Napi 20 perc színezés csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt...
Címlap / Ezotéria / Napi 20 perc színezés csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt

Napi 20 perc színezés csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-22

Fáj a gyomrunk, rosszul alszunk, egyre gyakoribb a fejfájás... Feltűnt már, hogy a tévéreklámok között rengeteg a nyugtató, altató, görcsoldó ajánlat? És az sem véletlen, hogy világszerte óriási siker a felnőtteknek szóló színezőkönyv. Hogy mi a kapcsolat a kettő között?  

 

Az élet stresszes. A nap 24 órájában zsonglőrködünk az idővel, hogy minden területen megfelelően teljesítsünk – szülőként, párkapcsolatban, munkahelyünkön és ki tudja hány helyen – közben pedig egyre több testi nyavalya képében jelentkezik a stressz hatása.

A John Hopkins Egyetem kutatói azt vizsgálták, vajon miért rajonganak felnőtt emberek például a mandalás színezőkért. Arra jöttek rá, hogy már napi húsz percnyi – különösen az előre megrajzolt mandalák, részletgazdag, pozitív érzéseket kiváltó rajzok – színezése olyan fokú szorongásoldó hatást vált ki, mely akár két-három napig is nyugalommal tölti el az embert. Megállapításuk szerint a színezés kiváltotta agyi tevékenység egyfajta alternatíva a meditációra.

A mandala – a harmónia, teljesség, a végtelen természet, az univerzum – szimbóluma, mely segít az úgynevezett meditatív állapot elérésében. Bár a mandalák rajzolása, színezése intenzív összpontosítást igényel – tehát éberek maradunk –, testünk mégis nyugalmi állapotba kerül, izmaink ellazulnak, a vérnyomásunk és a pulzusunk csökken, a stressz okozta feszültség oldódik.

Nancy Curry és Tim Kasser pszichológia professzorok szerint a fontos döntések, vizsgák előtt is nagy segítséget jelent a színezés adta agyi változás. „Ha legalább három egymást követő napon minimum húsz percet arra szánunk, hogy félretegyük a telefont, az e-maileket és minden más sürgető dolgot, és csak élvezzük a színezés nyugalmát, a kreatív alkotás szorongáscsökkentő hatását akár egy hónapig is élvezhetjük.”

Az Amerikai Művészeti Terápiás Társaság azzal magyarázza a felnőtt színezők világsikerét, hogy „a színezés segít feltárni az érzéseinket, harmonizálni az érzelmi konfliktusainkat, megismerni önmagunkat, fejleszteni a szociális készségeinket, kezelni a függőségeinket, csökkenteni a szorongásunkat, és ugyanakkor növelni az önbecslésünket. Színezni tehát nem csupán kikapcsolódás, de szinte egy otthoni, élményteli terápia is.”


A színezés során nincs jó vagy rossz megoldás. A lényege, hogy élvezzük a magunkra fordított időt, melyet kiszakítva töltünk a napi problémákból, a zsúfolt időbeosztásból. A szakértők szerint igen sokat tehetünk a boldogságunkért, ha – nem törődve mások véleményével – a szorongást okokzó események előtt 20 percet színezéssel töltünk. Jó alkalom erre például az ebédszünet is.

Horváth Angéla művészetterapeuta szerint a színezés arra is alkalmas, hogy például a kamasz gyerekünkkel, vagy például a sokszor annyira másképp gondolkodó édesanyánkkal közelebb kerülhessünk. „A Varázslatos angyalok és mandalák című könyv karácsonykor várt a fa alatt. Az érettségiző lányunkat és engem egy-egy példánnyal lepett meg a férjem. Először fura volt, hogy bár ugyanaz a könyv, mégis más a borítójuk, de most nagyon jó, mert nem keverjük össze. Anitával együtt színeztünk, és karácsony után azonnal rendeltünk még, mert a húgom is kedvet kapott hozzá. Most egymásnak mutogatjuk, hogy mit hogyan csináltunk. Ráadásul a színezés egy csomó emléket visszahozott kislánykoromból. Rengeteget meséltünk és nevettünk közben, nagyon jó, hogy így összehozza a különböző generációkat.”

A színezés tehát tökéletes kikapcsolódás, regenerálódás ha magunkban vagyunk, de akkor is, ha a családdal, barátokkal együtt végezzük. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a munkánkra és a tanulásra is jótékony hatással van, hiszen szórakozás közben gyakoroljuk a hosszabb időtartamon keresztül tartó fókuszálást, a figyelmünk összpontosítását is.

ezoterikuskonyvek.hu

 
 
[ 7926 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x