Stratéga lennél? Akkor játssz!
Címlap / Karrier / Stratéga lennél? Akkor játssz!

Stratéga lennél? Akkor játssz!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-12

Vannak játékok, melyek professzionális szintre fejlesztik a stratégiai gondolkodást. Mérő László - a híres egyetemi tanár-matematikus -szerint a sakk, a go, de akár a backgammon is ilyen játék lehet. Ezek a játékok viszont nem csak profi stratégát faragnak belőlünk, de segítségükkel szó szerint is mattot adhatunk a menedzser betegségek többségét megalapozó káros stressznek.  

 

Sakkal a stressz ellen
A sakk – és a hozzá hasonló stratégiai játékok, mint a japán táblajáték a go, vagy a perzsa hadvezérek kedvence, a backgammon – nem csak megnyugtató, üdítő, gondolkodtató játékok. Jóval többet adnak ennél. 

 • Jótékonyan hat a koncentrációs képességre: aki rendszeresen játszik ilyen játékokat, az a munkában, vagy a fontos beszélgetésekben is képes lesz hosszú időn át egy célra figyelni, nem lankad ébersége. Ez különösen a maratoni, idegen nyelvű tárgyalásokon fontos.
   
 • Fejleszti a memóriát - ráadásul a hosszútávú és a rövidtávú memóriát egyaránt. Emlékeznünk kell az előző lépésekre, a korábbi játszmákra, és pontos taktikát kell kidolgoznunk a jelen állapotra.
   
 • Szociális kapcsolatokat teremt: Egyszerűen új, okos barátokra tehetünk szert általuk. Ha leülünk a saját szintünkön levő játékossal játszani, vagy valakivel, aki jobb nálunk, azzal megismerhetjük és kitágíthatjuk saját határainkat, lehetőségeinket. Olyan emberek körében tölthetjük időnket, akik szintén erre vágynak. Szociálisan is fejlődünk.
   
 • Megtanuljuk az előnyök adta lehetőségeket: A játékban a profik előnyt engednek a kezdők számára. Az üzletben ilyen magatartással soha nem találkozunk. Ezt a stratégiát csak a játékban gyakorolhatjuk.
   
 • Segít leküzdeni a stresszt: gyorsan sakkozni nem lehet. Amihez idő kell, annak meg kell adni az időt. Erre nevelnek ezek a játékok.


Játsszunk együtt – próbáljuk ki!
Egy sor angol, meg amerikai cégnél divat, hogy a vezető beosztású emberek kihívják egymást egy játszma sakkra. Sokan az irodájukba érve eleve a sakktáblához vezetik a vendéget, és kérik, hogy lépjen egyet – ebből kiderül nem csak az, hogy a betérő tud-e sakkozni, de az is, hogy mennyire jó stratéga, hogy viszonyul majd az üzlethez.

A japán cégeknél a vezetők sokszor tagjai a go klubnak. Ott kifejezetten divat ilyen klubba tartozni, és különböző fokozatait ismerik a játéknak. Az egyenlő képességűeknek illő együtt játszani – ha egy jobb tudású kihív egy kevésbé jót, az megtiszteltetésnek számít.

Ezen játékok egy része játszható online is – így akár tőlünk távol élő barátokra is szert tehetünk az Internet segítségével. Az életkortól és nemtől, hovatartozástól függetlenül, kizárólag játéktudásunk alapján mérhetjük fel magunkat.
Ilyen játék kezdőknek a malom, haladóknak a sakk, a go, a backgammon, de a verbális intelligenciát fejlesztő különféle szókirakók (Scrabble) is hatásosak. Aki nem tesz többet, mint gyermekével rendszeresen memóriajátékot játszik, az saját eszéért is sokat tesz.

Polgárék –a híres sakkmestert nevelő szülő páros – éppen ezt a képesség-csoportot fejlesztik a sakkszakkörökön a gyerekeknél. A sakk zsenivé tesz, mondják, és saját gyermekeik eredményeit tekintve talán igazat is adhatunk nekik.

Tóth József
 


 
 
[ 1701 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x