Rugalmas munkavégzés - Áldás vagy átok?
Címlap / Karrier / Rugalmas munkavégzés - Áldás vagy átok?

Rugalmas munkavégzés - Áldás vagy átok?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Az idő rugalmas beosztása nagy adomány lehet életünkben, munkánkban, és egy igen személyre szabott utat futhatunk be vele. Nem csak nagyjábóli elvárásainknak felelhet meg, hanem személyes életpályánknak megfelelő lehet a karrier, melyet felépítünk. A rugalmas időbeosztástól mégis sokan félünk, mert inkább az idő és energia szétfolyását teszi lehetővé, mintsem a valódi lehetőségeket. Hogyan kezeld, és hogyan valósítsd meg a valóban rugalmas időbeosztást és munkavégzést? 

Kényelem vagy kín?
A rugalmas munkavégzés és munkaidő kétélű kard. Egyrészről nélküle a kötött munkaidejű ember nagy bajban van. Sokszor a kötöttségek, az időre kelés és precíz rendszer már önmagában idegőrlő lehet, ha éppen más dolgunk volna. Ha nincs lehetőségünk elintézni hivatalos ügyeinket például. Ma Magyarországon még mindig nagy divat a kötött munkarend, ami egy telefonos munkakörben, egészségügyi szerveknél fontos lehet, de nem minden esetben lenne szükséges. A legtöbb ember minden nap azonos időben jár dolgozni, vagy kétnaponta, vagy akár 5 napos blokkokban, de az ideje nagy része be van korlátozva. Sokszor ez az idő az adott munka típusától függ, főként a kezdés. Egy pék, egy újságkihordó, vagy egy nyomdász hajnalra jár, egy titkárnő többnyire csak délelőtt suhan be. Ugyanakkor a legtöbb esetben az adott munkaerő munkaideje kötötten, éppen mindig az általános nyitvatartási időkkel párhuzamosan zajlik. Vagyis, ha igazból el szeretne intézni egy hivatali ügyet, el akar menni egy kivizsgálásra, vagy csak pusztán szeretne bevásárolni, szétnézni, megtudakolni valamit, akkor ehhez szabadnapot kell kivennie.

HarmoNet tipp: Neked mi a hivatásod? - Most megtudhatod! >>

A szabadnapokat viszont korlátozzák. Természetesen érthető a munkaadók részéről a kötöttség kérése, de érdemes egyel több embert a jó kedvért és munkateljesítményért alkalmazni, és forgó rendszerben dolgoztatni, vagy rugalmas munkabeosztást kialakítani. Szinte minden kisebb és nagyobb cégnél, ahol van lehetőség a munkaidő közös beosztására, úgy néz ki a képlet, hogy a nagyobb hangú, határozottabb kollégák merészen közlik mikor nem hajlandók bemenni dolgozni, és a szerényebbek és halkabb személyek pedig ezt elfogadva a maradék időben intézik ügyeiket. Ez a kötöttség azonban komoly teher lehet, nem érünk időben a postára, késünk a csekkbefizetéssel, nem tudjuk átvenni küldeményeinket, elmarad a tisztítószerek bevásárlása drogériákban. Ez persze kedvez a modern kornak.


A modern kor hálójában
Időnk nem lévén, az interneten vásárolunk, a termékeknél szállítási költséget kell megfizetnünk, számláinkat átutalással egyenlítjük ki, és így leveszik az utalási illetéket, vagy éppen non-stop óriás áruházakban vásárolunk, ahol esélyünk sincs az élelmiszert eladókkal személyes kapcsolat kialakítására, és egyfajta emberséges viszonyra. Mondhatjuk, hogy ez természetes, de látható, hogy a kötöttség nehéz.

Mégis a legtöbb ember, ma, a rugalmas munkavégzés kifejezéstől szinte elmenekül.

Ennek fő oka az, hogy a rugalmas munkavégzés alatt sokszor azt érti a munkaadó, hogy érjünk rá neki bármikor. Akár hétvégén, este, korareggel vagy éppen hetekig mindennap. A rugalmas munkavégzés azonban nem kell, hogy azt jelentse, bármikor ugráltathat a munkaadód. A rugalmas munkavégzés másik csapdája a rossz időbeosztás. Ilyenkor hajlamosak vagyunk tologatni a munkát reggelről délutánra, éjjelre, majd másnap reggelre, főként, ha ez irodán kívül, kötetlenül, vagy otthon végezhető. Ez ellen a legjobb ma is, a magániroda bevezetése. Határidőnapló, naptár használta. A mobiltelefonok nagy része jelzőkét, naptárt is tartalmaz, érdemes a fontos időpontokat előre beállítani. Ha van egy irodánk, akár otthon, akár máshol, ahol ha nem is vagyunk gyakran bent, de ahová rendszeresen visszatérünk, érdemes kiszögezni egy parafatáblát, hogy legfontosabb dolgokat ki tudjuk tűzni, jól látható helyen legyenek.


Őszinte beszéd - rugalmas munka - nyugodt élet
Ha fix, kötött a munkaidőnk, akkor is érdemes már munkába álláskor egyeztetni főnökeinkkel, hogy szeretnénk egy rugalmas kapcsolatot kialakítani a munkában. Elintéznivalóinkat megtenni, és ezért persze cserébe adnunk is kell valamit, a munkahelyen kívül eltöltött időt délután vagy hétvégén pótolni, a munkát legrosszabb esetben hazavinni kell, esetleg gyorsított verzióban dolgozni. Ha órabérben vagyunk, akkor szabadságunkért cserébe le lehet vonni a kint eltöltött órákat.

HarmoNet tipp: Munkahelyi konfliktusok - Az idegeidre megy vagy az állásodba kerül? Olvasd el a megoldást! >>

A rugalmas időbeosztás azonban egy nagy áldás lehet, ha megtanuljuk jól kezelni. Lehetővé teszi a személyes kapcsolatokat, annak lehetőségét, hogy az ember akár együtt ebédeljen a szeretteivel, azt az életérzést alakítja ki, hogy a munkahét során valóban élünk, létezünk, és életünk nem csak a hétvégéken kezdődik meg. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy lelkileg erősek, stabilak maradjunk, elkerüljük a depressziót, a sikertelenség érzését, és munkamorálunk is megfelelő legyen. 

Ha munkaadó vagy, éppen ezért az előnyökért érdemes egy rugalmassági projektet elindítanod, felmérve, hogy alkalmazottaidnak milyen lehetőségekre, lazítási lukakra van szükségük az egyébként akár feszített munkaidőben!

Fodor Kata
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2683 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x