A főnökidomítás 4 alaptörvénye
Címlap / Karrier / A főnökidomítás 4 alaptörvénye

A főnökidomítás 4 alaptörvénye

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-25

Eszes a főnököd? Vagy inkább nehéz felfogású? Esetleg egy despota? Eláruljuk, mire számíthatsz tőle. Előléptetésre, nagyobb profitra, túlórákra, vagy éppen sikerekre? Rajtad is múlik!  


Rendezvénynaptár

Eszes főnök + eszes alkalmazott = profit
A legjobb párosítás. Mindenki a helyén van, és mindenki tudja a feladatát. Sajnos Magyarországon egy 2001-es felmérés szerint a vezetők mindössze 5%-a eshet ebbe a kategóriába. A legtöbben ugyanis nem tudják kiaknázni alkalmazottaik szellemi képességét a saját előmenetelük és a vállalat céljainak érdekében. Akik itt dolgoznak, állásukat és fizetésüket biztosnak tartják, és nehezen csábíthatók más munkahelyekre.

HarmoNet-tipp: Ha mégis új munkát keresel, itt válogathatsz! >>

Eszes főnök + hülye alkalmazott = termelés
Amikor a főnök olyan embereket gyűjt maga köré, akik szorgos hangyákként dolgoznak, a termelékenység egy ideig megnőhet. Ha a fluktuációs ráta nagysága (az emberek cserélődése) nem viseli meg különösebben a vállalatot, akkor ez a modell a pénztermelés szempontjából még akár sikeresen működhet is. Itt azonban nem lesznek boldogok az alkalmazottak, hiszen állásukat nem láthatják biztosnak. A főnök számára sem igazán jó az ilyen kollektíva, hiszen nincs kitől tanuljon, nincs számára húzóerő. Egy idő után a főnök az ilyen helyeken kiég.

Hülye főnök + eszes alkalmazott = előléptetés
Ha az alkalmazott okosabb, mint a főnök, egyszerűen túl tud járni az eszén. Ha a vállalat jól működik, a természetes kiválasztódás alapján előbb-utóbb az alkalmazott átveszi a főnök helyét. Ha azonban ez nem működik, úgy a beosztott kinőheti magát és egy eszes főnök mellett eladhatja például az összes kulcsügyfél adatát a konkurenciának. Az ilyen vezető hatalmas hiba minden vállalat életében.

Hülye főnök + hülye alkalmazott = túlórázás
Ahol se a főnök, se a beosztott nincs a helyén, ott őrületes fejetlenség uralkodik. Senki nem tudja, hogy ki irányít, így aztán vagy egy nagy hangú személy dirigálásától hangos az egész kollektíva, vagy mindenki arra fut, amerre jónak érzi, vagy a kedve tartja. Ez pedig összeomláshoz vezet. Az a vállalat, ahol a profit nem növekszik, a túlórák száma viszont hosszú időre megnő, valamit rosszul csinál a vezetés. Aki ilyen helyen dolgozik, érdemes elgondolkodnia – vajon tényleg a „hülye alkalmazott” kategóriájába akar-e tartozni?

Az emberek néha nem csak főnökeik, hanem saját motiváltságuk, egyéb belső céljaik miatt vannak egy munkahelyen. Érdemes azonban tudni, hogy a jó vezető mellett lehet csak jó munkát végezni. Ha Ön nem a jó vezető mellett van, akkor könnyen érezheti magát a „hülye alkalmazott” bőrében. Ha ki szeretne lépni, nagy elszánásra, és tiszta átgondolásra van szüksége.

A te főnököd milyen? Gyere és szidjuk együtt őket a HarmoNet fórumon! >>


- GK -

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 12361 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x