Vénusz az Isteni bolygó
Címlap / Ezotéria / Vénusz az Isteni bolygó

Vénusz az Isteni bolygó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

A Vénusz bolygó a nőiesség, a szépség, a szerelem kifejezője. A görögök Afroditéként tisztelték. Sokáig a Föld ikertestvérének tekintették. A mai, vénuszi napon ismerjük meg Vénusszal!  

A Vénusz bolygó a nőiesség, a szépség, a szerelem kifejezője. A görögök Afroditéként tisztelték. Sokáig a Föld ikertestvérének tekintették. A mai, vénuszi napon ismerjük meg Vénusszal! A Vénuszt soráig a Föld ikertestvérének tekintették, mivel mérete, tömege és a Naprendszerben elfoglalt helyzete a Földéhez hasonló. Mára kiderült, hogy a bolygónktól jelentősen eltérő égitest, élete elején a Földhöz hasonló volt, de aztán "rossz útra tért", és mára forró pokollá változott a felszíne.

A Vénusz bolygó légköre
A Vénuszt sűrű széndioxid légkör borítja, az atmoszféra tömege közel 100-szorosa a Földének. Emiatt nagyon erős a légkör üvegházhatása. Ez több mint 400 fokkal emeli a felszíni hőmérsékletet, így alakul ki a felszínen a 450-500 °C forróság és a földfelszíni nyomás 90-szerese. A légkörben 40-70 km-es magasság között kénsavas felhők húzódnak, de az ezekből hulló savas első még a felszín elérése előtt elpárolog. A sűrű légkörben megszűrt napfény sárgás-vörösesen érkezik a felszínre, ahol 4-6 km a látótávolság. A tájat a melegtől feltöredezett kőzetek törmeléke borítja. A légkör erős üvegházhatása és nagy hőkapacitása miatt nincsen napi hőingás, mindig és mindenhol közel ugyanakkora a hőmérséklet.

A Vénusz bolygó felszíne
A bolygó felszínét a sűrű légköre miatt közvetlenül nem láthatjuk. Így a felszíni alakzatait a körülötte keringő űrszondák radartérképei alapján ismerjük csupán. Ezeken is számos érdekes alakzatot találhatunk. A bolygó domborzata különbözik attól, ahogyan a Földünk festene, ha az óceánokat eltávolítanánk róla. A Vénusz szín-magasság ábrázolású képein a mélyebb kék árnyalatú területekből elszórtan emelkednek csak ki magasabb részek, így nem alkotnak összefüggő kontinenseket. Ezek kisebb, kivastagodott kéregrészek lehetnek. A Vénuszon feltehetőleg egy típusú kéreg van, ellenben a Föld kontinentális és óceáni kéregtípusokkal. Felszíne kozmikus léptékkel mérve fiatal, max. 0,5-1 milliárd éves. Nagy részét vulkáni lávasíkságok borítják, tűzhányói még ma is aktívak lehetnek! Elnyúlt hegyvonulatok is vannak a Vénuszon, de nem olyan kiterjedtek, mint pl. a Földön, az ütköző kőzetlemezek peremén keletkezett gyűrt hegységek. (Bővebben itt olvashatunk a Vénusz bolygóról!)

Vénusz – Afrodité; a szerelem és a szépség istennője.
Homerosnál Zeusnak és Dionénak leánya. Hesiodos szerint a tenger habjából támadt, midőn a Kronos által kiherélt Uranosnak nemzőszerve Kythera szigete mellett a tengerbe esett (innen A. mellékneve: kytherai, cytherei istennő); a tenger habjából kiemelkedő A. (görögül A. Anadyomene) azután Cyprus szigeténél szállott partra. A tenger habjából felmerült istennő mondája keleti eredetű és elő-Ázsiából jutott a görögökhöz.

Örökölt mítosz
A szírek szerint az istennőt galamb költötte ki abból a tojásból, melyet halak az Eufratesben találtak és a partra toltak. Afrodité egész tisztelete görög és keleti vallási elemeknek korai vegyületéből keletkezett. Az elő-ázsiai régi semita népek Astarte (Astar, Istar, Astoret) néven tisztelték a növény- és állatvilágban tapasztalható termékenységnek előidézőjét, ki a földön minden életet nedvességből fakaszt. A görög szellem átalakító hatása alatt a női termékenységet megszemélyesítő Astartéból idealizálva a szerelem istennője lett.

Afrodité öve
Afrodité egyaránt uralkodik isteneken és embereken, övében van összegyűjtve mindaz a csábos erő, bűbájos varázs, melynek senki sem állhat ellen. Ő a legszebb az istennők között, a szépségversenyben Páris neki itéli oda az aranyalmát. Afrodité tisztelete az ókori görögök között általánosan elterjedt, legjobban mégis a tengermelléki városokban tisztelték; ő, a tenger szülötte, ugyanis különös védelmében részesítette a hajósokat s kedvező utat biztosított nekik a tengeren.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 9201 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x