A boldogság bennünk van, csak arra vár, hogy rátaláljunk...
Címlap / Ezotéria / A boldogság bennünk van, csak arra vár, hogy rátaláljunk

A boldogság bennünk van, csak arra vár, hogy rátaláljunk

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-20

Húsz évvel ezelőtt a kertjében nyugodtan pihenő spirituális útkereső Premananda azt a belső üzenetet kapta, hogy keresse fel és filmezze le az idős indiai mestereket, még mielőtt azok eltávoznának a földi világból. A hazánkban november 28-án debütáló film, A megvilágosodás útjai - az indiai mesterek bölcsessége olyan kérdéseket taglal, mellyel a spirituális útkereső nagy valószínűséggel találkozik: ébredés, önismeret, önmegvalósítás. film rendezőjével, Premanandával Dékány Márta beszélgetett. 

 

Rendezvénynaptár
A film érdekessége, hogy ugyanazt a tizenkét kérdést válaszolja meg mind a tizenhat indiai guru. A film előzeteséből kiderül, hogy Premanandát egy belső sugallat inspirálta arra, miközben a kertjében ücsörgött, hogy - bár semmiféle rendezői tapasztalata nem volt -, nekilásson lefilmezni az indiai mestereket.

Mi történt pontosan a kertben? Hogy érkezett az üzenet? Meditáltál vagy csak üldögéltél?
Nem meditáltam, csak reggeliztem. Egyszer csak hirtelen az az érzés futott rajtam végig, hogy filmet kellene készíteni a ma is élő indiai gurukkal. Nagyon különösnek találtam az egészet, mivel egyáltalán nem foglalkoztam filmezéssel, de még fényképeket sem készítettem. Ekkor már egy éve India északi részén éltem a spirituális mesteremmel, tehát már magam is útkereső voltam. Nagyon érdekes volt, ahogy mesterem ashramjába (elvonulásra alkalmas hely) kerültem. Párizsból Tokióba utaztunk akkori menyasszonyommal, abban az időben építészmérnökként dolgoztam Tokióban. Utazási nehézségek következtében Delhin keresztül kellett repülnünk, és ott az az ötletem támadt, hogy nézzünk körül a városban. Már a reptéren kiderült, hogy lehetőségünk lenne más indiai városokat is meglátogatni a repülőjegy áráért, így  – mintegy előrehozva a nászutat – három hétig utazgattunk Indiában, majd az élmények hatására el is határoztuk, hogy egy nagyon rövid ideig térünk csak vissza Tokióba, majd Indiába fogunk költözni hosszabb időre. A sors Osho ashramjába vezetett. Mint korábban említettem, egy évet töltöttünk ott, majd Osho az Egyesült Államokba utazott.A film előzeteséből kiderül, hogy célod a guruk tanításának megörökítése. Van-e ezen kívül más célod a film bemutatásával?

Mivel magam is tanítok, igazán fontosnak találom, hogy egy ősi kultúra értékrendje, világlátása tovább éljen. Sri Ramana Maharshi mestert Indiában szentnek tekintik széles körben. Tanításai a film alapját képezik. Nemrég készült egy új film európai mesterekről is, akik többségben szintén az ő tanítványai voltak.

Evidens, hogy több, mint tizenhat guru él Indiában. Mi alapján választották ki a filmben szereplőket?
A film készítésekor már több, mint egy évtizede éltem Indiában, ugyanis sok évig váratott magára az első sugallat megvalósítása. Magam is számos tanítót ismertem személyesen. Zömében Sri Ramana Maharshi filozófiáját követők szólalnak meg a filmben, mert ők az ősi tanításokat hirdetik. Természetesen a kérdéseket másképpen megközelítő mesterek is szót kapnak.

Hogyan választottad ki a kérdéseket?
Nem egyedül döntöttem el. Én csak egy eszköz vagyok az egész projektben. A lényeg az, hogy a spirituális útkeresőket foglalkoztató legfőbb kérdések kerülnek terítékre.

Hasonló vagy eltérő válaszokat kapunk a mesterektől?
A főbb gondolatokban megegyeznek, viszont vannak bizonyos pontok, melyekben nem egyeznek. A részletek megtekinthetők a http://hu.esoguru.com/ebredes-utjai oldalon. Ugyanitt a tizenkét feltett kérdés is megtalálható.

Milyen segítséget kaptál a film elkészítéséhez, illetve voltak-e akadályok?
Szerencsére nem nagyon ütköztünk akadályokba. Mindenki segített a környezetemben. Jelenleg Németországban élek egy ashramban (www.openskyhouse.org ). Egyikünk szeret fotózni, így megtanult egy filmvágó szoftvert használni. Igazi amatőrökként fogtunk az egészhez és remekül sikerült. Nem azon kell agyalni, hogy valami miért nem sikerülhet. Inkább csak neki kell látni a dolgoknak, és minden megy magától, ha igazán hiszünk benne.

Milyen a különbséget látsz a nyugati és az indiai kultúra között?
Vegyük először a gurukat. Igaz, hogy az európai mesterek Indiában töltöttek jó néhány évet, de az ottani tanítások a nyugati szellemiségen keresztül tudatosultak bennük. Ezért nyilvánvalóan olyan megközelítésből képesek továbbadni, elmagyarázni az ott szerzett ismereteket, melyet nyugati ember könnyebben megért.Az emberek Indiában magában a létben hisznek, Európában pedig a szellemiség kerül előtérbe. Mindenki számára ismeretes, hogy az európaiak sokkal anyagiasabbak, ámbár ez a tendencia egyre  növekszik az indiai középosztály körében is. Ennek ellenére a spiritualitás még mindig igencsak erős Indiában. Az életminőség az emberiség ősi része. Szerintem minden nyugati egyetemen kellene lenni egy „három hónapos indiai tartózkodás” kurzusnak, melynek során meg lehetne tapasztalni személyesen, hogy milyen is az emberi lélek ottani megítélése.


A film megtekintése után tisztábbá válik a néző számára, mi is az az önismeret, mely az önmegvalósításhoz vezet?
Aki készen áll a feladatra, biztosan meghallja az üzenetet. A film legnagyobb értéke, hogy a guruk energiája a bensőnket érinti meg. Ha tényleg tudni szeretnénk, kik is vagyunk valójában, a mesterek segítenek ebben. Megerősítik, hogy az ember sokkal több, mint egy számlafizető lény. Mindenesetre szükség van egy belső felismerésre, ami tisztázza, hogy kik is vagyunk valójában. Ha ezt megértjük, életünk megváltozik. A film fő üzenete: a béke, a boldogság, a szeretet bennünk lakozik, nem kell külső forrásokhoz fordulnunk, hogy megtaláljuk őket. Ha mindig csak többre vágyunk, egyre kielégítetlenebbek maradunk. Nézzük csak meg a hollywoodi sztárokat. A modern értékekből jutott nekik bőven: hírnév, szépség, pénz. Mégsem kimondottan boldogok.

Tehát: a boldogság bennünk bujkál, csak ránk vár, hogy rábukkanjunk. Ez a filmem fő üzenete.

Dékány Márta

Kép: piqs.de: Steve Evans - varanasi, india

 
 
[ 3841 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x