Nyomorturizmus - Miért jövedelmező szemétből élni?
Címlap / Karrier / Nyomorturizmus - Miért jövedelmező szemétből élni?

Nyomorturizmus - Miért jövedelmező szemétből élni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Minden nagyvárosnak vannak szegények által lakott részei, ám az afrikai, ázsiai, dél-amerikai metropoliszoknak egészen elképesztő méretű nyomornegyedei vannak, melyek az utóbbi időben kezdenek önálló életet élni. 

A világ legnagyobb nyomornegyedei
Ha sok-sok apró nyomornegyed összekapcsolódik, egy egész új város keletkezhet, amely lassan elkezd leválni, önálló élete lesz. Ez történik Nairobiban, Kalkuttában, Rio de Janeiróban. Ezekben a városokban a nyomornegyedek lakossága elérte az 1 millió főt, és az egymással már összeérő telepek egybekapcsolódva egy új, önálló várost képeznek, a „slum”-ot, nyomorvárost.


Slum, vagyis nyomorváros
A fogalom nem új keletű, de egyre újabb tartalommal telik meg. Soha ennyi ember nem élt még együtt ekkora nyomorban. Ezekben a ma már hatalmas kiterjedésű gettókban a szeméten kívül szinte semmi nincs, mégis millióknak ad otthont – jobb híján. A nyomornegyedek lakói eddig a város gazdagabb részeiben igyekeztek valami megélhetést találni: koldulás, lopás, alkalmi munka, szemétgyűjtés, de mostanra a hatalmas nyomorvárosok már önálló életre keltek. A legtöbben a szemétből élnek, ezekben laknak, ezt eszik, és ezzel keresik kenyerüket. Jellemző, hogy a negyedek is a szeméttelepek közelében alakulnak ki, és ez képezi a gettók központját.

Nincs törvény, rendőr, mentő, tűzoltó
A nyomornegyedek kívül esnek a törvényen, ide rendőr, vagy más hivatalos szerv be nem teszi a lábát, de nem jön mentő, vagy tűzoltó sem, ha baj van. A lakók teljesen magukra vannak utalva, és saját törvényeik szerint élnek. Ez leginkább az erősebb jogát jelenti. A legnagyobb problémát még sem a bűnözés jelenti, hanem az elképesztő egészségügyi körülmények, pontosabban azok teljes hiánya. Sem ivóvíz, sem tiszta ennivaló nincs, a legalapvetőbb higiénia is ismeretlen fogalom, sokan fertőző betegek, HIV fertőzöttek, terjed a kolera, a tífusz.

Hulladékgazdálkodás
Az itt élőknek esélyük sincs a kijutásra, ezért inkább megpróbálnak abból gazdálkodni, ami van. Ez pedig a hulladék. Ami újra hasznosítható, azt összeszedik, kigyűjtik, ami elégethető, azt elégetik, ami ehető, azt megeszik. Lakásaikat is szemétből készítik, a szemét közt születnek és halnak meg, legtöbbször fiatalon. Általános az írástudatlanság, iskola vagy bármilyen szociális intézmény nem létezik erre felé. Aki teheti, valamilyen „vállalkozást” üzemeltet, vagy az itt található nyersanyagot értékesíti, vagy „kintről” szerzett árut, általában italt ad el a „bentlakóknak”.

Nyomorturizmus
Legújabb pénzforrásuk a turizmus, az extrém helyekre kívánkozó, Balit és Hawaiit már ezerszer látott gazdag turisták legújabb hóbortja a „nyomornézés”. Hatalmas összegekért szervezett társas utak keretében járják és fényképezik a világ legnagyobb, vagy éppen legeldugottabb gettóit, ami nem mindig veszélytelen vállalkozás.

Bár, mostanában már itt is vigyáznak a látogatókra, mert igen szép bevételt jelentenek a nyomornegyed lakói számára.
A nyomorvárosok megszűntetése lehetetlen, sajnos, sokaknak érdeke, hogy az itteni emberek élő szemétfeldolgozóként működjenek, a turizmus megjelenése pedig jelent annyi jövedelmet, hogy már maguk a lakók sem szeretnének mást, jobbat…

Regele Tímea

HarmoNet tipp:
Kisgyermek van eladó! Te vajon megveszed?>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5170 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x