Fogadalmak nélkül boldogan? 6 dolog, ami miatt érdemes a célkitűzések...
Címlap / Ezotéria / Fogadalmak nélkül boldogan? 6 dolog, ami miatt érdemes a célkitűzések iránt elköteleződni!

Fogadalmak nélkül boldogan? 6 dolog, ami miatt érdemes a célkitűzések iránt elköteleződni!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az újév első napján szinte kényszert érzünk arra, hogy bizonyos fogadalmakat tegyünk. Ezek jó részéből azonban többnyire semmi nem lesz. Fogadalmak helyett ezért érdemesebb inkább reális célkitűzéseket megfogalmazni. Hogy miért? Mert az elérésükért tett erőfeszítések fokozzák a boldogságérzetet!  

Pszichológiai kutatásokból kiderül, hogy azok az emberek, akik valami számukra fontos cél elérésére törekszenek - mint amilyen például egy szakma elsajátítása, egy utazás megszervezése, vagy egy hobbi tökéletesítése – boldogabbak, mint azok, akiknek nincsenek konkrét célkitűzéseik.
Boldoggá azonban nem önmagában a cél elérése tesz, hanem az érte tett erőfeszítés, küzdelem és munka, ill. az azt követő sikerélmény. Ahogyan Zig Ziglar mondja: „Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.


Nem csupán a boldogság átélése miatt lehet azonban érdemes erőfeszítéseket tenni egy-egy cél elérése érdekében. Az elköteleződés számos egyéb előnnyel is járhat:

1. Időstrukturálás
Ahhoz, hogy képesek legyünk elérni a célunkat, meg kell tanulnunk beosztani az időnket. A célok eléréséhez sokszor részcélokon keresztül vezet az út, melyek teljesítéséhez konkrét időpontokat érdemes kitűzni, hogy később ellenőrizni tudjuk az eredményeket.
A célok értelmet adnak az életünknek, melyben az időnek is megváltozik a szerepe. Értékesebbé, tartalmasabbá, ellenőrizhetőbbé válik.

2. Együttműködés
Céljaink elérése során gyakran lehet szükség arra, hogy közben másokkal együttműködjünk. Ennek megtanulása önmagában nagy előnyt jelenthet a szociális készségeink fejlesztése szempontjából, miközben a célkitűzés egyes lépései új embereket, és kapcsolatokat hozhatnak az életünkbe, mely révén kölcsönösen gazdagabbá válunk.

3. Rugalmasság
Egy-egy cél eléréséhez sokszor más utat kell választanunk, mint azt korábban gondoltuk. Akadályokba ütközhetünk, bizonyos korlátaink miatt változtatásra kényszerülhetünk, épp ezért szükség lehet arra, hogy időnként módosítsunk, finomítsunk, újratervezzük a megvalósítási tervet. Ehhez kellő rugalmasságra, vagy annak elsajátítására van szükség, ezt pedig később más területen is hasznosíthatjuk.


 

4. Biztonság
Annak, akinek céljai, valamint az azok eléréséhez szükséges tervei vannak, inkább érzi azt, hogy kontrollt gyakorol az élete alakulása felett, mely növeli a biztonságérzetét.

5. Önbecsülés
A célkitűzések nem csupán az életünk alakulása feletti kontroll érzésének átélését teszik lehetővé. Általa az önmagunkba vetett hit is erősödik, ez pedig határozottabbá, magabiztosabbá tehet. Segítségével nő az énhatékonyság és önbecsülés szintje.

6. Önmegvalósítás
Annak számára, akinek céljai vannak az életben, melyek eléréséért konkrét lépéseket tesz, többé nem kérdés, hogy mi értelme van nap-nap után dolgozni, küzdeni, olykor lemondásokkal teli döntéseket hozni. Az, akinek terve van, hogyan érje el egy bizonyos célját, tudja, mit miért tesz, ezáltal értelmet talál a mindennapokban, hasznosnak érezheti azt, amit tesz, hasznosnak élheti meg önmagát.

Az emberi elme racionalizál, ezért semmi sem teszi annyira demotiválttá az egyént, mint ha úgy érzi, nincs értelme annak, amit csinál.
Lelkessé, motiválttá mindig az tesz, amit értékes, fontos tevékenységnek ítélünk meg. Egy-egy hosszú távú cél elérése érdekében pedig a pillanatnyi lemondás és/vagy áldozatvállalás is könnyebben teljesíthetőnek tűnhet.

Fogadalmak helyett tehát érdemesebb inkább konkrét vagy hosszú távú célkitűzéseket megfogalmazni - akár az újévtől függetlenül - melyek nem csupán abban segíthetnek, hogy elérjük azt, amire vágyunk, hanem az elérésükre irányuló erőfeszítések során számos olyan előnnyel kecsegtetnek, melyek révén hasznosabbnak, magabiztosabbnak, boldogabbnak élhetjük meg önmagunkat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2089 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x