Vízkereszti babonaság
Címlap / Ezotéria / Vízkereszti babonaság

Vízkereszti babonaság

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-11

Január 6. vízkereszt napja. A mai napon kezdődik meg a farsang, a vigasságok, falusi disznótorok ideje. A tradíció szerint ma kerül sor a karácsonyi asztal megbontására és a karácsonyfa leszedésére is.  

Shakespeare is megemlékezett január hatodikáról, vagyis ahogy a katolikus hagyományban hívják, vízkeresztről. Ezt tesszük most mi is. A mai napon kezdődik meg a farsang, a vigasságok, falusi disznótorok ideje. Persze az igazi tradíció szerint ma kerül sor a karácsonyi asztal megbontására és a karácsonyfa leszedésére is.

A bibliai hagyomány

A vízkereszt Jézus körülmetélése (január 1. újesztendő és kiskarácsony napja) után következő hatodik nap. Ezen a napon a pap tömjént és vizet szentel a kereszteléshez - innen a nap neve is.

Magyar néphagyomány

A hatodikán szentelt vízből hazavisznek egy kicsit, mert ez a szentelt víz sok különleges bűbájosságra ír. Szükség esetén kis fiolában védelem a gonosz ellen. A pap ilyenkor a tömjén és a víz mellett a krétát is megáldja. Ezzel a szentelt krétával végigjárja a hívek házait, és a házak szemöldök gerendájára felírják a három királyok nevét jelölő betűjeleket: G+M+B. A néphagyomány szerint a papot ilyenkor pár percre le kell ültetni, hogy áldott legyen a ház és jól tojjanak a tyúkok, csak ezután szabad útjára engedni. A gazdaasszonyok ilyenkor a kapuig, némely falvakban az utcáig kísérik a papot, mer az a babona járja, hogy olyan hosszú lesz a kender termés, amilyen hosszan a papot kísérte az asszony.

Székelyszáldoboson az eladó lányok klárisukat (nyakéküket) a küszöb mellé dugják, hogy a pap átlépje azt. Este aztán a párnája alá dugja, és megálmodja, hogy ki lesz a jövendőbelije.

Ilyenkor sok helyen farsangot kezdő mulatságot tartanak, ahol a legényeknek nem leányokkal, hanem menyecskékkel kell táncra perdülniük, és minél hosszabban táncolniuk, hogy hosszú legyen a kender.

Van egy ősi imádság leányoknak, amit a hajadonok mondtak ezen a napon, hogy a következő esztendőben már asszonyként várják a farsangot. Vajon ma is elmondanád? Itt olvashatod el.A lakótelepek hagyománya

A lakótelepeken ilyenkor ázott, tüskéjehullatott kiérdemesült karácsonyfákat hajigálnak ki az ablakon, üres szaloncukros papírokkal, vagy anélkül. Szomorú hagyomány ez, tegyünk hát azért, hogy megváltozzon. A köztisztasági hivatal minden esztendőben összeszedi a megfelelő módon kihelyezett fákat, így mindenkit arra kérünk, hogy figyelje a hirdetményeket, ne a kukába dobja a fákat. Faluhelyen, vagy a régebbi bérházakban a cserépkályhákban elégnek a fák, finom, gyantás illatukkal utólag is megajándékozzák gazdájukat.

Az egyik nagyváros lakótelepéről azonban érdekes hagyományt teremtettek az ott élők. Egy kis lakótelepi közösség ilyenkor összegyűjti a karácsonyfákat és közösen raknak tüzet, együtt énekelnek, és megkezdik a farsangot.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8757 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x