Mária: Szent szűz vagy csak egy alázatos szolgálóleány?...
Címlap / Ezotéria / Mária: Szent szűz vagy csak egy alázatos szolgálóleány?

Mária: Szent szűz vagy csak egy alázatos szolgálóleány?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-26

Miben értenek egyet a katolikusok és az evangélikusok? "A Szűz ma világra hozza az Örökkévalót, És a föld egy barlangot ajánl fel az Elérhetetlennek. Az angyalok és a pásztorok dicsérik őt  

 

"A Szűz ma világra hozza az Örökkévalót,
És a föld egy barlangot ajánl fel az Elérhetetlennek.
Az angyalok és a pásztorok dicsérik őt
És a bölcsek a csillaggal haladnak,
Mert Te értünk megszülettél
Kicsi Gyermek, Örök Isten!"
(Romanosz Melodosz: Kontakion)

A katolikus vallásúak Isten Anyját, a Boldogságos Szűz Máriát úgy tisztelik, mint a szentek sorában a legnagyobbat. Tőle, a keresztény hit és élet legtisztább forrásából származik Jézus Krisztus.
A múlt század fordulóján a katolikus egyházban a Mária tisztelet csúcspontra jutott. Úgy beszéltek erről a századról, mint Mária-korszakról. XIII. Leo, X. Piusz, XI. és XII. Piusz pápa enciklikáival, leveleivel és beszédeivel igyekezett a Mária-tiszteletet ébren tartani a hivőkben.

XII. Piusz pápa hitigazságként hirdette ki, hogy Mária testestől-lelkestől felvétetett a mennybe. A II. vatikáni zsinat Lumen gentium (A népek világossága) című okmányának 8. fejezetében pedig az áll, hogy az Istenanya egyben az egyház Anyja is, s ezt VI. Pál pápa 1964-ben hirdette ki.

De mára már a katolikus teológusok közt is felmerült a kérdés: „Miért kell Máriának olyan jelentős helyet elfoglalnia a hittételek között?” És megjelent egy sajátos formája az Isten iránti buzgóságnak: Egyedül Isten a szent, minden más elvetni való. Isten egyedülállóságának nincs konkurense, a szenteket, de még Máriát is mellőzni kell.
Századunk közepétől napjainkig egyfajta elhidegülés érezhető a Mária-tisztelet és ájtatosságok tekintetében. Eltűnőben lettek a Mária-ünnepek, a májusi és októberi ájtatosságok, válságos helyzetbe kerültek a rózsafüzér társulatok. A nép azonban megmaradt a Mária-tiszteletben, és tömegek látogatták még a szocializmus alatt is a kegyhelyeket.

A Mária-tisztelet hanyatlásának okát sokan abban látják, hogy az túlságosan is nyugati színezetű volt, erősen szentimentális és romantikus. A ma emberének, aki hangsúlyozza a tudomány létjogosultságát, az ember önállóságát és érettségét, ez már nem felel meg. Mások szerint a hanyatlás oka az volt, hogy a Mária-tisztelet nem eléggé megalapozott, hiányzik a teológiai-bibliai alapja. Ismét mások véleménye az, hogy a katolikusok ezzel Istent a háttérbe szorítják, amikor azt mondják, az út hozzá Márián keresztül vezet, s nem közvetlen módon. Ez árnyékot vet Krisztusra, aki az egyedüli közvetítő Isten és ember között, és a Szentlélekre is, aki egyedül képes a megszentelésre. Így egyes teológiákban és ekleziológiákban Máriának már nem jut hely, mert ha a hit csak elvonatkoztatott dolgok világa, akkor ennek a világnak nincs szüksége Anyára.

Napjainkban a katolikus teológia erőteljesebben a Biblia felé fordult és hangsúlyozták, hogy Mária élete szorosan összefűződik az isteni Üdvözítő életével, mint az anya élete a Fiáéval, ezért nélküle elképzelhetetlen az emberi üdvösség is. Mária, aki méhében foganta, megszülte és egészen a keresztig kísérete Jézust, vele elválaszthatatlanul összekapcsolódik. Mária ott van a betlehemi jászolnál és a kereszt tövében, a tehetetlen gyermek Jézusnál és a megfeszített Krisztusnál. Mária tehát ma is közbenjáró, szent.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4325 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x