Kifordítom-befordítom, mitől szekta a szekta?
Címlap / Ezotéria / Kifordítom-befordítom, mitől szekta a szekta?

Kifordítom-befordítom, mitől szekta a szekta?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-20

Mindenki találkozott az adóbevallási útmutatóban pár tucatnyi furcsa nevű gyülekezettel, amelyeknek az adó 1 %-át lehet felajánlani. De most nem ezekről szeretnék írni. Számtalan pozitív légkörű, az ember- és Isten szeretetét hirdető, jótékony, vallási alapon szerveződött csoport van, amely valójában nem nevezhető szektának, miközben vannak üzleti, politikai, egyéb ideológia mentén szerveződött csoportok, amelyek bizony kártékony szekták. 

 

Ma mindenki – de legalábbis legtöbbünk – útkereső, aki biztos támpontokra, eligazodásra vágyik egy zavaros, megbízhatatlan világban. Ez az általános bizonytalanság kiváló szellemi táptalaj a legkülönfélébb ezoterikus irányzatok számára, amelyek között szintén akadnak jótékony csoportok és kártékony fanatikusok egyaránt. Rengeteg a megváltás-kereskedő. Hasznos lehet tudni, hogy miről lehet felismerni egy destruktív szektát, ha véletlenül az útját kereső ember belecsöppen egy ilyenbe, legalábbis fel tudja ismerni, mivel áll szemben. Következzenek hát a szekta ismertető jegyei.

A szektavezér meg a cuccai
A vezető erős személyiségű, jó képességű, tekintélyes ember. Öltözete gyakran hangsúlyozza kiválasztotti mivoltát: egzotikus indiai leplek, jedilovag-imidzs, sámánszerkó, lengőszakáll, ősmagyar varkocs, amulettek, netán tibeti szerzetesi öltözék. Egy biztos: nem lehet összetéveszteni, akár a reklámban, a megjelenésnek szuggesztívnek és egyedinek kell lennie. Gyakran ül trónféleségen, netán füstölők homályában, híveitől-testőreitől körülvéve.

Az ilyen különleges lény természetesen emberileg megközelíthetetlen. Telefont nem vesz fel (csak az alkalmazottain keresztül érhető el, vagy valami misztifikált okból nincs telefonja), kérdésekre nem válaszol, csak úgy odamenni hozzá nem lehet. Ez az elkülönülés fokozza titokzatosságát. Természetesen a gyűlés szünetében, a vécé előtti sorban sem lehet találkozni vele – hívei előre engedik…

Függesztés – szektás módra
Híveit függésben tartja. Talán ez a legfontosabb sajátossága, hiszen az előző két ismertetőjegytől még akár röhejes is lehetne, félelmetessége ebben a hipnotikus függésben rejlik. Nem az igazat mondja, hanem amit a hívek hallani akarnak. Ha paranoid népség veszi körül, a Guru a világvégéről vagy a judeoplutokrataglobalizációs összeesküvésről beszél. Ha Isten-keresők, akkor maga lesz a földre szállt Avatár, angyalok hírnöke, megtestesülés. Ha félnek a jövőtől, akkor jövendölni fog – bármit, amit a tisztelt megrendelő óhajt. Egyébként szeret ijesztgetni, érzelmeket kelteni. Természetesen különleges, misztikus képességei vannak. A spirituális-érzelmi függést fokozatosan anyagi (és/vagy szexuális) függéssé alakítja, hogy neki is bolt legyen a dolog – például kegyesen megengedi, hogy a hívek hitelbe jöjjenek el egy-egy méregdrága tanfolyamára, előadására, és mire a kliens észhez tér, jócskán adósává vált a Mesternek, százezres nagyságrendű pénzekről van itt szó.

Ronda mesternek nincs esélye hívekre!
Gyakran igen jó megjelenésű pasi, vagy szép nő, és remek előadó – ronda Mesternek legfeljebb Indiában van esélye híveket találni. Éppen szexuális vonzereje miatt az első három sort a lábainál (többnyire) ellentétes nemű, felakadt szemű rajongói foglalják el. Hajlamos szexuálisan visszaélni velük, de ezt arcátlan módon megtiszteltetésnek, például tantrikus beavatásnak állítja be.

Ha az agyad nem elég tiszta, akkor jöhet az agymosás!
Módosult tudatállapotokat használ. Ezt ritmikus kántálással, mantraénekléssel, dobolással, meditáció-vezetéssel éri el. Természetesen ezt a hipnotikus állapotot is saját hatalma megerősítésére használja fel. Mivel ezek az állapotok igen kellemesek, a hívek újra és újra eljönnek, hogy átéljék az ellazulást és az együttlétet – az, hogy mindezért milyen árat fizetnek anyagilag és lelkileg, kit érdekel?!

Szekta – szökdösésére nincs mód
A szekta felépítése zárt. Megvan a belső hierarchiája, a beavatottak szűk köre (mondjuk kurátorok, elnökségi tagok, asszisztensek stb. néven), és a hívek névtelen tömege. Lemorzsolódni nehéz, mert „utánanyúlnak” a szökni készülő, vagy régen látott tagnak, gyakran lelkiismeret-furdalást keltve benne. Mivel egy ilyen gyülekezetben valóban simogatják az embert a szeretet, barátság, összetartozás, remény érzései, ezek miatt a pozitív összetevők miatt különösen nehéz a kilépés. Főleg azoknak, akik máshol nem élik át ezeket. A szekta vezetői pedig még az elején gondoskodnak arról, hogy szektán kívüli kapcsolata ne nagyon legyen senkinek.

A guru a guru a guru a guru a guru …
A szekta zárt ideológiailag is. A Guru tekintélye vitathatatlan, állításai kinyilatkozások. A hittételeknek (gazdaság, politikai hitrendszerek is lehetnek ezek) ellentmondó kijelentéseknek nincs helye, ahogy a kételynek sem. A Guru nagyon biztos a dolgában, és ez különösen vonzó a bizonytalan emberek számára. Emiatt szektában nemigen marad meg magabiztos, autonóm, egészséges egyéniségű ember, az ilyen előbb-utóbb továbbáll, illetve kitúrják. Nagyon jó jele annak, hogy szektába tévedtünk, ha az ott látott személyek gyenge egyéniségű, befolyásolható, gyökértelen – egyébként gyakran nagyon kedves – emberek, ilyenekkel ezoterikus klubokban tömegével találkozhatunk. A kétely elfojtása érdekében nyilvánosan kérdezni a Mestertől gyakran nem is lehet, ha van egyáltalán lehetőség kérdezni, akkor kis cetlikre írva adják át neki, majd ő válogat.

Marketing és jótékonyság
A szekta gyakran jótékonykodik, de ha jobban megnézzük, ezt sokszor a világtól való elfordulás okozta lelkiismeret-furdalás hajtja, és minden jótékony akción ott a szekta jól látható brand-je is, tehát sokszor igen erős a marketing-tevékenység. Minimum egy ménkű nagy matrica az adománycsomagon. Illetve, a jótékonyság magának a szektának tesz jót, például a tagság önkéntes munkájával adományt gyűjt – de nem ám másnak, hanem a szekta szegény sorsú tagjai számára.

A cikk folytatódik - lapozz tovább ...


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6117 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x