HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-06-24
Címlap / Ezotéria / A legtitokzatosabb valódi cigány babonák a halál körül - 6 hét kell a mennyországig

A legtitokzatosabb valódi cigány babonák a halál körül - 6 hét kell a mennyországig

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-06-24

Hajlamosak vagyunk könnyen megítélni, elítélni azt, amit nem ismerünk, nem értünk. Toleránsabbak vagyunk, ha ez valahol távol - például Afrikában - történik, de intoleránsak, ha egy karnyújtásnyira. Különösen, ha ma, az ezredforduló elején, Magyarországon a cigányságról van szó.  

 

Amit értünk, könnyebben elfogadjuk. Ami előtt értetlenül állunk, azt lehet, hogy a magunk szempontjából ostobaságnak tartjuk. Nem is gondolunk arra, hogy a másik embernek más szempontja, hitvilága, hiedelem-rendszere lehet, amin keresztül másként éli meg ugyanazt az életeseményt. A kultúrák különbözősége természetes. Nem jelenti, hogy egyik rosszabb volna a másiknál – egyszerűen csak más. A cigány babonákat bemutató sorozatunk segít megérteni a velünk élő hazai cigányságot. 

Cikkünk elsősorban a baranyai cigányság babonaköréről szól, de példázza az egész ország legnagyobb kisebbségének hiedelemvilágát. 

Találkozni a halállal- babonák és szokások a halál és temetés körül
Ha egy beteg ember kórházba kerül, és tudják azt a családtagok, hogy már nem sok van hátra, megpróbálnak minden percet vele tölteni, ezzel is enyhítve azt a fájdalmat, amit a beteg érez, és amit majd hagy maga után. A család az utolsó percig összefogva hisz a gyógyulásban, ezért is van minden családtag egyszerre a beteg mellett, mintegy erőt adva és bízva abban, hogy megváltoztathatják közös erejükkel a megváltoztathatatlant. 

HarmoNet tipp: Hasznos babonák? - Avagy a régi hit tévhit? >>


pixabay

A halálról senki nem beszél, mert a kimondott szó erős
Amikor mégis bekövetkezik a tragédia, a család küzd, hogy hazavihessék a testet, mert otthon kívánnak tőle elbúcsúzni. Attól a perctől kezdve a temetés napjáig gyertyát égetnek.

Ezzel a halottnak világosságot biztosítanak, hogy oda találjon a mennyországba. A legközelebbi hozzátartozó a tükröt letakarja. E tragikus nap estjén kezdődik a virrasztás, ami abból áll, hogy a halottra emlékeznek, felelevenítik a régi történeteket, kiemelve ezzel pozitív tulajdonságait. 

Virrasztó régen és ma
Valamikor régen a halál pillanatától a temetés napjáig tartott a virrasztás éjszakánként, de ma már a legtöbb családnál a mai életvitel már nem tudja ezt a szokást megtartani, de a halál estjén, és a temetést megelőző éjszaka még mindig összegyűlnek a családtagok, barátok, ismerősök. A virrasztás a halott lakásán történt. Zenét nem hallgatnak, tv-t nem néznek. Ha a férfiak ittak, az első kortyot mindig kiöntötték a pohárból, ezzel is megtisztelték a halott emlékét. A nők háttérbe húzódva ételt készítettek, főztek, a gyerekekre vigyáztak és kiszolgálták azokat, akik a virrasztáson megjelentek. 

A koporsóba tett tárgyak spiritualitása
A temetés napján összeszedték a halott kedvenc tárgyait. A legkedvesebb ruhájában temették el. Férfiak esetében a koporsóba tettek pénzt és pálinkát, mellé helyezték kedvenc kalapját, pipáját stb. A nőket kedvenc ruhájukba öltöztetve, kendőben, kedvenc ékszereivel felékesítve temették el. Összeszedve a gyertyacsonkokat, minden esetben elhelyezték a koporsóban a halott lába mellé. 

HarmoNet tipp: A legtitokzatosabb valódi cigány babonák a születés körül - Mit rejt a buba batyuja >>

Rituálé a temetés után és a halotti tor
A temetés után a hazatérő gyászoló családot az udvaron megrakott tűz várta, mellette egy lavórban tiszta víz volt. Az udvarba érve minden gyászoló egy égő üszköt maga mögé dobott, aztán a lavórban kezet mosott, mintegy szimbolizálva, hogy megtett mindent azért, hogy méltóképp búcsúzzon el a halottól. Ma már nincs lehetőség a legtöbb családnál tűzgyújtásra, de a kézmosás szokása még mindig elevenen él. Otthonukba betérve a halott kedvenc ételei várják a szűk rokonságot. Ezt nevezik halotti tornak a beások.


pixabay

A legtitokzatosabb valódi cigány asszony és szerelmi babonák >>>

Itt a halottnak is megterítenek, de a tányérját leborítják, és az ő helye üresen marad. Mindenki az utolsó falatot a tányérján hagyja. Férfiak itt is isznak, de az első kortyot a halottnak löttyintik ki a pohárból. A tányéron maradt utolsó falatnyi étel arra szolgál, hogy a halott azon az úton, amin elindult, ne éhezzen. Hat hét után először látogatják meg a sírt, majd hazatérve újabb halotti tort rendeznek a halott lelki üdvéért. Hitük szerint hat hét kell, mire az eltávozott a mennyországba megérkezik.

A legtitokzatosabb valódi cigány babonák a halál körül - 6 hét kell a mennyországig >>
A legtitokzatosabb valódi cigány babonák a születés körül - Mit rejt a buba batyuja >>


 
 
[39466]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x