Boldogtalan tanácsadók - barátnők és terapeuták
hirdetés
Címlap / Ezotéria / Boldogtalan tanácsadók - barátnők és terapeuták

Lukács Tünde

Boldogtalan tanácsadók - barátnők és terapeuták

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-23

Sok dolog van, ami tönkre tehet egy párkapcsolatot. Lehetnek a félelmeink, a szülők véleménye, a társ félrelépése, egy betegség, egy nehéz élethelyzet. Mégis, ami a leggyakoribb panasz az ismerőseim körében, és sajnos én magam is megtapasztaltam, az a barátok, barátnők tanácsai. Hiszen mindenki olyan szívesen szól bele a másik életébe.  


Rendezvénynaptár
Tanácsokat osztogatunk, de azt elfelejtjük közben, hogy tanácsot adni csak a saját élettapasztalatainkból kiindulva tudunk. Amiről nincs tapasztalatunk, arról hogyan tudnánk tanácsot adni? És a tanácsadás már félre is ment. Amikor barátnők panaszkodnak egymásnak, általában közösen szidva a barátjukat/férjüket, hogyan tudnának olyan tanácsot adni a másiknak, ami emeli a kapcsolatot, tisztázza a félreértéseket, és békíti a feleket? Ilyenkor egy hasonlóan gondolkodó barátnő/barát tanácsa legtöbb esetben csak olaj a tűzre. Hisz akinek még sosem volt boldog párkapcsolata, az nem tud mesélni a boldog együttélésről.

Nemrégiben egy anya-lánya beszélgetés fültanúja lehettem. Az anya egy nehéz sorsot hordoz, és a férfiakkal sosem volt szerencséje. Lányának magyarázta el, hogy minden férfi egyforma, csak kihasználják a nőket, szerelmesnek lenni pedig amúgy is hülyeség, és inkább egy gazdag partnert kellene keresni. Gazdag férj meg azért lenne jó, hogyha esetleg a férfi elhagyná, akkor ne maradjon a lány anyagi csődben. A hölgy hiába magyarázta, hogy őt nem fogják elhagyni, mert ők nagyon szeretik egymást, az édesanya erre a következőt válaszolta: majd meglátod, ha téged is megcsalnak.
Ebben a szituációban sajnos az édesanya a saját kapcsolati tragédiáit vetítette ki lányára. Mentségére legyen mondva, mint ahogy általában a legtöbb tanácsosztogató barátnőnek is, nem tudatosan akar ártani, tudattalanul tesz keresztbe a másiknak. Itt az édesanya tudattalanul azt sugallta lányának, majd meglátod, ha megcsalnak téged is, vagyis élj te is olyan életet, amilyet én éltem. Legyél te is olyan szerencsétlen a szerelemben, mint én voltam. Sajnos ezt a gyermekek sok esetben be is teljesítik. Nem mernek szüleiknél jobban, boldogabban élni.
 
 
 
 
 
A baráti tanácsok alapja legtöbbször saját sérült tudatalattink. Amitől félünk, arra figyelmeztetjük a másikat is, felhívva a figyelmét arra, hogy ez vele is biztosan be fog következni. Amit még megfigyeltem az évek során, hogy azok, akik boldogtalanok egy kapcsolatban, nem szeretik nézni mások boldogságát. Ők szintén tudattalanul, de a társ ellen hangolják a barátot, ismerőst. Tanácsaikkal általában felerősítik azokat a problémákat, amelyek alap esetben még megoldhatóak lennének. Mégis, mire a tanácsot kérő szakemberhez kerülne, sokszor már nem lehet megmenteni a házasságot, együttélést.
Hasonlóan működnek az esténként iszogató férfiak baráti beszélgetései. Egy rossz házasság minden fájdalmas élményét rá lehet zúdítani a beszélgetőpartnerre, aki egyébként is fél az elköteleződéstől, és ezek után rettegni fog. Meglehet, saját kapcsolatában nyoma sem lenne a haver által előre jelzett gondoknak.

Gyakoriak a következő „jó tanácsok”:

- rúgd ki
- mire vársz még, ha eddig nem lépett már nem is fog
- nekem is pont ezt mondta a férjem, és nézd meg mi lett belőle
- én is elváltam, és jól tettem
- biztos megcsal, azért jár későn haza /vagy csinál bármi „gyanúsat”/
- mióta egyedül élek sokkal boldogabb vagyok /ami általában nem igaz/
- minden férfi egyforma gazember, előbb utóbb a te párod sem lesz különb
- majd meglátod, ha megnősülsz te is

 
 
A sort lehet folytatni még számtalan hasonló jó tanáccsal.
A tanácsadás veszélyei sajnos nem állnak meg a baráti szinten, hanem tovább mennek például a terapeuta-kliens viszonyra is. Azok a terapeuták, akiknek munkájában szerepet játszanak a megérzések, a különböző információk tudatosítása, főleg mellényúlhatnak. Egy kliensem mesélte el, hogy az asztrológusa nagyon jó elemzéseket készített neki, amely minden téren megállta a helyét egészen addig, míg végül túl sok információt tudott meg róla, és attól kezdve elkezdte az elemzésekbe belevetíteni a saját megoldatlan problémáit. Ezért ajánlatos, ha olyan segítőt választunk, aki nem rendelkezik rólunk túl sok információval, legalább is ne kerüljünk túl közeli baráti viszonyba terapeutánkkal. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor a családállítással is így van e, hiszen vannak, akik visszajáró kliensek. A módszer előnye az, hogy bár a terapeuta mindig ugyanaz, a segítő résztvevők mások. És mint tudjuk, a terapeuta beleszólása ennél a módszernél minimális, hisz a történéseket nem ő irányítja. A „mező” pedig nagyobb és erősebb annál, minthogy befolyásolni tudjuk.

Mi a megoldás tehát? Én a saját életemben egy nagyon egyszerű megoldást alkalmazok. Nem hallgatok senkire, csak a saját megérzéseimre. Még akkor is, ha annak mindenki az ellenkezőjét mondja. Ugyanis senki nem tudja jobban a válaszokat kérdéseinkre, mint mi, magunk. Minden válasz ott van bennünk, legfeljebb nem merünk még szembenézni a valósággal. Ebben tud segíteni a szakember.
 
 
[ 7922 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x