Ókereszténység Pannóniában
hirdetés
Címlap / Ezotéria / Ókereszténység Pannóniában

Ókereszténység Pannóniában

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

Magyarország nyugati, dunántúli része Pannónia néven a Római Birodalom tartománya lett a Kr. e. 1. században. Így joggal feltételezhető, hogy Jézus Krisztus halálának és feltámadásának híre hamar elterjedt ezen a vidéken is.  


Rendezvénynaptár
Ha az egyházi íróknak hihetünk, a kereszténységnek már a második században a birodalom minden tartományában voltak hívei. Észrevétlenül, a Mithras-cultushoz hasonlóan terjedt.Az első hittérítők egyike állítólag maga Szent Péter volt. Egy bizonyos Eleutherust, ki 140-ben vértanúi halált szenvedett, a martyrologiumok úgy említik, mint Illyricum püspökét. Diocletianus császár üldözései azonban véget vetnek az idilli állapotoknak. A Sirmium közelében levő márványbányákban négy munkást kivégeznek, mert hitüket nyíltan megvallották. Galerius 311-ben kelt edictuma azonban megszünteti az üldözéseket.

Nagy Konstantin kezdeményezésére 313 februárjában Licinius társcsászár is beleegyezett a keresztények helyzetének rendezésébe: számukra, mint bármely más vallás követőinek, biztosítandó a lelkiismereti és a kultusz-szabadság. Ez jótékonyan hatott a pannóniai keresztények mindennapjaira. Majd amikor Konstantin 317 után, csaknem tíz éven át Sirmiumban székelt, a pogányság gyors ütemű visszakozót fújt és a kereszténység lendületesen terjedhetett. Hieronymus, aki Pannoniában, Stridonban született, 400 körül már azt állítja, hogy Pannónia tele van keresztény gyülekezetekkel.
Az új vallás leghamarább a városokban vert gyökeret; nehezebben férkőzhetett a katonák szívéhez, ám végül ezek sem zárkózhattak el előle. A legtöbb egyházközség alapítása még a II. és III. századokban történt.

• A legrégibb központ a sirmiumi. Főpapjai később Pannónia Secunda és Savia egyházai fölött az érseki jogokat gyakorolták, melyeket 381-ben, az aquileiai zsinat egészen határozottan elismert. A Sirmiumban székelő püspökök közül néhányat név szerint is ismerünk. Irenaeust Probus kormányzó 304 halálra kínozta. Utána Domnio következett, majd Eleutherius, Photinus, Germinius, Anemius és Cornelius. Sirmiumból a kereszténység csakhamar elterjedt a szomszédos városokban.

• Püspökségek voltak Mursában, Cibalaeban és Bassianaeban. Az egyetlen nursiai püspököt, kit a zsinatok aktáiból ismerünk, Valensnek hívták.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5702 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x