I Ching - Titkos elvek a 64 ősi jel mögött
Címlap / Ezotéria / I Ching - Titkos elvek a 64 ősi jel mögött

I Ching - Titkos elvek a 64 ősi jel mögött

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A hatvannégy jel mögött meghúzódó elvek. Titkos rejtjelek, vagy leíró motívumok? Az ősi Kína egyetemes, univerzális tudása.  

A I Ching, a változás, átalakulás különböző szakaszait jelképező hatvannégy hexagramnak nevezett képből áll. A világegyetemben minden dolog ezeken a változási szakaszokon megy keresztül.
Minden jelen belül egy adott helyzet hat szakasza bontakozik ki, amelyeket a hat vonal jelenít meg. Tehát 64 x 8 = 384 különböző állapotot jelöl az átalakulás során, ahol minden egyes szakasz különös fontossággal bír. Beszélhetünk még a változások további, szüntelen soráról, melyek más és más ciklikus mintát követnek. Gyakorlati szempontból azonban elégséges a 384 (alap)helyzet ismerete.

A legenda szerint, Fu Shi alkotta meg a I Ching jeleit a régmúlt időkben.
A I Ching harmadik vagy negyedik változatát Wen Király állította össze i. e. 1143 körül, aki a napjainkban is ismert rendszerbe foglalta a hatvannégy jelet. A következő 1500 év során terjedelmes kommentárokkal egészült ki az alapszöveg. Ezek közül a Konfuciusnak (i. e. 551–479) tulajdonított „Tíz Szárny” a legjelentősebb. Saját kommentárjaim a jelek végén, felölelik a „Tíz Szárny” lényegét.

Yin és yang
A I Ching teljes rendszere a mindenség természetes fejlődésének mélyreható megfigyeléséből ered, amely a yinnel és a yanggal kezdődik. Ez a kétpólusú energia felöleli és kiegészíti egymást. Ahogy sokszorozódnak és kölcsönhatásba lépnek egymással, négy alap-megnyilvánulást hoznak létre: a teljes yangot , a kisebb yangot , a teljes yint , és a kisebb yint. A további kölcsönhatások és sokszorozódások eredményeképpen létrejön a nyolc alapjel.

Ezek a jelképek egyszerűen és tömören kifejezik a világegyetem minden eseményét.
  1. teljes yang
  2. teljes yin
  3. erős vagy mély yang
  4. erős vagy mély yin
  5. középső yang
  6. középső yin
  7. felszínes yang
  8. felszínes yin

A nyolc rokon
Az egyetemes energia nyolc szakaszát jelképező nyolc trigram kölcsönhatására alakul ki minden helyzet. Mindegyik trigram különböző yin-yang összetevők függvénye. Kölcsönhatásaik eredményezik az energia hatvannégy változatát.
Mindegyik trigram jellemző tulajdonságokkal bír, továbbá valamelyik családtagot is jelöli az alábbiak szerint:

Teljes yang Chyan, Ég, apa
Teljes yin Kun,  Föld, anya
Erős yang Chen, Dörgés, legidősebb fiú
Erős yin Soen, Szél, legidősebb lány
Középső yang Kan, Víz, középső fiú
Középső yin Li, Tűz, középső lány
Kisebb yang  Ken, Hegy, legkisebb fiú
Kisebb yin  Tui, Tó, legkisebb lány

 
Mindegyik jel egy kép (jelkép), és mindegyik vonal jelképezi és felfedi a mindenség más és más vonatkozását. Bár az abszolút igazságot nem lehet szavakban kifejezni, a I Ching jelképes nyelvezete segítségével láthatóvá tehetjük. Óvakodnunk kell azonban attól, hogy leragadjunk a jelképek szó szerinti fordításánál, mint pl. a Tó vagy a Dörgés esetében, különben elmulasztjuk az igazi jelentésüket.

HarmoNet tipp: I Ching - Értsd meg, és a Mindenség feltárul előtted!>>>

A I Ching tanulmányozásával rájövünk, hogy az idő- és térérzet a mozgás függvénye. A mozgás szakaszainak felosztásával megjelenik a tér és az idő folytonossága. A valóságban azonban nem létezik a tér és az idő határozott felosztása. Más szóval az ilyen felosztás relatív. A I Ching tanulmányozásával megtanuljuk, hogy a tér- és időérzetünket csupán a mozgás vagy változás adja.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x