A csend Harmonet - Horoszkóp -Ezotéria - Jósda
Címlap / Ezotéria / A csend

A csend

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Ha a szellemi úton járó ösvényét szemügyre akarjuk venni, akkor pontosan látnunk kell, hogy az az ösvény hol kezdődik. Az ösvény akkor és ott kezdődik, mikor a jelöltnek sikerül kiszállnia a természet adta börtönéből. Sikerül felelevenítenie belső mesterével, a szívben lévő isteni elvvel a kapcsolatot. Azaz, képes valóban kapcsolatba kerülni a csenddel.  

A csend eleme maga a teljesség, az egység. A csend kezünkbe adja a misztériumok kulcsait. Ezelőtt minden fejlődésnek tűnő dolog csupán tapasztalatszerzés. Körforgás az időben.



H.P. Blavatsky, A csend hangja című könyvecskében így ír erről:

Akkor a belső fülnek szól a Csend Szava ekképpen:
Ha lelked élted napjában mosolyogva fürdik,
ha test- és anyagburkában vidáman dalol,
ha csalódásainak börtönében könnyet ont,
ha a mesterhez fűző ezüst fonalat elszakítni vágyik,
tudd meg, óh tanítvány,
hogy lelked akkor még a föld tulajdona.

Tehát a legelső valódi titok a csendben van. Pontosabban a szellemben lévő csend hangja maga az első misztérium. Amikor erre méltóvá válunk, az a lélek ébredésének pillanata. Eddig a pillanatig, bármerre is vezessen az utunk, valójában ezt keressük.

Erről szól a következő mese is:

Volt egyszer egy öreg király, aki egész életén át ide-oda utazgatott a világban. Az ismeretlent, valami valóban újat keresvén országról országra vándorolt. Élete végén azonban meg kellett állapítania, hogy a Föld semmi újat sem tudott neki nyújtani. Mégis tovább keresett, mert meg volt róla győződve, hogy lennie kell valaminek, ami biztosan teljesen más, mint minden egyéb, amivel valaha is találkozott.

Végül egy magas hegyhez ért, a világ legmagasabb hegyéhez, melyet nagyon nehéz volt megmászni. Mivel a király már nagyon fáradt volt a sok utazástól, elhatározta, hogy hét fiát küldi fel a hegyre, hogy keressék meg neki azt az ismeretlen „valamit”.



Hosszú és veszélyes vállalkozás volt ez. Amikor fiai végül visszatértek, a király türelmetlenül kérdezte, hogy találtak-e valamit.

„Apánk, megtaláltuk, amit kerestünk. Találtunk valamit, ami a Földön nem található.”
„Hogy nézett ki?” kérdezte izgatottan a király.
„Éppolyan volt, mint én” – mondta a legidősebb fiú.
„Bőre olyan, mint a krokodilé” – jegyezte meg a második.
„Akkora volt, mint a palota kapuja” – válaszolta a harmadik.
„Drágakövekkel kirakott koronát viselt” – kiáltotta a negyedik.
„Örült, hogy találkozott valakivel” – bizonygatta az ötödik.
„Egy légió állt mögötte, hogy megvédje” – fűzte hozzá a hatodik.
A kuszának tűnő válaszok hallatán a király csak még kíváncsibb lett, és azt kérdezte: „Milyen úton mentetek, hogy megtaláljátok az ismeretlent?”
A fiai részletesen elmesélték, hogy milyen fáradságos volt az utazásuk, és milyen veszélyekkel kellett megküzdeniük. Mindezt csak apjukért tették!
Ekkor az apának feltűnt, hogy a legfiatalabb fia még semmit sem mondott. „Hát te, legifjabb fiam, melyik úton mentél?” – kérdezte.
„A csend útján, apám” – hangzott a királyfi válasza.
„A csend útján? Hiszen nincs is olyan út, melyet így neveznek és a hegy csúcsára vezet. Pontosan követted a parancsomat, mint fivéreid?”
Bocsáss meg, apám! Be kell vallanom, hogy a palotában maradtam. Mikor éjszakánként az ablak előtt álltam, s ahogy a csillagos eget néztem és megbízásodon gondolkodtam, földöntúli nyugalom költözött a szívembe.

Ezt a történetet leírja az élet értelmét kutató, a végső válaszokat kereső nagy vágyakozását a földöntúli, isteni csend megtapasztalására. A hétköznapi életben előforduló számtalan érintést és megindultságot az ismeretlen, az igaz, az isteni csend – gyakran még nem tudatos – keresése okozza. Azt, hogy ez a csend „közelebb van hozzánk, mint kezünk és lábunk”, az anyagelvű társadalom emberének gyakran nehéz felfogni és elfogadni. Mégis, ez a csend nem is olyan megfoghatatlan, mint amilyennek tűnik.

Minden nap egy új lehetőség a csendre neked is. Az életed legkülönösebb titkait ott találod, ahova nem viszel be magaddal vágyakat, érzelmeket, gondolatot, elképzeléseket. Ott, ahol az önvalód egyszerűen csak megnyitod a szíved templomában a csendnek.

*forrás: Lectorium Rosicrucianum - Pentagram Magazin


 

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8060 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x