Megvalósulhat a Szepes Mária emlékszoba
Címlap / Ezotéria / Megvalósulhat a Szepes Mária emlékszoba

Megvalósulhat a Szepes Mária emlékszoba

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az első Lélekpillangó Életműdíjjal járó elismerés és adomány az emlékszoba kialakítását szolgálná. Az életműdíj jelöltjeire, Szepes Mária mellett Popper Péterre és Biegelbauer Pálla 2012. március 8-ig lehet szavazni. 

Szepes Mária szellemi örökségét a nevével fémjelzett alapítvány kezeli megalakulása óta, amelyet ő maga hívott életre. 2007. szeptember 3-a óta az írónő egykori lakása ad helyet az alapítványnak, amelynek tervei között szerepel Szepes Mária tiszteletére egy emlékszoba kialakítása, amely előzetes bejelentkezést követően bárki számára látogatható. Az első Lélekpillangó Életműdíjjal járó elismerés és adomány e tervek megvalósítását szolgálná.


Fotók a Szepes Mária-archívumból

Szepes Máriát kicsik és nagyok egyaránt ismerik, hiszen művein nemzedékek nőttek fel, ezoterikus irodalmi munkásságával pedig a 20. század legnagyobb spirituális tanítói közé emelkedett.


Szepes Mária elismeréseinek gyűjteménye
 
Legismertebb regényét, a Vörös Oroszlánt egy tihanyi látogatás inspirálta, amelyet követően, mintegy 5 éven keresztül íródott a történet. A Vörös Oroszlán első kiadását (1946) követően, több mint négy évtizedre tiltólistára került a regény, amellyel kezdetét vette a mű kalandos „élete” és egyúttal Szepes Máriát elindította a tanítói úton.

Az első kiadást megelőzően költözött az írónő a pasaréti romos villába, amely élete végéig otthona volt és otthonul szolgált a barátok – például Szabó Magda – és útkeresők számára, hiszen a ’80-as évekig 8-10 fős csoportokban jártak hozzá az újfajta tudásra szomjazók. A gesztenyefákkal szegélyezett budai utca számos művéhez adott ihletet, ezért is kérte meg az írónő az utolsó tanítványát, hogy tegye lehetővé, hogy e közeg minél tovább fennmaradhasson az általa kialakított formában. A tanítvány eleget tett a kérésnek és az alapítvánnyal karöltve gondoskodik arról, hogy „Szepes Mária szellemiségével átitatott falak a lehető legtovább maradjanak fent az utókor számára”.

Az alapítvány öt éve folyamatosan rendszerezi az írónő hagyatékát, beleértve a leveleket, fényképeket, hang- és videó anyagokat, azonban szeretnék, ha minél szélesebb közönség számára lenne elérhető az írónő munkásságába, mindennapjaiba való betekintés.

A tavaly ősszel életre hívott, posztumusz adható Lélekpillangó Életműdíj legfontosabb célja pontosan az, hogy a hazai ismert, vagy kevésbé ismert munkásságú személyek életművének, valamint az ő szellemiségük továbbélésére minél nagyobb nyilvánosságot, elismerést és nem utolsósorban anyagi támogatást nyújtson.

A Lélekpillangó névre keresztelt kezdeményezés kapcsán létrehozott web- és facebook oldalon – ez utóbbi esetében nem a „lájkok” számítanak – január elejétől lehet szavazni az első Lélekpillangó Életműdíj három prominens jelöltjére, köztük Szepes Máriára, Biegelbauer Pálra és Popper Péterre, az oldalon való előzetes regisztráció után.

A szavazás pontos állásába a szavazók csak különleges alkalmakkor, mégpedig teliholdkor és újholdkor kapnak betekintést. A szavazás végeredménye, azaz a győztes személye és egyúttal a győztes munkásságának gondozását segítő örökös vagy alapítvány kiléte – májusban a díjátadó gálán derül ki.


A díjátadón a győztes megkapja Gáll Gregor szobrászművész Lélekpillangó Életműdíj kisplasztikáját, valamint azt az anyagi támogatást, amelyek összegyűjtéséből a szavazók is kiveszik részüket. A jelöltekre leadott voks mellett tehát az adomány összege is függ a lelkes szavazóktól.

További információért, valamint a Lélekpillangó magával ragadó meséjének egy-egy újabb fejezetéért kérjük, látogasson el a www.lelekpillango.hu weboldalra, vagy a www.facebook.com/Lelekpillango oldalra.


Az első Lélekpillangó Életműdíj jelöltjeiről


Szepes Mária
(1908. december 14. – 2007. szeptember 3.)
Író, forgatókönyvíró, költő, színész

Ismertebb nevén Szepes Mária, íróként Orsi Mária, színészként Papír Magda. Legismertebb művei a Vörös Oroszlán és a Pöttyös Panni-sorozat. A spirituális áramlatok egyik meghatározó tanítójának és a század élő emlékezetének tartja a hazai ezoterikus irodalmi élet. Kilencéves kora óta írt, és még 99-ik évében is dolgozott, interjúkat adott. Számos elismerést és díjat kapott. A XX. század egyik legnagyobb spirituális tanítója volt.

A Szepes Mária Alapítványról
A Szepes Mária Alapítvány 1996-ban alakult meg az írónő felkérésére és támogatásával, de aktív működését 2007. szeptember 3-ával kezdte meg – Szepes Mária akaratát teljesítve ezzel –, hogy szellemisége sugárzásának folytonosságát megőrizzék.
Az alapítvány célja az írónő életművének gondozása, még kiadatlan műveinek megjelentetése, szellemi értékeinek ébrentartása, módszertanának átadása és az Egyetemes Megismerés sokszínű áramlatainak támogatása. Az alapítvány vezérfonala: Kutassuk együtt a feledés fátylait eloszlató öröklét üzeneteit.

Biegelbauer Pál
(1945. március 10. – 2001. február 20.)
A Fényadás megalapítója, katolikus (jezsuita) pap, majd kilépett tanító és gyógyító

Fantasztikus tanító és gyógyító volt, a Fényadás megalapítója és karizmatikus előadó. Tanításainak középpontjában a megváltoztathatatlan elfogadása és a megváltoztatható megváltoztatásának lehetősége áll. Eszköztelen gyógyításnak nevezet a fényadást, hisz a kezünkön és szerető szívünkön kívül semmi másra nincs szükség hozzá. A Fényadás során meg szokott történni a csoda, felszabadul az emberekben a gyógyító erő és megszabadulnak a legkülönbözőbb betegségektől.

Popper Péter
(1933. november 19. – 2010. április 16.)
Pszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár

Évtizedekig volt hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa, könyveivel, előadásaival, tanácsaival az újságokban, a rádióadásokban, a televízióban segített az embereknek a mindennapok lelki gondjainak megoldásában, eligazodni a gyermeknevelésben. 1969-ben a pszichológia tudományok kandidátusává nyilvánították.

A Lélekpillangó Életműdíjról

Az életműdíjat hagyományteremtő szándékkal hívta életre két magánember 2011 második felében, egyfelől azzal a céllal, hogy olyan neves emberek munkásságára hívja fel a figyelmet az elismeréssel, akik arra tették fel az életüket, hogy minél több ember számára mutassanak utat, másfelől pedig az ő munkásságuk gondozását, továbbadását segítse a szellemi örökösök, alapítványok támogatása révén.
A Lélekpillangó Életműdíj odaítéléséről a szavazók dönthetnek, akik a program online felületein adhatják le voksaikat 2012. március 8-ig.
Weboldal: www.lelekpillango.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Lelekpillango
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4497 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x