Alma, ahogy még nem gondoltál rá!
Címlap / Alma, ahogy még nem gondoltál rá!

Alma, ahogy még nem gondoltál rá!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

Most még csak a menőbb, szinglis helyeken kérnek a csajok, cidert, a skandináv országokban, Nagy Britanniában, Franciaországban is hatalmas népszerűségnek örvend. A különböző almafajtákból és változó alkoholtartalommal készülő ciderek története régre nyúlik: a cider héber eredetű, a shekar (erős, erjesztett ital) szóra vezethető vissza, amely a normann hódítások révén a 9. században terjedt el, először a szigetországban.  

 


A nedű közismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Oxford English Dictionary 1315. évi kiadásában már “cider” szócikk is szerepel.
 
 Amit a ciderről tudni kell…

• Az Édenkertben említett alma is jelzi, hogy maga a gyümölcs már a Bibliai időkben is jelen volt.

• A cider héber eredetű, a shekar (erős, erjesztett ital) szóra vezethető vissza, amely a normann hódítások révén a 9. században terjedt el, először a szigetországban.

• A nedű korai közismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Oxford English Dictionary 1315. évi kiadásában már "cider" szócikk is szerepel.

• A cidert itthon nevezik almabornak vagy almasörnek is.

• ”Szólítják” még cidre-nek (Franciaország, Belgium, Anglia), sidra-nak (Spanyolország), apfelwein-nek, apfelmost-nak, saurer most-nak (Németország, Ausztria) is.


•Egyes vidékeken szokás az alma mellett – vagy helyett – körtét is használni.

•A cider ötvözi a hagyományos sör és a bor kedvelt tulajdonságait: Szénsavassága, hűsítő jellege miatt a sörre, gyümölcsössége miatt a borra is hasonlít.

•Bár az évszázadok során népszerűsége ingadozott, a 21. században újra virágkorát éli.
•Angliában a leggyorsabban növekvő ital kategóriává nőtte ki magát az utóbbi években, ahol szinte nincsen pub csapolt cider nélkül.

• A skandináv országokban és Franciaországban is hatalmas népszerűségnek örvend.

•A the Guardian napilap az „új Chardonnay” néven emlegeti.

•A cider jellemzően almából, erjesztéssel készített, üdítő hatású szénsavas alkoholos ital, melyet ideális esetben, jéggel teli pohárban szolgálnak fel, így nyeri el optimális fogyasztási hőmérsékletét.

• Alapesetben almából készül, amit ledarálnak, kipréselnek, majd viszonylag alacsony hőfokon (5-10 C°) erjesztik. A cukor teljes erjedése előtt, fejtik, és légmentesen lezárják. Ezt követően tovább erjed, így lesz a keletkező szén-dioxidtól kellemesen buborékos.
 

A Somersby alma ízű cidere 4,5 %-os alkoholtartalmának köszönhetően, könnyű felfrissülést nyújt a nyári hőségben, akár munka után, egy buliban a barátokkal, vagy egy koraesti grill partyn.

A nyár trendi, új itala csak természetes összetevőket tartalmaz, 15% valódi almalével, annak erjesztésével készül. Kellemesen frissítő ízét jéggel fogyasztva élvezheted ki a legjobban. Itthon 0,33 literes üveges kiszerelésben, számos pubban és üzletben rábukkanhatsz. Kóstold meg Te is a nyár legújabb slágerét!

Csatlakozz a Somersby facebook oldalához >>

 
 
[ 332 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x