szem általánosságban szépséget kölcsönöz.

Azt már tudjuk, hogy a színekért a melanin, egy fehérjetípus felel, amely a szem színe mellett hajszínünkért is felelős, s a géneken különbözőképpen öröklődik. Azt azonban még csak találgatják a sztereotípiák mi alapján, hogyan alakultak ki bennünk.

A szemszín valóban támpont lehet a jellem megismerésében, azonban ahogy minden lélek egyedi, így az általánosságok természetesen egyén specifikusan érvényesülnek minden személynél. 


 
 
[88562]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x