Nem vagy tökéletes? Milyen munkára számíthatsz? - Az önfejlesztés...
Címlap / Karrier / Nem vagy tökéletes? Milyen munkára számíthatsz? - Az önfejlesztés titka

Nem vagy tökéletes? Milyen munkára számíthatsz? - Az önfejlesztés titka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Jó képességekkel rendelkezel, vagy még ez sem mondható el teljesen rólad? Találd meg saját, egyéni karrier lehetőségeidet! Tanulj mások hibájából! Az önképzés legféltettebb titkai. 

A hátrányos helyzetűek munkalehetőségeiről értekeztek a MindenTanulás szakértői.
A multik nem foglalkoztatnak fogyatékkal élőket. A fogyatékkal élők mellett azonban a negatív gondolkodásúak, önbizalommal nem rendelkezők is hátrányba kerülnek. Mire kell figyelned, s koncentrálnod, hogy megfelelő helyet találj magadnak?

Hol fogadják el és hol nem?
„Az egyéni vállalkozók és kisvállalatok aránylag nyitottak arra, hogy fogyatékkal élőket vagy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztassanak. Sajnos ez nem mondható el sem a közép méretű cégekről, sem a multinacionális vállalatokról” – ismertette felmérésének eredményét Gyülingné Schindler Rózsa, a Székesfehérvári Regionális Képző Központ igazgatója a MindenTanulásban. Még mindig kevés cég hajlandó őket foglalkoztatni, annak ellenére, hogy jelentős támogatást kapnak utánuk.

Dr. Sóos Adrianna, a műsorban a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal képviseletét ellátó főigazgató-helyettes kifejtette, hogy „a legnagyobb hiba, ha a fogyatékkal élőket fogyatékosoknak hisszük, hisz hiányosságaik csak bizonyos szakmáknál számítanak hátránynak.” Gyülingné még hozzátette, hogy a sérült álláskeresők esetében nem arra kell koncentrálni, hogy milyen munkát nem tud elvégezni az illető, hanem arra, hogy olyan szakma felé irányítsák, amihez affinitása, tehetsége van. A két szakember szerint a legfontosabb az előítéletek leküzdése, valamint az, hogy a fizikailag illetve szellemileg hátrányos helyzetűeket is teljes munkaerőnek tekintsék a vállalatok.

HarmoNet tipp: Mire számíthatsz? - Heti munka horoszkóp >>

Pályázatok
A foglalkoztatásért felelős államszervek tisztában vannak azzal, hogy a „fizikai és kommunikációs akadálymentesítésnek”, vagyis a speciális eszközöknek (mint a látássérültek esetében a Braille-klaviatúrának vagy egy gerincfájdalmakkal élőnek az ennek megfelelően kialakított széknek) ára van, ezért azok a vállalatok, akik fogyatékkal élőket illetve megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak támogatásra jogosultak, sőt számtalan kiemelt pályázaton is részt vehetnek.

Ha nem vagy fogyatékkal élő, akkor is keress magadnak egy megfelelő pályázatot, lehetőséget, amelyet jól előkészítve tárj főnököd elé! Fejleszd magad, képezd magad, mert az neked is és cégednek is jó!

Lehetőségek hangyányi tárháza nagy jó képességekkel
A Székesfehérvári Regionális Képző Központ felmérése szerint 100 fogyatékkal élőből 35-nek sikerül hosszútávon elhelyezkednie, melyben kizárólag egyéni vállalkozók és kisvállalatok közreműködnek, mint munkáltatók. Gyülingné elmondta, hogy „felméréseink eredményei elkeserítettek, hisz a foglalkoztatók között nem akadt sem multinacionális-, sem középvállalat. Elvárható lenne az, hogy ezek a gazdálkodó szervezetek is kivegyék a részüket a fogyatékkal élők foglalkoztatásából, hisz ők azok, akik a szükséges technikai feltételeket könnyedén biztosítani tudnák.” A két szakértő egyetértett abban, hogy ezek a cégek távmunkában is képesek lennének foglalkoztatni a problémával élőket, hisz a felmérésben részt vettek közel háromnegyede rendelkezett legalább alapfokú számítógépes ismeretekkel.

A fogyatékkal élők általában a legtöbb munkahelyen megállják helyüket, de mindenképpen képesek olyan elfoglaltságot találni, amit képesek ellátni, sőt akár élvezni, benne megtalálni magukat. E mellett sok fogyatékkal élő vesz részt speciális sportfoglalkozásokon, művészeti tevékenységekben, ugyanúgy teljes életet élve, ahogy a többi ember.

HarmoNet tipp: Karrier kell? Öltözz előre >>

Mit tanulhatunk tőlük?
A legtöbb dolgozó, és teljes vagy majdnem teljes életet élő ilyen személy arra tanít, hogy mindig képességeinkre figyeljünk, pozitív oldalunkra, és ne hiányosságainkra. Mindig azt nézzük mit hozhatunk ki egy helyzetből, s ne arra, mi az, amit nem tudunk itt megcsinálni. Ez az a szemlélet, amely bármilyen embert, bármilyen helyzetben képes előrevinni. Vagyis a negatív szemlélet bármilyen testi és lelki adottságokkal ugyanazt az eredményt adja.

Információk >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2110 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x