Ki léphet be Isten házaiba?
Címlap / Ezotéria / Ki léphet be Isten házaiba?

Ki léphet be Isten házaiba?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Isten házai azért épültek, hogy bárki beléphessen - jóakarattal. Bemehet-e keresztény ember zsidó templomba? Miért ne? Ateista bemehet szerb templomba? Természetesen. A különlegesség ebben a kis Kárpátok ölelte hazában, hogy minden nép találhat benne templomot magának. Közel négyezer templom várja a hívőket és a látogatókat.  



Magyarországon a barokk pompától a kis falusi díszítetlen imaházig minden megtalálható: ezer év története mutatkozik meg templomainkban. Ez a föld a világnak olyan pontján fekszik, ahol népek, vallások, kultúrák érintkeztek. Itáliai, szláv, német hatások keveredtek a népi világnézettel. Olyan sokszínűség alakult ki hazánkban, ami szinte ismeretlen a világban. 

Görögkeleti templomok

A Duna-parton a Belvárosi templom mellett, Szentendrén, Székesfehérvárott csodálatos görögkeleti templomokat ismerhetünk meg. Magyarország van a legnyugatibb részén Európának, ahol még működő görögkeleti templomot láthatunk. Szerb menekültek már a 15. század végén megtelepültek ezekben a városokban. Ráckeve pedig még nevében is viseli lakóinak származását. Látszólag európai stílusú temploma belül egészen új világot ismertet meg velünk. Ikonosztáz, falképek és más görög berendezési tárgyak láthatók benne. Kultúrák úgy hatnak itt egymásra, hogy megőrzik a szépet, és elvesztik a sallangokat.

Orthodox család


Edit kislányával fürdőruhában evezőstúrára ment a Ráckevei Dunaágban. A ruhákat, táskát, igazolványokat autón vitték utánuk. Este elkapta őket a vihar, elsodródtak a többiektől, partra szálltak, és bekopogtak egy parasztházba – fürdőruhában. Bármilyen szalmaboglyával megelégedtek volna, amíg elül a vihar. A háziasszony törölközőt, köpenyt adott nekik, együtt vacsoráztak, és megágyazott a tisztaszobában. Ez a szoba egy kis templom volt szentképekkel a falon. Edit lefekvéskor hangosan mondott el egy Miatyánkot és egy Üdvözlégyet, s a háziasszony mosolyogva mondta: látom, igazi jó anya. De akkor már a szobáját odaadta az idegeneknek. Edit egész életében hálával gondol erre a szerb asszonyra.

Dzsámik, minaretek

Európában itt vannak a legnyugatibb emlékei a mohamedán vallásnak is. Amiként az igazhitű muszlim nem rombolja le más vallások templomait – legfeljebb kereszt helyett félholdat tett a tetejére a Nagyboldogasszony templomnak Gárdonyi szerint, és Allahot dicséri benne –, a magyar keresztények is átrendezték a dzsámikat, amikor megszűnt a török uralom.

Gül baba türbéje a Rózsadomb oldalán látható
. A sírkápolnát Szulejmán szultán parancsára Jahjapasazáde Mehmed pasa építtette 1543 és 1548 között. A türbét fel is szentelték, ettől kezdődően a sírkápolna nagy becsben tartott zarándokhellyé vált, melyet messze földről érkező muszlim zarándokok rendszeresen és nagy számban látogattak. A türbe nagyon korai iszlám szenthely, az ötödik vagy a hatodik az oszmán-török birodalom időrendi rangsorában, és a világ legészakibb iszlám zarándokhelyeként van nyilvántartva. A pécsi dszámit ma is használhatják az ide menekült muzulmánok. 

Középkori zsinagóga

Sopronban egy 14. századi zsinagóga várja a látogatókat. Minden bizonnyal erős polgárság élhetett itt már a középkorban, mert családi zsinagóga is van a szomszédos utcában. Ide már nem jutottak el a pusztító hadak, a feltörekvő polgárság gyakorolhatta vallását. 

Népies barokk

Nemcsak a módosabbak törekedtek áhitatukat kifejezni az építészetben; az egyszerű falusi templomok is a nép művészetét, szeretetét sugározzák. Baranyában festett kazettás tetejű templomokat láthatunk. Drávaiványi, Kórós, Adorjás templomai Erdély építészeti emlékeihez hasonlatosak. A szennai református templom talán a legszebbek közé tartozik kazettás festett mennyezetével.



A szatmári református templomokat még a román korban építették, állták az évszázadok viharait, majd református belsőt kaptak. Átalakították a katolikus templomokat elsősorban aszerint, hogy a főúr melyik felekezethez tartozott.A legalsó rétegben az 1200-as festmények élnek még. A csarodai templom faláról mosolygó szentek néznek ránk: ilyet nem látni többet az egész világon.

Elmondhatjuk, hogy hazánkban kis helyen összegyűlve tartják meg a Biblia szavát: „Az én házam imádságnak háza minden népek közt.”
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3528 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x