Milyen testben szeretnél élni?
Címlap / Ezotéria / Milyen testben szeretnél élni?

Milyen testben szeretnél élni?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-29

Gondoltál már arra, hogy megváltoztass valamit a testeden? Fel tudod idézni, mikor jutott eszedbe először? Mi volt vele a célod? Szárnyakra vágytál, esetleg szivárványszínű loknikra? Fürgébb lábakra, vagy épp sellőuszonyra? Mikor kezdett a változás iránti vágy hátterében az esztétikum megjelenni? Mikor vált a tested puszta viszonyítási rendszerként funkcionálni a szépségideálok világában? Gondoltál már arra, ha valóban meg tudnád változtatni a tested olyanra, amire vágysz, vajon ugyanaz a személy maradnál-e, mint aki most vagy?  

 

A testünk része annak, akik vagyunk. Mindaz a tapasztalat, ismeret, tudás, mely a testünk megjelenésére, s annak képességeire vonatkozik, születésünktől kezdve folyamatosan épül, formálódik, változik bennünk. Erre az ismeretanyagra főként a környezetünk visszajelzései, valamint a saját élményeink, megfigyeléseink vannak hatással.

Gyermekkorunktól kezdve reflektál ránk a világ. A visszajelzések hatására megtanuljuk, hogy kék-e a szemünk, vagy barna a hajunk. Elmondják, hogy ügyesen mászunk-e fára, vagy esetleg a gyöngyfűzés az, amiben jeleskedünk.

A verbális vagy nonverbális visszajelzésekkel párhuzamosan saját magunk is tapasztalatot szerzünk a testi működésünkről, annak minőségéről, s a világra gyakorolt hatásáról, így mire iskolába kerülünk, már nagyon sok ismerettel rendelkezünk a fizikai megjelenésünkről, saját képességeinkről, önmagunkról.

Ez a tudás azonban nem állandó. A test érése, fejlődése, majd öregedése révén folyamatos változásban van.Először a kamaszkor által előidézett biológiai változások lesznek azok, melyek komoly hatást gyakorolnak rá. A testarányaink ekkor megváltoznak, a fizikai megjelenésünk jelentősen átalakul. A mozgáskoordinációnk ideiglenesen diszharmonikussá válhat, a másodlagos nemi jelleg megjelenése pedig idegenné teheti a testet, mely reggelente a tükörből visszanéz ránk.

Mindezen változások szükségszerűen hatást fognak gyakorolni az énképünkre.

Ebben az életkorban a kortársak véleménye válik meghatározóvá, őket megfigyelve döntünk arról, hogyan vélekedünk bizonyos dolgokról, legyen az akár a saját testünket, vagy annak képességeit jellemző tulajdonságok megítélése. A népszerűség, a sikeresség felnagyíthatja, míg a mellőzöttség, a kudarcélmény csökkentheti az önértékelésünket.

Ebben az életkorban választunk először olyan példaképeket, modelleket tudatosan, akikre hasonlítani szeretnénk. Bizonyos esetekben nem csupán a megjelenésük, hanem a kommunikációs stílusuk, a mimikájuk, a gesztusaik szintjén is utánozzuk őket. Az azonosulás révén pedig akár az értékrendjüket, politikai nézeteiket, vallási meggyőződéseiket is átvehetjük. Mindez része a szociális tanulási folyamatnak, melynek során a személyiség is formálódik.

A felnőttkorra aztán már stabil személyiségstruktúrával, és testképpel vágunk neki az előttünk álló életfeladatoknak. Ideális esetben ekkorra már ismerjük, elfogadjuk és értékeljük önmagunkat. A tökéletlenségeink ellenére jól érezzük magunkat a bőrünkben.
Csakhogy az uniformizált szépségideálok világa folyamatos veszélyt jelent a belső harmóniánkra.

A média azt közvetíti felénk, hogy sosem lehetünk teljesen elégedettek önmagunkkal. Sokan ezért görcsösen igyekszünk az adott kor és kultúra által meghatározott szépségideáloknak megfelelve álarcok mögé rejteni a saját szépségünket. Olyan frizurát választunk, úgy sminkeljük magunkat, olyan módon öltözködünk, ahogyan azt a számunkra ideálként megjelenített nők esetében látjuk. Olyan testformákra és idomokra vágyunk, melyekkel a divatmagazinok címlapjaink találkozunk.

Pedig szépek nem attól leszünk, hogy hasonlítunk egymásra. A szépség titka a sokszínűségben, a változatosságban, az egyediségben rejlik. Abban a fajta harmóniában, amit csak önmagunkra reflektálva élhetünk meg.


Ha változtatunk a megjelenésünkön, az szükségszerűen hatni fog a testképünkre, valamint változást előidézni az énképünkben. A változás lehet pozitív jellegű is, a média azonban többnyire olyan beavatkozásokra, változtatásra ösztönöz bennünket fogyasztókat, melyek az önös érdekeiket szolgálják, nem pedig a mi egyéni és valós szükségleteinken alapulnak.
Bár a profitorientált szemlélettől vezérelt szépségipar azt hirdeti, hogy boldogok csak akkor lehetünk, ha önmagunkat az aktuális divat trendek mögé rejtjük, a valóság az, hogy boldoggá és elégedetté csak a saját testünkkel harmóniában élve válhatunk.

 
 
Ennek a harmóniának a megéléséhez ugyan szükség lehet a változásra, a változás azonban nem válhat önmagában céllá. Mindössze eszköze annak a folyamatnak, melynek révén jobban megismerve önmagunkat, és felfedezve az értékeinket, képessé válunk megmutatni a világ számára a megismételhetetlen egyediségünket.
 
 
 
[ 4903 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x