Akard, hidd, tudd: - Képes vagy rá!
hirdetés
Címlap / Karrier / Akard, hidd, tudd: - Képes vagy rá!

Akard, hidd, tudd: - Képes vagy rá!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-13

Hagyd abba a lúzerséget! Akarod? Azt mondod: - Hiányoznak hozzá a képességeim! Erre nem vagyok képes! Ez képtelenség! - Ugye sokszor mondjuk, s komolyan is gondoljuk. Ám képességeink néha sokkal jobbak, mint elsőre gondolnánk. Ha összeadódnak a körülmények, néha túlszárnyaljuk önmagunkat, és azt is képesek vagyunk megtenni, amiről azt hittük, hogy az képtelenség. 


Rendezvénynaptár
A vállalatok, ahol dolgozunk, gyakorta komoly pénzeket költenek tanácsadókra, és tréningekre, csak azért, hogy megtudhassák, hogyan motiválhatják a legjobban embereiket. Érdekli őket – mert érdekük fűződik hozzá - hogyan tehetik képessé embereiket arra, hogy tudásuk, teljesítményük legjavát adják?

Manipuláció és/vagy motiváció?
Keskeny mezsgye húzódik a kettő között – mindannyian érezzük. Ha motiváltak vagyunk, akkor szárnyalunk a munkában, megsokszorozódnak képességeink. Ha azonban azon kapjuk vezetőnket, hogy manipulálni próbál, bizony a hatás az ellenkező lesz. Keményen küzdenek a cégek azért, hogy a rövid távú, manipulatív eszközök helyett a megbecsült emberei hosszú távon és motiváltan dolgozzanak nekik. Keresik a motivációs forrásokat, próbálják többféle eszközzel rávenni embereiket arra, hogy a maximumot adják. 


Hogyan motiváljam?
Egyik embert ez, a másikat az hajtja. Az egyik sikítani kezd, ha beiskolázzák, míg a másik boldogan tanul új dolgokat maga örömére, s cége számlájára. Ugyanő lehet, hogy végigkínlódja a jutalom gyanánt kapott nyaralást, míg a másik egy kicsit több szabadidővel boldog. Mások a kötetlen munkavégzést tartják célnak, meg a nagyobb, dögösebb autót. Vagy éppen a külsejük olyan fontos nekik hogy a cég által fizetett stylist, vagy edzőterem lesz a legjobb motiváció. Sokan abban a tévedésben élnek még mindig, hogy a pénz mindent megold. A pénz a rövid távú manipuláció eszköze lehet – aki gyűlöli amit csinál, sok pénzért, összeszorított foggal is csak félgőzzel fog dolgozni. Ez természetesen nem jelenti, hogy nem kell megfizetni az embereket, csak azt, hogy a pénz nem mindenható arkánum, ha motivációs bázist akarunk találni.

HarmoNet tipp: Vállalati Cafeteria? Nem a kávézó! >>

Képesség x Motiváció x Környezet = teljesítmény
Teljesítményünk a munkában attól függ, milyen képességeim vannak, mennyire vagyok motivált arra, hogy ezen képességeimet kibontakoztassam, és környezetem mennyire jutalmazza, vagy bünteti ezt. Ha motivációm erős, és belülről fakad, képességeim kimagaslóan jók, tudásom elegendő, de a kollégák szerint a munkahelyen ciki a meló, bizony gyűlölni fognak. – Ebben az esetben javítani kell a munkahelyi morált, vagy ha ez nem megy, tovább kell lépni.

Ha elegendő a tudásom és képességeim, a kollégák elvárják, hogy dolgozni kell a munkahelyen, de nem vagyok motivált, akkor csak kitöltöm a munkaidőt és nem érzem jól magam. – Ebben az esetben motivációt kell találni a munkára, ha nem megy, el kell gondolkodni a pálya, vagy munkatípus módosításon.

HarmoNet tipp: Érdemes túlórázni? - Terítéken az őszinteség >>

Ha nagyon motivált vagyok, a kollégák, a környezet is várakozóan tekint a munkámra, de a tudásom, vagy képességeim gyengék, bizony akkor is csődöt mondhatok. – Ebben az esetben képességeimet kell javítani, fejleszteni, átalakítani, új tudást kell szerezni.

Egyik megoldás sem könnyű – de mindegyik lehetséges. És mindhárom fenti példa garantálja a cégnek, hogy bármelyik hiányzik is a munkavállalójából, bizony az eredmény a csökkent teljesítmény lesz, a munkavállaló pedig nem fogja jól érezni magát a munkahelyén.

Lógatjuk a répát! … vagy????
Ismerős? A szamár csökönyösségét nem bírhatjuk le, ha ütlegeljük, ám rávehetjük a haladásra, hogyha elé lógatunk egy répát. A szamár majd fut a répáért. Rengeteg vezető nézi igás szamárnak a munkatársait – egyszerűen mert a piacgazdaságban él, és mert azt látja, hogy az üzletet a profit mozgatja, ahogy a szamarat a répa. Jutalmat helyez kilátásba, ha … megvalósul, és büntetést, ha nem. Ez a módszer pedig már az óvodások esetében sem működik, mégpedig azért nem, mert manipulatív.

Tedd magad képessé!
Az a vezető tudja kihozni embereiből a korábban vázolt „pszichoképlet” legpozitívabb egyenlegét, aki képessé tudja tenni a munkatársait saját belső motivációjuk megtalálására a munkán belül. Meg tudja nekik mutatni a jobbik énjüket, amitől arra is képessé válnak, amiről korábban azt hitték, hogy nem tudnák megtenni. (Például kisebb vezetői feladatok, vagy nagyobb felelősség.) Aki tudja, hogy miért dolgozik az adott helyen, mi ezzel a munkával a saját célja – azon kívül, hogy pénzt keressen, hiszen ez természetes a munka ellenértékeként – hová akar és tud fejlődni személyes képességeiben ezen munkafolyamat által, az képes lesz belülről motiváltan dolgozni. Ezt segíthet megmutatni egy vezető, de valójában a dolgozónak magának kell felismernie magában, képessé kell tegye saját magát a feladatra, ha boldog, elégedett, megfizetett ember akar lenni, és maradni.

Kérdezd meg magadtól:
  • Miért dolgozom itt? Mi hasznot ad nekem személy szerint ez a feladat, azon kívül, hogy pénzt keresek vele?
  • Mit tanulhatok ebből a munkából, mit tanítanak nekem a többiek, a beosztottak, a vezetők?
  • Milyen nekem ebben a környezetben lenni? Méltó helyemen vagyok? Tehetek valamit azért, hogy javuljon a környezetem?
  • Mit tehetek azért, hogy megtaláljam ebben a feladatban az örömet?

Ha a fenti kérdésekre sikerült választ adnunk, jó úton haladunk. Ha azonban csupa negatív válasz született, akkor karrierünk zsákutcában vergődik – érdemes kikérni egy szakértő véleményét! 

Gáspár Katalin
www.grafologus.hu 
 
[ 3735 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x