Ésszel fel nem fogható - interjú egy modern sámánnal
Címlap / Ezotéria / Ésszel fel nem fogható - interjú egy modern sámánnal

Ésszel fel nem fogható - interjú egy modern sámánnal

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-30

Látomások, segítőkész erőállatok és gyógyulás. A sámángyógyászat rejtelmeiről beszélgettünk Szigeti Gusztávval.  


Rendezvénynaptár
Sokan nem hiszünk benne, azonban tény, hogy egyre többen fordulnak a gyógyszeres kezelések helyett természetgyógyászokhoz, sámánhoz, vagy a füves emberhez problémáikkal. Hogy hisznek-e benne, vagy csak már végső elkeseredésükben keresnek valami utolsó mentsvárat, amelybe kapaszkodhatnak hitük minden erejével, azt persze mindenkinek a maga tisztje eldönteni. Ami viszont tény: sokszor nem is vagyunk kíváncsiak ezekre a gyógyítókra, pedig attól, hogy nem hiszünk bennük, még lehet, hogy működik, amit csinálnak. Lehet, hogy ő sem hisz abban, hogy egy ingerszegény irodában a számítógép előtt ülő ember ideális életet él, és munkájával érdemlegeset alkot, pedig mi váltig állítjuk, hogy a mi munkánk fontos! Az övé is az, hiszen gyógyít, úgyhogy vegyük a fáradtságot és legalább ismerjük meg a világát, és, hogy hogyan is csinálja azt, amit!-    Mi jellemzi ezt a sámángyógyászatot?

-    A sámángyógyászat annyiban különbözik a nyugati orvostudománytól, hogy a nyugati világban általában a tüneteket kezelik. De ez ugye elcsépelt dolog mára már. Elmész egy keléssel a hátadon, megnézik hogy az micsoda, azonosítják, hogy mitől lehet és kész. De az hogy te ki vagy, milyen hangulatod van, hány éves vagy, miért mentél oda, és hogyan éltél idáig, az nem érdekel senkit sem. Kivágják, kikanalazzák és kész, mehetsz haza! Az hogy neked újonnan kiújul majd párszor, az őket nem érdekli. A sámángyógyászat meg azt nézi, hogy te ki vagy! Ha egy igazi sámán rád néz, mindent fog tudni rólad, amire arra az alkalomra szüksége van. Nem minden sámán tud mindent gyógyítani, sőt igazából vannak olyan kultúrák, ahol egyenesen azt mondják, hogy egyes betegségtípusokat más és más ember tudja kezelni. A gyógyító megnézi, hogy te ki vagy, hogyan kerültél ebbe az állapotba, hogyan tud ezen segíteni, illetve tud-e egyáltalán?

-    Hogyan lehet ezt megtanulni? Hogyan lesz valakiből sámángyógyító?

-    A sámán létnek kultúránként más és más feltételei voltak régen. Volt, akit azért neveztek ki táltosnak, mert nem jól álltak a fogai, akárcsak nekem, szóval az indiánoknál én már kiválasztott lettem volna egy ilyen fogsorral. De szokták mondani ezt a 6 ujjal vagy a foggal született, meg mindenféle fizikai jelekkel rendelkező emberekre, hogy ők sámánok. Nagyon sok kultúrában, ahogyan a magyaroknál is, ugye ott volt a táltos hit. Nem nagyon örültek neki ezek az emberek, akik ezt a címet megkapták, mert zaklatták őket a szellemek. Azt is mondták ebben a magyar pogány hitvilágban, hogy a szellemek elragadták, szétszaggatták a táltost darabokra, majd összerakták. Régebben a sámán kiválasztotta, hogy kit akart tanítani, és évek alatt felkészítette a delikvenst. A sámántudományt igazából életed végéig tanulod. Nincs olyan, hogy elvégeztem az orvosit, és akkor én már orvos vagyok. Rengeteg dolgot már maguktól fedeznek fel egy idő után. Egyrészt mert az öreg gyógyítók meghalnak, másrészt meg a sámán lét, nagyon magányos lét. Saját magát tanítja, saját maga által kitalált illetve a felülről sugalmazott dolgokat próbál ki, és ezeket alkalmazza. Manapság az emberek maguk szeretnének tanulni. Ma már van rá lehetőség, hogy elmenjenek egy tanfolyamra, vagy esetleg egy iskolába, és sámángyógyítókká váljanak.


-    Nálad ez hogyan kezdődött? Hol tanultad meg ezeket a dolgokat?

-    Úgy éreztem, hogy ez a gyógyítás bennem van, ez menne nekem. Majd elmentem egy ilyen sámántanfolyamra, amit aztán több másik követett. Ezek nagyon érdekes tapasztalások. Visszakanyarodva a tanfolyamokhoz, a sámán legtöbbször erőállatokkal dolgoznak. Én amikor először voltam, voltak már ott nálam okosabb emberek, akik mondták, hogy nekik már van, és ők már több ilyen tanfolyamon is jártak. Én meg mondtam, hogy nekem meg nincs, ahogy sokaknak sem volt. Legelőször is mindenki felhozta az erőállatát. Odaképzeled magad egy kedvenc helyedre, például egy erdőbe, ott van egy fa, és ennek a fának a gyökerén mész le ebbe az alsó világba, ahol a holtak szellemei meg az erőállatok vannak. Amikor lementél a fa gyökerén, egyszer csak ott állsz annak a világnak a kapujában, és odahívod azt az állatot, amelyik neked segíteni szándékozik. Ez az állat valószínűleg nagyon hosszú ideig, általában életed végéig veled marad. Általában több különböző helyzetből is megmutatja magát neked.

-    Milyen érzés volt, amikor először lementél ebbe a szellemvilágba?

-    Érdekes volt nagyon! Ott ugye nem ebben a dimenzióban mozogsz, úgyhogy abban a világban egy teljesen idegen ember vagy egy idegen lény és tényleg szükséged van arra, hogy ott téged vezessenek.


-    Nem féltél?

-    Nem szoktam így nagyon félni. Ha most ide bejönne egy anakonda, akkor félnék. De ezekről azért az ember ezt tudja, hogy nem a valós fizikai lét. Nem is értem azokat az embereket, akik benne vannak egy meditációban, és összecsinálják magukat. Most miért lenne bajom abból, ha jönne száz orrszarvú felém? A kutyát nem érdekli. Tehát én ezektől nem félek.

-    Kicsit térjünk vissza az erőállatokra! Pontosan milyen szerepet tölt be egy-egy ilyen állat a sámán életében?


-    Az én erőállatom egy kígyó. Elkezdtem utána olvasni és kiderült, hogy ő egy eléggé jó erőállat. Általában hívni kell, amikor gyógyítasz vele. Tehát le kell menni dobszóra, vagy valamilyen ütemes kattogásra, mormogásra megint ebbe a világba. A második utazásra már védelmet kell kérni, amit az erőállatod tud adni. Nagyon fontos, hogy azért vannak különböző erőállatok, mert ezeknek az erejét meg tudod kapni. A kígyó rengeteg féle erő felhasználását ismeri és nagyon fontos, hogy ezt az erőt föl tudd venni! Ez nagyban függ attól, hogy mennyire vagy készen erre.

-    Az mitől függ, hogy hány erőállatod van? Tapasztalattól vagy valami teljesen mástól?

-    Hát egyszerre egyet szoktak általában megkapni. De hogyha dolgozgatsz vele és lemész még legközelebb is ilyen helyzetekben, akkor megkérdezheted azt, hogy van-e még valaki, aki szeretne segíteni neked. Aztán ő is veled marad.


-    Milyen szerepet játszik a gyógyításban a dob? Honnan lehet beszerezni?

-    A dobolás nagyon érdekes a külső szemlélő számára. Általában saját magának készíti el a dobot a sámán. Én még nem tudom elkészíteni, ketten csináltuk egy dobkészítő mesterrel. Lent voltam nála Miskolcon két napig, és a családjával éltem. Én választottam ki a bőrt és én áztattam meg a patak vizében is. A sámánnak a dob az nem csak egy hangszer. Sőt egyáltalán nem hangszer. A népmesékben gyakran előfordul a táltos paripa. A táltos paripa az maga a sámán dob megtestesítője. Amikor a dobot kifeszítik és megszárad akkor lehet vele utazni. Kész dob esetén odatartják a tűzhöz, hogy felfeszesedjen a bőr. Ilyenkor van a legszebb hangja, és ilyenkor áll készen az utazásra, gyógyításra. A dob a gondolat sebességével „közlekedik”. Tehát a magyar hitvilág értelmezésében a sámán dob az én táltos lovam, ez egyértelmű. Ezért ezzel úgy is kell bánni! Nem csak levágom a sarokba és kész, hanem tisztelettel szabad csak kezelni és vigyázni kell rá, ápolni kell. Nekem a dobom a legfontosabb a sámángyógyításban, bár dob nélkül is lehet kezelni. Sokaknak azonban szükség van a dob hangjára az ellazuláshoz. Ez azért megy könnyen, mert a dob hangja a legősibb hangok közül való, mindenkinek ismerős valahonnan a hangja.

-    Van a dobodnak neve?


-    Persze. Éj mélyből fölzengőnek hívom.

-    Az emberek hogy fogadják, hogy te ilyenekkel foglalkozol?

-    Nem szoktam elmondani nagyon sok embernek, mert már azt is nehezen fogadják el sokan, hogy energiával kezelek. Nagyon ritkán tudom a sámántudományomat alkalmazni. Inkább azt várom, hogy odajöjjön hozzám az illető és azt mondja, hogy mindegy hogy hogyan, csak csináljak valamit! Ilyenkor szoktam felajánlani ezt a megoldást, de ezt nem lehet erőszakolni.


-    Egy ilyen kezelés elég egyszer vagy többször kell végigcsinálni?


-    Személyfüggő. Nálam jóval tapasztaltabb törzsi gyógyítók is néha másfél két napig kezelnek folyamatosan. Vagy ugyanennyi ideig táncolnak az állatnak, hogy azt a kezelést meg tudják csinálni, amire felülről kaptak utasítást, vagy intuíció alapján éreznek, és utána kezdenek neki. A sámángyógyító mindig maximális koncentrációval és energiával dolgozik. Ezért ezek a kezelések nagyon intenzívek. Úgy gondolom, hogy az egyik leghatásosabb gyógymód, amely létezésünk archetípusos alapjaiig visz vissza. Rájössz, hogy te csak egy kis pont vagy, akinek a természet segítségére van.

-    Milyen betegségeket tudsz ezzel kezelni?

-    Fizikai fájdalmakat és lelki problémákat. Igyekszem elég sok dolgot gyógyítani vele, de főleg intuíció alapján döntök, hogy adott esetben belekezdjek-e az ilyesfajta kezelésbe vagy sem.

-    Akit kezelsz, mit tapasztal? Csak be kell csuknia a szemét és hallja, ahogy dobolsz? Vagy ezt hogyan kell elképzelni?

-    Van egy folyamat. Általában körbe füstölöd, hogy letisztuljon róla az összes külső és belső gát, amely a fizikai világunk és létezésünk velejáróinak csökevénye. Ezáltal egy picit közelebb kerül önmagához, meg ehhez az egészhez, ráhangolódik. Utána végig tudsz rajta menni, megállapíthatod, hogy hol vannak a problémás pontok. Ha belekerülsz ebbe az állapotba, akkor egészen elképesztő dolgokat érezhetsz meg! A gócpontokat ilyenkor ki lehet tisztítani, meg lehet gyógyítani. Ha érzed, hogy vége van a kezelésnek, akkor megköszönöd a szellemeknek, a segítőidnek, a gyógyítandó fél lelki vezetőjének, majd a kezelt személynek is és kész. Kevesen mondják egy ilyen kezelés végén, hogy nem éreznek semmit, csak felállnak és néznek, hogy ez meg mi volt. És ez jó is így.


-    Hogyha neked valamilyen problémád van, akkor kihez fordulsz? Egy orvoshoz vagy sámángyógyítóhoz?

-    Van egy ismerősöm, akivel szoktunk dobolni. Előfordult már, hogy ő is kezelt így engem. Néha elmegyek orvoshoz is, de a körzeti orvosomat szerintem négy éve nem láttam. Megvan a rendes nyugati orvosnak is a világa, de esetemben csak a lehető legritkábban hagyatkozom rá.

Feledi Fruzsina

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 13819 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x