Ártó varázskönyvek: fekete biblia, fekete sárkány, a sátán...
Címlap / Ezotéria / Ártó varázskönyvek: fekete biblia, fekete sárkány, a sátán bibliája és más legendás kalendáriumok

Ártó varázskönyvek: fekete biblia, fekete sárkány, a sátán bibliája és más legendás kalendáriumok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Hírük előbb-utóbb minden varázslatok iránt érdeklődőhöz eljut, de valódi mibenlétükről viszonylag keveset lehet tudni. Hagyományok, rituálék, régi feljegyzések kötődnek hozzájuk, egyes források bizonyítják, mások cáfolják létezésüket. Az egyház átkozza, az ezotéria elítéli, a hermetikus tudomány nem ismeri el őket - mégis valahogy mindig vissza és visszatérnek, mintha valamilyen sötét bumerángon ülnének.  

Fekete biblia

Az ördög bibliája. A sátánisták „szentírása”, melyben az van leírva, hogy lehet világi hatalmat szerezni, hogy lehet pénzhez, vagyonhoz, hírnévhez jutni. Ha ennyire leegyszerűsítjük, akkor akár egy jól megkoreografált menedzser tréning forgatókönyvét is eladhatnánk fekete bibliának. Vannak olyan elképzelések, hogy ezen könyv alapján irányítják most a világot, és mint ilyenhez, nem lehet hozzájutni. Mások azt mondják,hogy a könyv csak azokhoz kerül, akiknek dolguk van vele – egyfajta mágikus vonzással lehet megtalálni. Megint mások úgy tartják, hogy ez a könyv egyáltalán nem is létezik.



A könyv nem egyenlő a Sátán bibliájával ami  világ egyik legnagyobb kézirata

Eredeti neve a Codex Gigast (Óriás Könyv) és a világ legnagyobb kódexei között tartják számon. 92x50 centiméteres lapjaival és 22 centiméteres vastagságával egyértelműen a legnagyobb könyvek közé tartozik. Az óriáskönyv eredetileg 320 lapból állt, azonban később nyolcat eltávolítottak belőle, s így ma csak 624 oldalas. (Erre a nyolcra azért őszintén kíváncsiak lennénk. A szerk.) A 75 kilogrammos óriás fóliáns elkészítéséhez 160 szamár bőrét használták fel. A kézírásos Bibliát, amely tartalmazza többek közt az Ó- és az Újszövetséget, a 13. század elején egy cseh bencés rendi szerzetes készítette, de saját feljegyzéseit is beleírta. Az ötven centiméteres illusztráció a kódex 290. oldalán található.

A Sátán Bibliája elnevezést a kódex a gonoszt ábrázoló illusztrációnak köszönheti. Ezekre az illusztrációkra támaszkodva képzelik el a kereszténységben az ördögöt azóta is patás lénynek, aminek farka és szarva van. A gigantikus méretű könyvhöz egy legenda is fűződik. Eszerint a kódexet egy fegyelmi rend ellen kihágó szerzetes írta, akit büntetésből élve falaztak volna be a kolostorba, azonban kegyelmet kért. A kemény büntetés elkerülésének az volt a feltétele, hogy a szerzetes egy éjszaka alatt ír egy olyan könyvet, amelyben az egész emberiség tudását foglalja össze. Azonban egy idő múlva szembesült a feladat teljesíthetetlen voltával, s amikor megjelent neki az éjféli órákban az ördög, eladta neki a lelkét, cserébe pedig az ördög bekerült a bibliába. A legenda szerint ettől kezdve már az ördög fejezte be a kódexet.

A fekete sárkány

Híres varázskönyv. Napjainkban is fellelhető itt-ott – főleg angol nyelvterületeken. Szövegeit is gyakran idézi az ezoterikus irodalom. Ám igazából nem egyetlen varázskönyv, hanem több korban, több szerző által összefabrikált, bővített-szűkített, önkényesen változtatott, és egy név alatt kiadott boszorkány praktikák gyűjteményéről van szó. A különleges könyv még azt is kiköti, mikor szabad olvasni és mikor nem – például délután 1-3 között, valamint este 7-től 9-ig valamint pontban éjfélkor tilos. Valójában a könyv népi hagyományok gyűjteménye, sőt az egyes vidékeken keveredik is a helyi varázslatok kincsestára más népekéivel. Az ősi hagyományok, az alkalmi szerzők ötletei sajátos módon kavarodnak egymással, és csak avatott szem tudja kimazsolázni belőle a tényleg működő praktikákat. Vannak benne szerencseszámokat összegyűjtő táblák, a gonosz idézésére, kiűzésére és dologra fogására való praktikák, bűbájok és ellenbűbájok, valamint gyógyító receptek is.

 

Kalendárium – a többször használatos jóskönyv

Még ma is vásárolhatunk az újságosnál a régi kalendáriumokat idéző „kincses kalendáriumot” – amely egy igazi gyűjteménye időjárási babonáknak, időjárás előrejelzéseknek – és egyúttal a népi megfigyeléseknek. Ez egy különleges éves naptár. Benne vannak az ünnepek, a hagyományok, és szintén vannak benne gyógyító praktikák is. A régi kalendáriumok is ehhez hasonlóan épültek fel, ezekbe jegyezhették fel a fontos tudnivalókat, bibliai idézetek is voltak bennük. A kalendáriumok elterjedése a könyvnyomtatással egyidős – használta feltételezi, hogy használója tud írni-olvasni.  A szó klasszikus értelmében nem jóskönyv – bár vannak benne időjárásra és termésre vonatkozó tanácsok, praktikák és hozamnövelő előrejelzések. 

Az ősi hagyományok az egymásra következő nemzedékek során átörökítették szellemiségüket, s a kultúra és a szabadság évszázadaira van szükség, hogy a babonák és a helytálló megfigyelések elkülönülhessenek egymástól.

Kép: Moshe Harosh
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 22150 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x