Az asztrológia és a pszichológia kapcsolata az ember személyiségében...
hirdetés
Címlap / Ezotéria / Az asztrológia és a pszichológia kapcsolata az ember személyiségében - A Kos játszmája

Az asztrológia és a pszichológia kapcsolata az ember személyiségében - A Kos játszmája

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-06

Újévi cikksorozatunkban a 12 csillagjegy belső motivációit tárjuk fel az asztrológia és a pszichológia szemszögéből. Elsőként a Kossal ismerkedünk meg közelebbről.  


Rendezvénynaptár
Az asztrológia hasonlósága a pszichológiához abban rejlik, hogy mindkét tudomány azokat a rejtett mozgatórugókat firtatja, amelyek segítségével mindennapjainkban eligazodunk, s egy-egy helyzetre utánozhatatlan, s egyedi módon reagálunk. Bizonyos törvényszerűségek is megfigyelhetőek az emberi életben, ismétlődő periódusok, tanító jellegű időszakok, amikor mintha minden történés azt szolgálná, hogy vegyünk észre végre valamit.

Az asztrológia és a pszichológia is – igaz más-más eszközökkel – de egyaránt segítséget nyújt abban, hogy önismereti munkával rájöjjünk arra, hogy mely pontokon vannak még tanulnivalóink. Horoszkópunkat ismerve rájöhetünk, hogy melyek azok a sorskönyvi parancsok, amelyeket általában szüleink hagynak ránk, mintegy „örökségképpen”, s amelyeknek gyakran – tudattalanul – egész életünkben engedelmeskedünk.

A különböző jegyek, különböző pszichológiai „játszmákra” hajlamosak, ám nincs olyan ember, aki tisztán hordozna egy-egy archetípust. Így valószínűleg nem egy játszmát játszunk életünk során, hanem többet, s gyakran egy pillanatig sem tart, amíg váltunk egyikről a másikra.
Lássuk, hogy lélektani harcaiban, mely módszerekkel „operálnak” a különböző típusú emberek, - még egyszer hangsúlyozva, hogy tiszta típusok nemigen fordulnak elő az emberek között, inkább egyes típusok keveredése figyelhető meg egy-egy esetben.

A Kos archetípus esetében megfigyelhető, hogy olyan helyzeteket teremt az olyan ember, aki erősen kapcsolódik a Kos csillagjegyhez, amelyek arra adnak lehetőséget számára, hogy bebizonyítsa saját rátermettségét. Ez a rátermettség számára éltető erőként, vagy másképpen fogalmazva energianyerési lehetőségként szerepel az életében. A Kos archetípussal erőteljesen kapcsolódó ember olyan helyzeteket teremt, hogy átélhesse az erő és a győzelem mámorító érzését. Módszereit az jellemzi, hogy az örökös súrlódást és feszültséget keresi, olyan helyzeteket teremtve, amelyekben bebizonyítja a másik elégtelenségét, hiszen csak Ő lehet a győztes és a legjobb.

Esettanulmány: Gizella erőteljesen hordozza a Kos erőket személyiségében, hiszen a Mars bolygó Ascendensén „áll”. Az asztrológia hagyományai szerint az Ascendensen felkelő bolygó az elemzés során elsőrendű szerepet kap, mint a személyiséget legjobban befolyásoló tényező. Ahogyan Gizella megjelenik egy társaságban, mindent elkövet annak érdekében, hogy a figyelmet megkapja, s tartósan birtokolja. Könnyen kapcsolatba lép bárkivel, és ebben a kapcsolatban bemutatja, hogy Ő az élet területén mennyire tökéletes, s minden helyzetben megállja a helyét. Elmondja, hogy az aktuális témában nagyon jól tájékozott, s természetesen megvan az önálló véleménye mindenről. Közli azt, hogy a másik fél kevésbé hozzáértő, bár intellektualitását nem becsüli le. A fent vázolt játszma a „mindenkinél jobb vagyok” játszmája, amivel saját magamnak bizonyítom be, hogy megállom a helyemet.

Gondoljuk végig, hogy a Kos archetípus az ember fejlődése szempontjából a csecsemőkornak felel meg. A Kos ember ugyanúgy el szeretné foglalni a helyét a világban, meg akarja mutatni, hogy helye van közöttünk. A gyermek ezt azzal éri el, hogy sírással jelzi édesanyjának szükségleteit. A Kos ember ugyanígy szeretné felhívni saját személyiségére a figyelmet. Mint ahogyan a gyermeknek a környezet adja a visszajelzést, úgy a Kos típusú ember is emberi kapcsolatokon keresztül szeretné átélni az elfogadottság érzését. Jellemző még rá, hogy teljes kiszámíthatósággal „működik” ez a játszma. Megtalálja a másik gyenge pontját, majd ezen keresztül mutatja meg az Ő tökéletességét. Általában a Vizes jegyek empatikusabban viszonyulnak ehhez a magatartáshoz, valamint a Föld jegyek sokkal türelmesebbek az ilyen „forrófejű” emberekkel. Gond lehet viszont a Tüzes jegyű emberekkel való kapcsolatban, ugyanis ha két tüzes ember találkozik, ott szinte elkerülhetetlen a küzdelem és a hatalmi harc.

Kunsay Melinda
HarmoNet asztrológus


 
 
[ 7735 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x