Keressük, ami hiányzik! - Interjú a Symbolon "varázslójával"...
Címlap / Ezotéria / Keressük, ami hiányzik! - Interjú a Symbolon "varázslójával"

Keressük, ami hiányzik! - Interjú a Symbolon "varázslójával"

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-03

Peter Orban német pszichológus, terapeuta és asztrológus. A hazánkban is nagyon népszerű szerzőnek számos könyve jelent meg magyarul, legnagyobbrészt a Bioenergetic Kiadó gondozásában. Ilyen A családból fakadó erő, A szeretetből fakadó erő, Az asztrológia tankönyve... nehéz lenne mind felsorolni. Nagy hatással volt munkásságára többek között Bert Hellinger, s kevesen tudják, de Szepes Mária is. 

 

- A legtöbb ember, aki megnézi, mivel foglalkozik Peter Orban, azt mondhatja, hogy az már lehetetlen, képtelenség, hogy egy ember idejébe, életébe mindez beleférjen. Hiszen annyi minden tesz, szemináriumokat, előadásokat tart, képzéseket vezet.
- Valóban, ha szigorúan a számokat nézzük, akkor az elmúlt évben harminchét hétvégi szemináriumot tartottam. Majdnem minden hétvégén tanítottam tehát, eléggé szétszórtan Európában, Budapesten, Bécsben, Hamburgban, szóval sokfelé. Ez azért nem képtelenség, mivel bár majdnem minden hétvégém foglalt, de hétközben az öt nap szabad. Ilyenkor legszívesebben antikváriumokba megyek, könyveket, újságokat, katalógusokat, gyerekkönyveket, régi mítoszokat ismertető könyveket veszek. Nagyon szeretem az illusztrációkat. Amikor nem dolgozom, nem tartok terápiát, tanácsadást, olyankor még csak nem is gondolkodom az asztrológiáról, a kliensekről, az előadásaimról. Meg szoktam keresni a bolhapiacokat is, otthon hetente legalább négyszer elmegyek, hogy ott is könyveket, komputeralkatrészeket, ruhákat, vagy éppen kávéfőzőgépet keressek. Hétközben legfeljebb írok, mert a könyvírás nem munka, hanem lazítás. Ellazít, mert ha írok egy könyvet, valami nagyon furcsa történik. Az emberek azt gondolják, Peter Orban azért ír a Szaturnuszról könyvet, hogy megírja, mennyi mindent tud. De én nem ezért írok, hanem azért, mert a könyv írásának hónapjai során nagyon sokat tanulok a Szaturnuszról. Azért írok egy könyvet, mert szeretnék magam is többet tudni. Ha mindezt már tudnám, nem írnám meg. Érdekes, hogy ebben az időszakban gyakran olyan páciensek jönnek, akik újabb összefüggésekre világítanak rá. A Szaturnusz lényegében megérkezik a praxisomba.

- Néha ír regényt is...
- Tíz éve írtam egy krimit, nem jelent még meg, viszont a weboldalamról letölthető. Amikor készült, észrevettem valamit. Csupán az első mondatot tudtam akkor is, mint mindig, ha nekikezdek egy könyv megírásának. Amint megvolt az első mondatom, jött a többi, jött a történet, én pedig nagyon kíváncsi voltam, hogy lesz tovább, tudni akartam, mi lesz a folytatása a történetnek. Nem  volt megerőltető az írás, jöttek az újabb és újabb mondatok, fogalmam sincs, honnan. Az, hogy összeállítsak könyveket, nem okozna örömöt, unalmas lenne, ha tudnám, hogy most melyik résznek kellene következne. Az igazán jó írók egyébként ugyanígy működnek: ha éjszaka háromkor felkelnek, nem azért írnak, hogy szavakba öltsék, amit tudnak, hanem mert kíváncsiak a történet folytatására.

- Az élete könyvének első mondata hogy szól?
- Fogalmam sincs... Ez lenne az első mondat. De azért mulattat a kérdés (nevet). Mindig azzal indul a történetem, hogy fogalmam sincs. Ha úgy indulok a bolhapiacra, hogy valami konkrét dolgot keresek, soha nem találom meg. De ha reggel úgy érkezem, hogy fogalmam sincs, mit akarok venni, annyi mindent találok!

- Akkor megint csak az ön metaforáját használva szeretném a beszélgetésünk fonalát az élete eseményei felé gombolyítani. Tegyünk úgy, mintha kimennénk a piacra, ahol életének különböző időszakait árusítják és nézzük meg, mit talál!
- Megtehetjük... Számomra az első huszonnégy év meghatározó élménye az volt, hogy tudtam, veszíteni fogok. És nagyon féltem ettől. Féltem, hogy csődöt fogok mondani az életben. De huszonnégy éves koromig csődöt is mondtam, már ami a terveimet illeti. És tudtam, hogy ez folytatódni is fog, tehát bármit teszek, ami rajtam múlik, az biztos félresikerül. Ha láttam egy nőt, s szerettem volna közeledni hozzá, abból katasztrófa lett. Egy jellegzetes példa erre kedvenc történetem. Egy kávéházban ültem, tőlem tíz méterre ült egy gyönyörű, légies, szőke hajú nő, olyan volt, mint egy hercegnő. Akkoriban vettem magamnak egy fényképezőgépet, ha az van a kezemben, gondoltam, könnyebben közeledhetek egy nőhöz. Megpróbáltam nála is, másfél órába telt, mire összegyűjtöttem a bátorságom. Odamentem, mutattam a gépemet, mondtam, hogy fényképész vagyok, pedig ugye mondanom sem kell, dehogy voltam. Felajánlottam, hogy lefényképezem. Ő ahogy ült, száját elfedte a kezével, úgy mondta, hogy igen. Kicsit beszélgettünk, éppen azon voltam, hogy megbeszéljek vele egy találkozót, s akkor elvette a kezét szája elől. Mondott valamit, én pedig egyszeriben megláttam, hogy egyetlen fog sincs a szájában. El tudja képzelni, hogy nézett ki?! Borzasztó volt, egy gyönyörű arc, fogatlan szájjal. Akár szörnyű vámpírfoga is nőhetett volna, az sem ijesztett volna meg jobban! Fogtam magam és elhúztam a csíkot. Mindig ez történt, ha úgy döntöttem, hogy felhúzom az ingujjam és belefogok valamibe.

HarmoNet tipp: Európa leghíresebb asztrológusa Magyarországra látogat! >>

- Mi jelezte, hogy valami változik?

- Huszonnégy évesen eldöntöttem, hogy nem megyek oda többé a nőkhöz. Erre ők jöttek hozzám... A másik nagy változás az volt, ami jelezte, hogy vége a szerencsétlenségsorozatnak, hogy egy professzor, az egyetemünk rektora szeretett volna elindítani egy könyvsorozatot. Egy elfoglalt szerkesztő, akit felkeresett az ötletével, azt ajánlotta neki, hogy menjen el Peter Orbanhoz, majd ő kiadja. Egyszer csak arra eszméltem, hogy ott állt a rektor az ajtómnál, én épp a tíz oldalas szemináriumi jegyzetemet írtam, ő elolvasta, jónak találta, és huszonöt évesen egy könyvsorozat kiadója lettem. Ráadásul nekem kellett eldöntenem, hogy kinek a könyve kerül be a sorozatba. Az első az enyém volt...

- Milyen mű volt ez?
- Tudományos mű, nem asztrológia, hiszen addig szociológiát, pszichológiát és filozófiát tanultam. Huszonegy éves korom óta, amikor megszületett fiam, a fő témám mindig a pszichológia volt. Azért kezdtem el pszichológiát tanulni, mert nem értettem őt. Semmit nem értettem abból, hogy egy ilyen kis emberkében mi történik. Az ő születése volt tehát az a pont, amikor eldöntöttem, hogy érdekel engem, mi zajlik az emberi lélekben. Tévedés volt. Az egyetemen sajnos semmit nem tanultunk a lélekről. Időközben ez már változott a német egyetemeken, van itt-ott pszichoanalitikai fakultás, néha elhangzik még a lélek szó is, de a pszichológián alapvetően csak a szinapszisokról, neuronokról, neurotranszmitterekről esik szó, a lélekről semmi.

- Ennek következtében született meg önben az ezoterikus érdeklődés?
- Azt hiszem, hogy ez a legtöbb esetben, majdnem mindenkinél ugyanúgy történik. Egy krízissel kezdődik – sokaktól tudom –, ez lehet párkapcsolati vagy egészségügyi területen, de az biztos, hogy nagy szenvedéssel jár. Az én esetemben ez úgy történt, hogy egy nő egyik napról a másikra elhagyott engem. A második feleségem, aki analitikus pszichológus volt, hazajött, és azt mondta: nem tudom miért, és ez nem könnyíti meg a dolgom, de mennem kell. „Mit csináltam?” – kérdeztem. Minden férfi ezt kérdezi, nem azt, hogy miért. „Nem tudom, mennem kell” – felelte. A második kérdés rendszerint: „Ki a másik?” Ő azt felelte: „Nincs másik”. Összepakolt két kofferbe és elment. Egy évig nagyon mélyre vezetett az utam, borzasztóan sajnáltam magam, sokáig keseregtem, hogy milyen szörnyű a sorsom. Nagyon magam alatt voltam, megzuhantam, miközben továbbra is az egyetemen dolgoztam. Egyszer odajött az egyik asszisztens kollégám, nem ismertük annyira egymást, s azt mondta, Borzasztóan nézel ki, add meg nekem a születési időpontodat!”. „Miért?” – kérdeztem. „A szabadidőmben asztrológiával is foglalkozom” – mondta. Ez is egy bolond, gondoltam, de annyira ki voltam borulva, hogy ha azt mondja, hogy kéri a zoknimat, hogy szagolgathassa, azt is odaadtam volna neki. Sokáig nem találkoztunk, de amikor egyszer mégis összefutottunk, rövid beszélgetés után azt mondta, „Ja, majdnem elfelejtettem, egyébként itt van a képleted” –  és előhúzott egy cetlit a zsebéből. Kicsit elemezte is: „Aha, Nap-Neptun a 10-es házban, apa nélkül nőttél fel...” És ebben teljesen igaza volt, a Nap az apa, a Neptun a ködösség. Édesanyám három hónapig szerelmi kapcsolatban volt apámmal, aki nős volt... „Ez így benne van?” – kérdeztem. „Igen, itt van benne” – felelte. Abban a pillanatban tudtam, ha ez így van, nekem is ezzel kell foglalkoznom.

- Mt szóltak ehhez az egyetemen?
- Ez volt a következő kihívás számomra is. Ha az ember filozófiát vagy pszichológiát tanult Frankfurtban, előbb-utóbb Adornonál landolt. Az ő szájából született a mondat: „Az asztrológia a hülyegyerekek filozófiája”. Amikor asztrológiával kezdtem foglalkozni, megvettem minden könyvet, áttanulmányoztam, megtanultam, hogyan kell kiszámítani, felrajzolni egy horoszkópot. Nem akartam, hogy mások ezt megtudják, mert rossz színben tűntem volna fel. A professzorom asszisztense voltam, ő volt a király, s én tudtam, ha ő menni fog, én leszek a király, professzor leszek a frankfurti egyetemen, és ez volt az álmom. De az asztrológia iránti elkötelezettségem tovább nőtt, végül írtam egy könyvet az asztrológia és a terápia kapcsolatáról. Egészen biztosan tudtam, ha megjelenik a könyv, vége az egyetemi karrieremnek. Akkorra már volt egy saját asztrológiai rendelőm, kurzusokat tartottam és tulajdonképpen több pénzt kerestem, mint bármikor. Azt gondoltam, döntenem kell, megjelenjen-e a könyvem vagy sem. Úgy döntöttem, megjelenik. Előtte azonban már felmondtam az egyetemen, mert rosszul vette volna ki magát, ha a szakkonferencia alelnöke az asztrológiáról jelentet meg könyvet, felháborodtak volna. Azóta független vagyok, a saját magam ura, a klienseim terápiára, asztrológiai tanácsadásra jönnek, megtartom a szemináriumaimat, a lényeg, hogy én osztom be az időmet...

A beszélgetés a második oldalon folytatódik!

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 9735 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x