A meghaló és újjászülető isten - maga a természet, azaz...
hirdetés
Címlap / Ezotéria / A meghaló és újjászülető isten - maga a természet, azaz Baál

A meghaló és újjászülető isten - maga a természet, azaz Baál

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-07

Aphrodité hatalmát senki el nem kerülheti, s többnyire nem is akarja. Sok történet szól arról, hogy miként bújnak be zárdákba, barlangokba férfiak, s egyszer csak az okos, bölcs férfi ott találja magát egy gyenge kis nő karjai között. Ha pedig az égiek egyenesen szépséggel áldották meg szegény ifjút, gyakran személyesen az istennő maga vet rá szemet, s néhány férje mellett (Hephaisztosz, Árész) az ifjút is szerelmi szolgálatra készteti. Adonisz korának legszebb ifja volt, a ciprusi királylány fia, s amikor Aphrodité szeme megakadt rajta, azonnal forró szerelemre gyulladt iránta. De Aphrodité sem tudta megvédeni a haláltól. 


Rendezvénynaptár
Amikor a rómaiak eljutottak Kisázsiába, Adon Úr templomát is római provinciává tették. A főniciaiak szent városa volt Baalbek, s a római korban istenei azonosultak a római istenekkel: Baálból Jupiter lett, Anatból Vénusz – Aphrodité, Alianból pedig Merkur. Békében megéltek egymás mellett, mindenki azt az istent tisztelte, amelyiket akarta. 

Augustus császár indította meg a szentélyek újjáépítését, és több, mint 300 éven át tartott a munka.


Baalbek
Az új szentély központi épülete Heliopoliszi Jupiternek a felkelő nap felé néző hatalmas temploma. Mellette volt Vénuszé, majd Merkúré a városon kívül egy dombon. Caracalla nevéhez fűződik a Propilleosz, az oszlopcsarnok felépítése, majd elkészült a hatszögletű udvar. Bár a harcos évszázadok alatt sok minden elpusztult, ma is híven őrzi az építmény a vallások békés egymás mellett élésének emlékét. Az oszlopsorok, párkányok, frízek nyugati építészeti formát mutatnak. A nyitott terek, monumentális oltárok azt jelzik, hogy elsősorban keleties jellegű szertartásokat tartottak itt. Adonisz és Aphrodité szerelmének történetét a kőfaragások őrzik, mely a szigorúan keresztény bizánci uralom alatt egyre inkább háttérbe szorult, nem törődtek a felújítással.

HarmoNet tipp: Parthenon kincsei: Hova tűntek Görögországból? (Mesés fotókkal!) >>

Merkur templomából mára csak romok maradtak, a vidám Bacchus temploma jó állapotban van ma is. Jupiter temploma húszméteres oszlopaival a legimpozánsabb épület a kecses Vénusz templom mellett. Mintha ma is az erőteljes férfi é sleng karcsú szerelmesének emlékét őrizné.


Baál kultusza
Baál termékenységisten volt, aki évenként meghalt és újjászületett. Ez lett a sorsa a szépséges Adonisznak, Aphrodité szerelmének is, mert hiába óvta az istennő:
  • Ne ingereld magad ellen azokat a vadakat, melyeket fegyverrel látott el a természet! Kerüld az olyan vadat, mely nem a hátát, hanem a homlokát fordítja üldözője felé!

Adonisz vadkannal került szembe, s az kihúzta a dárdát sebéből, és leterítette a vadászt. Adoniszt nem tudta megmenteni Aphrodité, de elérte, hogy tavaszonként rövid időre feltámad gyönyörű piros virágok alakjában.

Adon Úr a város királya volt Melquart néven. Ő alapította Tyroszt, és ő találta fel a bíborfestéket. 

Bár a bizánci korban ezeket az ősi imahelyeket keresztény templomokká alakították, Baalbek templomai egyedülálló remekművek. A gazdagon díszített Bacchus templom bejáratánál Bacchus kultuszának motívumai láthatók. 


A Biblia
Baál istenéről gyakran megemlékezik a Biblia is, hatalma verseng Jahvéével. Mendelsson Éliás című oratóriumában dolgozza fel a témát, Jahve a próféta kérésére esőt ad a szomjazó népnek, majd a vízzel locsolt oltárt meggyújtja külső segítség nélkül.

Dobosy Ildikó
 
 
[ 9659 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x