Mitől lesz spirituális egy film?
Címlap / Ezotéria / Mitől lesz spirituális egy film?

Mitől lesz spirituális egy film?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-23

Spirituális az, ami a lelkiséggel, a szellemiséggel, a tudattal kapcsolatos. Szeretem azokat a filmeket, amiknek van mondanivalójuk, mégsem minden mélyebb tartalommal rendelkező filmet neveznék spirituálisnak. Ugyanakkor nem csak ezoterikus témájú filmek tartoznak ebbe a kategóriába.  

Természetesen ott vannak azok, amik egy szellemi vezető életéről szólnak – így ez egyértelmű, hiszen a főszereplő eleve adja a témát. Ez lehet dokumentumfilm riportokkal, vagy egy megfilmesített élettörténet, esetleg hősünk életének egy meghatározó szakaszáról szóló bemutató.

Ilyen filmek például: Gandhi, Milarepa, Papaji, Találkozások rendkívüli emberekkel (Gurdjieff), Kundun (Dalai Láma), A kis Buddha

Találkozhatunk magáról a tanításokról szóló történetekkel, amik a tant mutatják be nekünk – akár több szempontból is körüljárva.

Példa: A tibeti halottaskönyv, Mi a csudát tudunk a világról, Titok, Élő mátrix, Brian élete, Krisztus utolsó megkísértése, Mennyei prófécia
 


Ami viszont nem ennyire egyértelmű, ott már egy kicsivel nehezebb dolgunk van eldönteni, hogy mitől is nevezzük spirituálisnak. Lehet egy filmnek elgondolkodtató a tartalma a mindennapi életről, adhat jó példát nekünk arról, hogy hogyan győzzük le a nehézségeket, hogyan kerekedjünk felül a bánaton, a vereségen, a fájdalmakon, önmagunkon.

Én akkor hívom annak, ha nemcsak a fenti jó tulajdonságokkal rendelkezik, hanem mélyebb tartalommal bír, megszólítja az önmagunkat kereső énünket és utat mutat befelé és felismeréseket ad. Rendelkezik egyfajta misztikus elemmel, amit talán nem is olyan egyszerű megnevezni. Lehet ez akár csak egyetlen, de jelentőségteljes mondat, vagy bemutatott cselekvés. És lehet az egész film felépítése a kezdettől a katarzisig vezető út bemutatása.

Példa: A békés harcos útja, Mátrix, Garp szerint a világ, Forrest Gump, A hazugság feltalálása (magyar címe: Lódító hódító), Káma Szútra (Mira Nair rendezése), Himalája, Harcosok klubja, Baraka, Bakancslista, Bin Jip – Lopakodó lelkek, Donnie Darko, Amélie csodálatos élete, Baraka, Az angol, aki a dombra ment fel, de a hegyről jött le
 
Minél inkább nyitottak vagyunk önmagunkra, a szellemiségre, a tudatra, vagyis a spiritualitásra, annál több mindenben találunk rá jó és hasznos példákat, amik megérintenek bennünket a maguk misztikus varázsával.

Bizonyára mindenkinek van egy listája a kedvenc spirituális filmjeiről. Idázd fel őket, számodra melyik film adott sokat?

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7097 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x