Kegytárgyak
Címlap / Ezotéria / Kegytárgyak

Kegytárgyak

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-11

A katolikus egyházban kegytárgyaknak nevezzük azokat az eszközöket, amelyek a liturgiában közvetlenül részt vesznek a kegyelem közvetítésében. Ehhez először tudnunk kell, mi a tartalma a liturgia és a kegyelem kifejezéseknek... 

 

A katolikus egyházban kegytárgyaknak nevezzük azokat az eszközöket, amelyek a liturgiában közvetlenül részt vesznek a kegyelem közvetítésében. Ehhez először tudnunk kell, mi a tartalma a liturgia és a kegyelem kifejezéseknek. A liturgia ősi görög szóösszetétel és népszolgálatot, a nép javára végzett munkát és szolgálatot jelentett. Az egyházakban kezdetekben a liturgia szót, csak elvétve használták. Helyette a "müntérion" majd később az "officina divina" "opus Dei" stb. kifejezésekkel éltek. A hivatalos egyházi használatban csak a 19. Században honosodott meg XIV. Gergely pápa idején.

A II. Vatikáni Zsinat meghatározása szerint a liturgia a következőt jelenti: a liturgia az a tevékenység, amelyben "megvalósul üdvösségünk műve". Kegyelemnek azt nevezzük, amelyet Isten szeretetében és az élet beteljesülésében az embereknek ajándékoz. A kegyelem a liturgiában, azaz a szentmisében valósul meg a legtökéletesebb formában, mikor Krisztus keresztáldozata megismétlődik.

Ekkor az Ő teste és vére valóságosan is eledelül szolgál az emberiségnek mind fizikai, mind természetfölötti értelemben egyaránt. A kegytárgyak, az ebben a folyamatban résztvevő (kenyér, bor, víz) anyagok befogadására, felszolgálására és bemutatására használt eszközök. Pontosabb, ha a továbbiakban ezeket az eszközöket liturgikus edényeknek nevezzük.

Ezek:
- kelyhek és felszerelések
- ostyák befogadására való liturgikus edények
- egyéb liturgiában használatos edények

A kelyhek:

A kehely a "kylix" görög szóból származik, melynek jelentése: pohár, serleg.

A kehely fajtái:

1. fölajánlási kehely
2. áldozati kehely
3. misekehely

1. A fölajánlási kehelybe öntötték régen a hívek által hozott bort. Mára a fölajánlási és misekelyhet összevonták, így az oltáron lévő kehely a mise és áldozati kehely szerepét is betölti.

2. Az áldoztató kehely az oltáron lévő kehely a mise és áldozati kehely szerepét is betölti.

Az áldoztató kehelyből történik a bor színe alatti áldozás. Mivel az egyházban a kéz szín alatti áldozás háttérbe szorult, a kenyeret (ostyát) ebből a kehelyből szolgálják fel. Napjainkban ismét teret nyert a két szín alatti áldozás. Ez úgy történik, hogy a pap a borba (Jézus vérébe) mártja az ostyát (Krisztus testét) és így áldoztatja meg a híveket.

A kehely részei:

a., cuppa (csésze)
b., nodus (gomb v. fogantyú)
c., pes (talp)

A kehely fölszerelése:

korporálé, mellyel a kelyhet lefedik: az Úr Testének abrosza
palla, melyet a korporáléra terítenek és takarót, kehelyfedőt jelent.
velum, kehelytakarót jelent, és a misekelyhet borítja felajánlásig és áldozás után
purificatórium, az áldozás utáni tisztításhoz használatos kehelytörlő


Az ostyák befogadására való liturgikus edények:

a., patenas (görög-lapos tál)
b., cikórium, pyxis, theca (görög - tok, szelence)
c., monstrancia, ostensorium (latin - mutatni igéből) szentségtartót, szentségmutatót jelent.

Patena

A patena görög eredetű szó, és lapos tálat jelent. Ez az ostyatál, amelyben bemélyedés található az ostya részére.

Cikórium

A cikórium az ostyákat őrző, áldoztató kehely. Ma ismét visszatérőben van a tál-alak, amely a kehelynél jobban megfelel a kenyér megőrzésére. Előírás, hogy a cikóriumnak jól záródó fedelének kell lennie.

Szentségtartó v. Monstrancia

Útmutató, szentségtartó, szentségmutató elnevezése annak a tárgynak amely az oltáriszentség kihelyezésére szolgál. Használják még körmenetelekben is.

Az ereklyetartónak díszes felsőrésze van, mely a napot ábrázolja. A felsőrészben üvegfal mögött helyezkedik el az "ostyaház", a félhold alakú "lunula" (holdacska), amely a szentostyát tartja.Egyéb liturgikus edények

A kancsók, olajszelencék, füstölő és tömjéntartók.

a., kancsók (ampulla). A szentmisénél a víz és a bor számára, valamint kézmosásra használatosak;
b., olajszelencék, kerek fémdobozok, melyekben vattába itatva tartják az olajt. Háromféle olajt különböző dobozba tartanak, melyeket betűjelekkel látnak el. B = Baptismorum (keresztelendők olaja ;CH = chrysma(krisma olaja); O = Oleum informorum(betegek olaja)
c., füstölő és tömjéntartó. A füstölő láncokon függő parázstartó edény, melybe a tömjént tartalmazó edényből szórnak a parázsra a tömjénből;

Krasznai Bertalan
 
 
[ 14039 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x